Michal Smola, Daniel Hubmann og Emil Wingstedt ved runding på 10Mila 2008. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Michal Smola, Daniel Hubmann og Emil Wingstedt ved runding på 10Mila 2008. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

To norske løpere på nivå 1 i 10Mila



Fra Eystein Weltzien har OPN.no's redaksjon mottatt noen tanker, samt en interessant oversikt over de norske herrenes innsats på 10Mila. Etter forespørsel gjengis denne med tillatelse fra Weltzien selv.

---

Evaluering 10Mila

Ut fra hva som skrives på nett ser det tilsynelatende ut til at norske klubber gjorde det bedre blant damene enn gutta.

Men både Halden Skiklubb (HSK) på 2. plass og Kristiansand Orienteringsklubb (KOK) på 7. plass bæres av at de i herreklassen har VM/VC-topper på de siste og avgjørende etappene.

HSK har 5 utlendinger som bortsett fra Olav Lundanes stort sett er de beste på laget. KOK har også 5 utlendinger som stort sett drar lasset. Bækkelagets Sportsklub (BSK) har 7 utlendinger (to norske fra Fredrikstad Skiklubb og en fra Heming/Njård Orientering). Bare Turun Metsãnkävijät (9. plass) har flere utenlandske utøvere med 8 utlendinger på nøkkeltappene.

IL Tyrving har 3 utlendinger på laget, men det er lokale løpere som bærer laget. Tilsvarende preger lagene til Raumar OL, Lillomarka OL og Frol IL.

Det bør føyes til at HSK og KOK absolutt driver bra klubbarbeid, selv om ingen av HSKs førstelagsløpere kommer fra Halden. Men de har jo bra 2. og 3. lag. KOK har endel bra lokale løpere. BSK har absolutt ingen!

Jeg har en modell hvor jeg regner om alle etapper til tid på siste etappe. Det tas hensyn til nivå på etappen, kilometertid, hva slags terreng løypa går i, natt/dag.

Dette gir følgende oversikt over nivået til norske løpere:

Nivå 1
Olav Lundanes og Audun Hultgreen Weltzien

Nivå 2 (4 min bak)
Anders Nordberg

Nivå 3 (5-7 min bak)
Espen Hultgreen Weltzien og Carl Waaler Kaas

Nivå 4 (8-10 min bak)
Vetle Ruud Bråten, Jostein Andersen, Bjørn Ekeberg, Jonn Are Myhren, Jim Øystein Nybråten, Magne Dæhli, Håvard Lucasen, Jostein Nørbech, Jon Pedersen, Kristoffer Fiane Pedersen, Christian Wiig Bøen, Espen Fiskum.

Nivå 5 ( 12-15 min bak)
Lars Skjeset, Marius Bjugan, Håkon Westergård, Torbjørn Sagberg, Olav Johannes Deelstra.

Disse løperne er stort sett spredd på hver sin klubb, bortsett fra Tyrving som har 6 og HSK som har 4.

Mye tyder på at det blant norske løpere er et tydelig nivåskille bak Olav L, Audun HW, Anders N og Carl WK (+ Øystein Kvaal Østerbø i sprint).

En annen markert faktor er at sisteetappe nesten bare er et oppgjør mellom internasjonale toppløpere fra mellom- og østeuropa.

Blant de 25 første lagene i mål var det bare 6 svensker, 4 norske og kun én finne.

Resten er "innkjøpte" løpere. Vanskelig å se at dette har mye med godt klubbarbeid i lokalmiljøet i de nordiske landene å gjøre.

Unntaket er Järla Orientering (4. plass) som har egne unge gutter og to unge norske studenter. Bra å bli nummer 4 med en snittalder på 24 år.




Mulig relevante artikler