Kors

Kors

Viggo Aaberg er død

Viggo Aaberg ble historisk da han etter et intenst spurtoppgjør førte osloklubben Lyn inn til tidenes første norske seier i Jukola.
Viggo Aaberg. Innspurt Jukola 1979. Faksimile NOF-posten 4-79.


- Viggo og Markku Salminen passerte først laget som lå i ledelsen, et lag som for øvrig forsvant fra tetbildet på sisteetappen. Bakfra kom i stedet tre nye lag, alle med landslagsfolk.

Snart bestod klyngen av fem mann, en av dem var Viggo. Tempoet var stort. På en av postene dro Ari Anjala, finnenes nye stjerne, 180 grader galt ut fra posten og borte var han. Fire mann raste videre.

Ved et hogstfelt på vei til siste post var det Viggo og Markku Salminen som fikk best "spor". Salminen var først på posten og først ut på oppløpet. Vill jubel fra et tusentallig publikum som allerede anså den finske seieren som klar. Salminen er ingen dårlig spurter.

Men Viggo hadde så alldeles ikke i sinne å gi seg. To hundre meter brukte han på å komme skulder til skulder med finnen. På de aller siste metrene klarte han å slite seg de nødvendige centimetrene foran.

Lyn vant Jukola i 1979. Faksimile NOF-posten 4-79.

Ovenstående ord og bilder er lånt fra NOF-postens Jukola-oppsummering 1979 under overskriften "Mot Viggo Aabergs sisu kjemper selv en finne forgjeves".

Viggo Aaberg er løperen med startnr. 33. Lagbildet viser i etapperekkefølge fra høyre; Jon Kaarby, Arvid Røed, Eirik Næss-Ulseth, Jan Vidar Nielsen, Ivar Formo, Svein Jacobsen og Viggo Aaberg.

Også med Kristiansand OK vant Viggo Aaberg. Slik som for eksempel den dengang prestisjetunge POL-stafetten i 1982.

Viggo Aaberg ble født på Sørlandet og vokste opp i Kristiansand. Han ble tidlig engasjert i idretten og hadde orientering som sin idrett. Han tok sin utdannelse på Norges Idrettshøgskole, samt historie på Universitet, skriver Skiskytterforbundet, hvor Aaberg arbeidet, på sin hjemmeside.

I sitt yrkesaktive liv har Viggo Aaberg blant annet jobbet som landslagstrener i skiskyting (1980-1986), vært hos Sponsor-Service og han har også jobbet for toppfotballen i Lyn.

Søndag tok en lang og tapper kamp mot kreftsykdommen slutt.

Viggo Aaberg ble 58 år.

---

Minneord hos Skiskytterforbundet.
Kilde: Skiskytterforbundet og NOF-posten (Orienteringsforbundets medlemsblad, forgjenger til dagens Veivalg).




Mulig relevante artikler