Kartutsnitt Natt-NM 2012. Kart: Lars Ole Klavestad/Fredrikstad Skiklubb.

Kartutsnitt Natt-NM 2012. Kart: Lars Ole Klavestad/Fredrikstad Skiklubb.

Se smakebiter fra Natt-NM-kartet

Årets første nasjonale mesterskap er rett rundt hjørnet. Dette er NM i nattorientering som arrangeres ved Rolvsøy av Fredrikstad Skiklubb fredag 20. april. - Det blir garantert en spennende aften, understreker karttegneren Lars Ole Klavestad på tampen av sin detaljerte terrengskildring.


Lars Ole Klavestad forteller som følger til OPN.no's lesere:
Terrenget som skal brukes i natt-NM er den nordøstre delen av Fredrikstadmarka. Kartet har fått navnet «Hansedammen».

Terrenget består av store «grove» åser som strekker seg fra nordøst mot sørvest. Deler av disse åsene har berg-i-dagen-områder som blir markert med gule raster på kartet.

I daldragene mellom åsene er det mer uryddig med tett vegetasjon og mange både nye og gamle hogstfelt. Marka har et rikt nett av merkede turløyper. Disse følger åstoppene og dalbunnene. De få stiene som går på tvers har mer kronglete traséer.

God sikt
Området som skal brukes i natt-NM er den mest kuperte delen av Fredrikstadmarka. Høyeste punkt er likevel kun 115 meter over havet.

Likevel kan det være forholdsvis slitsomt å passere åsryggene på tvers. Terrenget er moderat detaljert.

Noen skrålier har en tettere grad av detaljering i form av mange mindre skrenter, høydepunkt og stener. Det forekommer også noen få områder med stenbrudd, markert med ur og hull. Utenom enkelte mindre områder med tett gran- og furukratt, må sikten i terrenget karakteriseres som god.

Anvendelig målestokk
Kartet er i målestokk 1:10000 og er nyrevidert i anledning mesterskapet. Det gikk i trykken like før påske. Naturlig nok har det skjedd en del endringer siden Blodslitet ble arrangert i terrenget i 2003, da med samlingsplass helt i den andre enden av kartet. De vesentligste terrengendringene er i form av nye større og mindre hogstfelt.

Løpsområdet er tidligere også benyttet til Blodslitet i 1981 og 1989. Den delen av terrenget som ligger nærmest samlingsplassen i Rolvsøyhallen var også i bruk ved Blodslitet i 2007, men den gangen gikk løypene sørover mot Fredrikstad sentrum og i en enklere del av marka.

Løypeleggerne Unni Strand Karlsen og Tom A. Karlsen har lagt interessante løyper hvor løperne blir utsatt for både interessant veivalgsproblematikk, finorientering og finurlige gaflinger.

VM-vinnere vant NM
Det er ellers verdt å nevne at forrige gang natt-NM ble arrangert i Fredrikstad var på Borge Varde i 1980. Den gang vant Egil Johansen og Anne Berit Eid. De begge vant langdistansen i VM på Kongsberg/Eiker i 1978.

Uansett innbyr Fredrikstadmarka til høy fart. Det blir garantert en spennende aften for både løpere og publikum i Fredrikstad.

Innendørs arena er ikke dagligkost for o-løpere, men der er vel ikke å forakte en kald vårnatt.

Nedenfor følger et par smakebiter fra Natt-NM-terrenget i Fredrikstad fredag 20. april 2012.
Kart: Lars Ole Klavestad/Fredrikstad Skiklubb:






Hjemmeside for Natt-NM 2012


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler