logo-klubb-fossum

logo-klubb-fossum

Slik gjør Fossum det i 2011

Fossum IF er klubben med Norges største ungdomsgjeng. Nå står flere av dem på trappene til et liv i juniorklassen. OPN.no presenterer klubbens planer for 2011.
Fossum-vinner-vaarstafetten-2010



Fossums guttelag vant Vårstafetten i Halden 2010. Borger Melsom fikk følge av klubbkameratene Marius Borge Heir (med klubbfanen) og Elias Mølnvik.

OPN.no har fått klubbens sportslige leder Leif Størmer til å rekapitulere noen av høydepunktene fra 2010 og blikke fremover mot 2011-sesongen.

Hvordan var klubben fornøyd med 2010-sesongen, og hva var høydepunktet for klubben i 2010?
Fossum er godt fornøyd med 2010-sesongen hvor vi igjen viste at vi er en av Norges største og beste ungdomsklubber.
For tredje året på rad var vi med i tetkampen i ungdomsklassen i 10-Mila, og det ble stafettseire for 13-16-åringene både i Vårstafetten og O-festivalen.

Høydepunktet var kanskje HL-medaljene til Borger Melsom og Gunvor Hov Høydal, og det at vi satte en høyst uoffisiell Norgesrekord (?) med 26 deltakere på HL og OLL. Det er viktig med både topp og bredde.

Våre ferske juniorer bet også bra fra seg, og så må vi ikke glemme at vi syntes det var spesielt artig at vår tsjekkiske Fossum-løper Pavel Kubat vant langdistansen i junior-VM.

Hvilke områder er det klubben generelt ønsker å fokusere på/vektlegge i det kommende året?
Vi har bestemt oss i Fossum for at vi i løpet av de neste 3 årene også skal bli en av Norges største og beste juniorklubber. Vi skal ta vare på det gode rekrutteringsarbeidet og undomssatsingen, men i tillegg bygge opp en bra juniorgruppe med både bredde og løpere som hevder seg i Norges-toppen.

Hvor ofte har klubben fellestreninger i vinterhalvåret og hva inneholder de?
Vinterstid er det mye langrenn og skiskyting i Fossum. I tillegg går 6 av våre junior løpere på toppidrettslinja på WANG hvor de har et kjempebra tilbud. Dermed er verken behovet eller plassen for o-fellestreninger veldig stor.

Vi har imidlertid en fellestrening i uken hvor vi rullerer mellom baneintervaller, styrke og hurtighet/spenst og har en del o-teknikk. I tillegg har vi som en del av opplegget, at mange av våre løpere deltar på gate-o-serien som vår gode naboklubb Tyrving arrangerer.

Hva vektlegges i treningsarbeidet frem mot sesongen 2011?
Det er nok fortsatt slik at de aller fleste av ungdommene og en del av juniorene har klart mest å gå på når det gjelder det o-tekniske. Vi kommer derfor til å jobbe mye med basisteknikkene og det å holde fokus så fort vi kommer ut på kart.

Til våren kommer vi også til å sette et større fokus på sprint-orientering da vi har en del bra sprint talenter i gruppa vår. Imidlertid blir løpskapasitet viktigere og viktigere oppover i årsklassene og dette tar det mange år å bygge. 15-16-åringer som ønsker å ha det gøy i tøffe juniorløyper om et par år, må begynne å jobbe med dette.

For ungdom og juniorløpere med gode skiforhold utenfor stuedøra mener jeg langrenn er den beste måten å bygge utholdenhetskapasitet på vinterstid, derfor har dette hovedfokus i treningsarbeidet for de fleste Fossumløperne frem mot sesongen. Vi forsøker imidlertid å spisse løpskapasiteten med en del baneøkter og jobbing med løpsteknikk.

Hvilke er trenere i klubben i 2011-sesongen?
Ved siden av meg selv er også Bente landmark, Ivar Mølnvik og Lucie Størmer trenere for gruppen fra 15-junior. Mari Warlo er løpsteknisk trener.

I tillegg har vi med Carl Waaler Kaas på en del treninger hvor han skygger noen av de som satser mest - det er utrolig lærerikt og inspirerende for løperne.

For øvrig er vi konstant på utkikk etter en lønnet trener som kan styrke trenerteamet for denne gruppen. Så hvis noen føler seg kallet til å være med på å bygge opp en av Norges beste juniorgrupper over de neste årene med utgangspunkt i en talentfull og flott ungdomsgruppe så bare ta kontakt!

I de yngre årsklassene er ikke trenerkabalen helt på plass, men vi er heldigvis svært heldig stilt med mange kjempeflinke foreldretrenere.

Hva er det viktigste i arbeidet med juniorer og seniorer i klubben i 2011-sesongen?
For oss er det viktig å gi et tilbud både til de beste og de nest beste. Ett av tiltakene vi gjør ift juniorsatsingen vår er derfor en mye sterkere satsing på de store stafettene med hovedfokus på 10-Mila og NM-stafettene.

Stafettsatsing er lagbyggende og motiverende for mange.

Ellers ønsker vi å kunne tilby et bra sesongopplegg med gode treninger og samlinger, samt sørge for gode forberedelser til de viktigste løpene. Vi kommer også til å bruke en del tid på å ”utdanne” løperne når det gjelder treningsplanlegging. Vi har både hatt for mange tilfeller av feiltrente legger og lår, samtidig som mange trenger å vite mer om hvordan man bygger utholdenhetskapasitet på en god måte.

Hvilke samlinger har dere planlagt i klubben frem til sesongstart?
De ikke-langrennssatsende juniorene våre drar til Spania i månedsskiftet februar/mars samt på Camp Norway i Polen noen uker senere.

Litt ut i mars blir det samling for ungdommene våre på Beitostølen hvor vi skal gjøre oss kjent med HL-arenaen samt hygge oss med fine rolige skiturer. I Påsken drar vi til Tsjekkia for en drøy ukes samling med ungdoms- og juniorgruppa.

Hvilken plassering håper dere å oppnå i hhv. Tiomila damer, Tiomila herrer, Tiomila ungdom, NM jr damer, NM jr herrer, NM sr damer og NM sr herrer?
Vi har en plan for noen år fremover hvor vi håper å ta noen steg fremover for hvert år. Vi begynner imidlertid med der vi står nå og har følgende målsettinger for 2011:

- 10-Mila damer og herrer: topp 100 i begge klasser.
- 10-Mila ungdom: vi snakker aldri om resultater på forhånd her.
- NM jr stafett damer og herrer: topp 10 i begge klasser.
- NM sr stafett damer: topp 25. NM sr stafett herrer: topp 30.

Er det en eller flere løpere i klubben som du mener vi bør holde et ekstra øye med når 2011-sesongen drar i gang?
Jeg er selvsagt spent på hvordan HL-vinner Borger Melsom vil klare seg første året i juniorklassen. Det er få av de eldre juniorene som matcher ham på løpskapasitet, men han må klare å roe seg ned i konkurransene og kun fokusere på kartlesingen og det å gå rett i postene. Gunvor Hov Høydal blir en å se opp for i D17-18.

Hvem blir den store overraskelsen fra klubben i 2011-sesongen?
Bak Gunvor og Borger har vi ca 10 løpere i alderen 15-18 som er like ved det å prestere stabilt på et høyt nivå, eller i det minste å få til noen riktig gode løp innimellom. Noen av dem kommer helt sikkert til å klare det og få et aldri så lite gjennombrudd i 2011, men hvem av dem?

Det blir nok kanskje en overraskelse for meg også.

Link til Fossums nye nettsider 

 




Mulig relevante artikler