Marianne Andersen med sin sølvmedalje på VMs langdistanse i Trondheim 2010. Foto: Kirsti Kringhaug/OPN.no.

Marianne Andersen med sin sølvmedalje på VMs langdistanse i Trondheim 2010. Foto: Kirsti Kringhaug/OPN.no.

- Spent på om kroppen holder i 65 minutter

Marianne Andersen jakter sin femte kongepokal under NM-langdistanse. Men hun er ikke alene om å ønske seg det prestisjetunge trofeet.


Marianne Andersen nøyde seg med å løpe mellomdistanse og stafett, for å spare akilles etter operasjonen i vinter, under VM for en liten måned siden.

Når det denne uken handler om NM er prioriteringene annerledes.

Torsdag, under NM-langdistanse, kjemper løperne, i tillegg til NM-medaljer, om kongepokalen.

Det er en gulrot som frister.

- For meg var det uaktuelt å løpe alle distanser under NM. Fire løp på rad hadde blitt for mye for foten, og stafetten føler jeg på mange måter er obligatorisk. Da ble det enten mellomdistanse eller langdistanse. Jeg begynner etter hvert å bli klar for å prøve meg på en langdistanse, samtidig som det gir meg et godt «program» under NM, med to hviledager før stafetten. At kongepokalen er satt opp på langdistansen gjorde også at valget ble enklere, sier Marianne Andersen om sine vurderinger.

Med andre ord blir det langdistanse og stafett for VM-medaljegrossisten, under årets NM-uke.

Fire kongepokaler har det blitt på 31-åringen, siden hun vant sin første på mellomdistanse på Kongsvinger i 2004.

Likevel graver hun muligens litt ekstra dypt etter krefter når det begynner å røyne på til torsdag.

- Jeg føler fortsatt at det er spesielt med en kongepokal. Det er mer enn et vanlig NM-gull, sier 31-åringen.

I Anne Margrethe Hausken Nordberg sitt fravær ville Marianne normalt være storfavoritt til en ny sølvpokal. Men etter et år med skadeproblemer er hun nøktern på egne vegne.

- Jeg ser ikke på meg selv som den største favoritten på torsdag. De som løp langdistansen for Norge under VM får ta seg av den rollen.

Dermed legger damen fra Konnerud presset over på sine landslagskolleger. Med VM-meritter for Norge er en etter hvert i stand til å takle en slik type press.

- Om jeg skal gjøre ett godt løp under NM-uken, håper jeg det kommer på langdistansen. Jeg mener selv at om jeg er i god dagsform og om alt klaffer, kan jeg ha en mulighet til å være med og kjempe om kongepokalen, sier Heidi Østlid Bagstevold som fikk sitt internasjonale gjennombrudd med femteplass på nettopp langdistansen under VM.

- Tanken på kongepokalen har streifet meg, jeg må innrømme det, svarer Tone Wigemyr på direkte spørsmål.

Sørlendingen, som ble nummer 12 i årets VM, vet at en ikke kommer lett til verken NM-seier eller kongepokal.

- Jeg må gjøre et perfekt løp, hvor jeg tørr å være offensiv der det trengs, samtidig som jeg våger å bremse der det er nødvendig, sier hun om veien mot toppen av pallen på torsdag.

Sist kongepokalen var satt opp på langdistansen, tilbake i 2007 på Espa ved Hamar, vant Marianne med flerfoldige minutter.

- Det var et solid løp, slik jeg husker det, sier hun, når tankene går fire år tilbake i tid.

Ser treningsproduktet fra Konnerud et par dager frem, til de dype skoger på Romerike, er det samme melodi som gjelder.

- Et solid løp er det jeg må satse på også nå. Men jeg er spent på om kroppen holder i 65 minutter i konkurransefart. Uansett satser jeg på å åpne offensivt. Det er ingen vits å komme til mål med følelsen av at jeg har krefter igjen, sier Marianne analytisk, før hun legger til med et smil.

- Jeg gleder meg. Det blir spennende.

I tillegg til den nevnte trioen, Marianne Andersen, Heidi Østlid Bagstevold og Tone Wigemyr, vil sannsynligvis VM-løper Mari Fasting, hjemmehåpet Silje Ekroll Jahren og multitalent Betty Ann Bjerkreim Nilsen ha et ord med i laget i kampen om kongepokalen på torsdag.



Mulig relevante artikler