Olav Lundanes inn til VM-gull på langdistansen i Trondheim 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Olav Lundanes inn til VM-gull på langdistansen i Trondheim 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

VM-GULL til Olav Lundanes

Olav Lundanes løp inn til et overlegent VM-gull på langdistanse torsdag. Han ledet løpet fra start til mål. - Dette er min største prestasjon noensinne, fortalte Lundanes etter målgang.


Lundanes presterte et monsterløp og knuste konkurrentene fullstendig. Han tok dermed tilbake det langdistansegullet han sikret seg på hjemmebane i Trondheim i 2010, men som han ikke klarte å forsvare i VM i fjor.

24-åringen var i mål på den 18,3 kilometer lange løypen med tiden 1.34.42. Det var hele 2.52 minutter foran hjemmehåpet Matthias Merz.

- Dette er min største prestasjon noensinne. Det var tungt i starten, men etter den første halvtimen løsnet det. Da følte jeg at alt gikk så mye fortere, sa Lundanes til NTB etter triumfen.

Overrasket
Det var stilt høye forventninger til det norske orienteringsesset før VM. Han lå da også veldig godt an til å sikre en medalje på mellomdistansen tirsdag, men en kjempebom ødela for ham. To dager senere slo han tilbake.

- Jeg har tenkt på denne dagen i ett år nå. Det er fantastisk å lykkes så godt, men jeg er samtidig litt overrasket. Jeg trodde faktisk det skulle bli mer jevnt, mente Lundanes.

Han sikret også Norge det første orienteringsgullet i Sveits på 31 år, og fortsatt kan norsk orientering skryte av å ha tatt medalje i alle verdensmesterskap som er arrangert.

- Stor idrettsmann
Landslagssjef Petter Thoresen mener Lundanes vartet opp med en maktdemonstrasjon. Han skjønte tidlig at nordmannen var i ferd med å gjøre et gulløp.

- Selv om Merz for så vidt holdt med en stund, var det aldri noen tvil om hvem som kom til å vinne. For ett år siden var rollene motsatt. Den gang vant Merz klart, men Olav har utlignet styrkeforholdene i et terreng som ikke er typisk norsk. Jeg tror han er mest fornøyd med at han vant suverent selv i sveitsernes eget hjemmeterreng, sa Thoresen overfor NTB.

- Olav er virkelig en stor idrettsmann og en av de største uansett idrett om dagen. Han kommer bare til å bli enda større med årene som kommer, spår landslagssjefen.

---

VM - Langdistanse
Lausanne, Sveits - 19. juli 2012

Menn - 18,3 km

1) Olav Lundanes, Norge 1.34.42
2) Matthias Merz, Sveits 2.52 min. bak
3) Edgars Bertuks, Latvia 4.31
4) Philippe Adamski, Frankrike 5.37
5) Anders Holmberg, Sverige 7.04
6) Kiril Nikolov, Bulgaria 7.06
7) Dmitrij Tsvetkov, Russland 8.38
8) Frederic Tranchand, Frankrike 9.13
9) Tue Lassen, Danmark 10.04
10) Anders Nordberg, Norge 10.09
---
Øvrig norsk
17) Hans Hunnar Omdal 12.36

Komplette resultater damer og herrer.

blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler