Skog fra langdistansen under VM i Tsjekkia 2008. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Skog fra langdistansen under VM i Tsjekkia 2008. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Merkelig prioritering av Nydalens Skiklub

Kommentar

I forrige uke fikk jeg en telefon fra en orienteringsløpende ildsjel som kunne fortelle om noen snodige greier.


Som nettavisen OPN.no har synliggjort ved flere anledninger er terminlista over løp på helg- og helligdager i folkerike Akershus og Oslo O-krets trist lesing.

Mange viktige og gode helger ligger helt brakk - Ikke noen orienteringsløp over hodet arrangeres - dette til tross for at storbyen og dens vidstrakte sovebyer har flere relativt ressurssterke orienteringsklubber.

Aktivitet skaper aktivitet
Med noe sånt som 1,2 millioner innbyggere skal hovedstaden og det omkransende fylket Akershus ha 12.000 orienteringsløpere, dette i følge Norges Orienteringsforbunds 1%-mål som skal være innfridd innen 2020.

Da sier det seg selv at det må arrangeres løp - mange løp!

Kommende helg er det heldigvis en nokså innholdsrik terminliste for det sentrale Østlandet. I følge Eventor, O-idrettens sentrale terminlistesystem, er det løp på Lillehammer, i Hønefoss, på Romerike, i Moss og i Asker, samt at Midt-Norsk Mesterskap i år ikke er så langt unna Oslo og omegn der det arrangeres i Os og på Røros fredag, lørdag og søndag.

Hva velger så Nydalens Skiklub å prioritere en slik god helg som den vi har foran oss?

Jo, som den orienteringsløpende ildsjelen tar opp i telefonsamtalen melder de på lag til Ungdommens Jukola. Også Halden Skiklubb har lag påmeldt til denne stafetten.

Ut på tur
Ungdommens Jukola er en stafett som er løsrevet fra hoved-Jukola og har sin egen arrangementsdato. I år faller den 28. utgaven på lørdag 24. august - altså kommende helg. Stedet er Kouvola, langt sørøst i Finland. 7 etapper skal løpes av utøvere i alderen 13 til 18 år, begge kjønn på laget og det hele er estimert til å være unnagjort på cirka 3 timer.

Så selv om den hjemlige terminlista endelig inneholder et bredt tilbud, velger altså et par storklubber i hovedstadens nedslagsfelt å reise ut av landet.

Når Halden og Nydalen går foran og viser vei, tar det ikke lang tid før ivrige foreldre og ledere i sportslige utvalg og lignende i klubber som Lillomarka, Fossum og Asker dilter etter - Ungdommen må jo få opplevelser og utfordringer, lyder sikkert den feilslåtte melodien!

Dermed risikerer vi fort at den helgen Ungdommens Jukola arrangeres hvert år blir enda en helg hvor ungdoms- og juniorgruppene i det mest sentrale østlandsområdet forsvinner ut av Norge.

Og som vi har sett tidligere mener ledere på klubb- og kretsnivå i Akershus og Oslo at det da ikke er nødvendig med arrangering av o-løp i det hele tatt så lenge "de som betyr noe er på telttur og løper stafett" - Dermed risikerer vi at enda flere attraktive orienteringshelger legges brakk.

Dyrker seg selv
En kapasitet på økonomi, jeg erindrer akkurat her og nå ikke navnet på ham, har uttalt noe sånt som at "USA gikk til 'helvete' når bankene sluttet å ta samfunnsansvar", med henvisning til finanskrisen som skjøt fart for noen få år siden.

Jeg tillater meg å låne disse ordene og i en omformet versjon si at "Norsk orienterings store nedtur startet da storklubbene for alvor begynte å dyrke seg selv og sitt eget ego, fremfor å ta ansvar for o-idretten".

Kanskje er det feil av meg å angripe klubbene på denne måten - Tross alt er klubbene overlatt til seg selv av et Orienteringsforbund som de siste 20-25 årene i altfor liten grad har evnet å vise lederskap inn i fremtiden, men heller surrer rundt år etter år med mislykkede prestisjeprosjekter som mikro og makro, Nordic Tour, Storskjerm, OL og TV.

Jeg er mett
Uansett, o-sporten er nå i en situasjon hvor den dør så langsomt at vi forledes til å tro at den lever. Det tror de sikkert også i Nydalens Skiklub, blant annet som følge av at sportslig utvalg om noen dager helt sikkert kan melde tilbake om en fin og flott tur og at de hadde det så hyggelig på Ungdommens Jukola.

Men, når Nydalens Skiklub om noen år skulle brukt de samme løperne for å fylle lag på Jukola og 10Mila har disse løperne enten sluttet fordi de har gått lei eller de er såkalte ikke fungerende utøvere eller de har valgt å satse videre innen andre idretter - For i orientering rakk de å oppleve alt før de ble myndige.

- Je er mætt, sa odelsgutten på Evenstad.

Som påpekt i overskriften; Merkelig prioritering av storklubben Nydalens Skiklub!

Kommentar
Geir Nilsen - Redaktør OPN.no

Fotnote
NOF-president Einar Tommelstad, for øvrig selv aktiv o-løper i Nydalens Skiklub, og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad ønsker ikke å bli intervjuet av OPN.no om emnet.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler