Daniel Hubmann løper Kristiansand OK inn til seier i 10Mila 2008. Bak følger Emil Wingstedt for Halden og Michal Smola for Södertälje-Nykvarn. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Daniel Hubmann løper Kristiansand OK inn til seier i 10Mila 2008. Bak følger Emil Wingstedt for Halden og Michal Smola for Södertälje-Nykvarn. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

OPN.no ranker norske herrelag på 10Mila



Gjennom en hard norsk vinter har mangt og mye skjedd rundt om i norske orienteringsklubber. Noen har flyttet, andre har byttet, noen har sluttet og atter andre har tatt utfordringen og satset. Hvordan har dette påvirket styrkeforholdet til de norske herrelagene foran årets 10Mila?

OPN.no kaster seg ut på brådypt vann og tar jobben ingen andre vil gjøre. Vi rangerer de norske lagene innbyrdes, ned til nummer 100, på bakgrunn av vinterens og vårens konkurranser samt hvordan klubbene utviklet seg gjennom 2010.

Vi legger dermed hodet på blokka, og ber om tilgivelse hvis våre spådommer ikke slår til. Ta rangeringen for det den er, en subjektive vurdering av dagens tilstand.

Topp 10:

Halden (nr. 3 i 2010)
Klubben vil selvsagt merke tapet av Anders Nordberg, Mattias Karlsson og Kiril Nikolov med flere. Men det skal ikke hindre Haldenserne fra å bli beste norske klubb. De har erfaring i massevis, de har en super avslutning med Mats Haldin, Emil Wingstedt og Olav Lundanes og de har løpere som stadig utvikler seg videre.

Nye navn på årets førstelag kan være Pekka Itävuo, Magne Dæhli og Marius Bjugan. Disse gutta gjør jobben sin for laget.

Hovedutfordringen på årets 10Mila vil være de fire første lange nattetappene i relativt krevende terreng. Her må klubbene svi av mye krutt for å henge med helt inn fra ”långa natten” som er 4. etappe. For Haldens del så må det bety bruk av Søren Bobach, Jon Pedersen, Vincent Coupat og Erik Axelsson – kanskje i den rekkefølgen.

Bækkelaget (nr. 6 i 2010)
Gutta fra Ekebergsletta er i stadig fremgang. Ble nummer seks i fjor og vi tror gjerne de klatrer et hakk høyere opp i år.

Forskjellen ligger i et mer rutinert og samkjørt lag, en regjerende verdensmester i Carl Waaler Kaas, en Tue Lassen i utvikling og ikke minst stafetteksperten Mattias Karlsson som kom fra Halden. Det kan være en kjempeavslutning, selv om OPN.no tror de må ofre Karlsson på en nattetappe.

Eneste svakheten hos BSK er en litt tynn stall. Fortsatt må ringrever som Daniel Marston og Eirik Watterdal være med å krige. Og gutter som Martin Soukup og Kjell Arild Karlsen må ta stort ansvar på krevende etapper.

Men kanskje er veteranen Bjørnar Valstad ute av årets lagoppstilling – men raskt inne igjen hvis skader oppstår.

Kristiansand (nr. 2 i 2010)
Fjorårets toer er selvsagt med og kjemper i toppen også i år. Men borte er Damien Renard og vi ser lite til Holger Hott om dagen. To viktige brikker fra fjorårets lag. Dessuten er suverene Daniel Hubmann noe svekket etter operasjon og lang rekonvalesens i vinter.

Men klubben har klart å beholde Vegard Danielsen, Isak Bergman, Jostein Andersen og Baptiste Rollier som alle har flyttet fra byen. Det betyr alt for et godt sluttresultat.

Men hva betyr det for de tøffe øktene og lagfølelsen i sørlandsbyen? Det er i hvert fall noen som mangler på fellestreningene.

Gode tilskudd er Mats Dahlén og selvsagt Martin Hubmann, som har de samme gener som sin bror, men de er ikke like velutviklet riktig ennå.

En joker i lagoppstillingen blir Christian Wiig Bøen, som selv sier han er i sitt livs form. Det beviste han virkelig på NordJysk 2-dages i Danmark i mars. Vi får håpe formen holder.

Topp 20

Tyrving (nr. 12 i 2010)
Bærumsklubben har jevnt og trutt klatret oppover mot topp 10. Det ville selvsagt vært et naturlig mål i år. Men savnet av Anders Tiltnes som er i USA og studerer, er tungt å dekke opp for av lagkameratene. Tiltnes er en ”teambuilder” av rang.

Klubben satser på løpere fra egne rekker ispedd noe utenlandsk. Men i hovedsak er det ringrever som Martin Ivarsson, Torbjørn Sagberg, Christian Holmboe og Jim Øystein Nybråten som er bærende krefter i laget sammen med VM-løper Audun Hultgreen Weltzien og nattspesialist Bjørn Ekeberg.

I Jostein Nørbech har klubben fått et flott tilskudd etter overgangen fra NTNUI. På andrelaget har klubben et stort antall juniorer som banker på døra til førstelaget.

Det er som vanlig stor iver i løpergruppa i forhold til 10Mila, men mangler det ikke litt ungdommelig pågangsmot i totalbildet? Natt-treningssøylene på Tyving-bloggen er ikke like høye i år.

Topp 30:

Raumar (nr. 39 i 2010)
Egentlig ville vi nesten satset på at denne gjengen krabber under topp 20-grensen. Men litt for lite rutine med å kjempe mot etablert motstand kan bli avgjørende på enkelte etapper. De har bevist at de har enormt potensial både på utenlandske samlinger og løp i vinter samt på Spring Cup og Haldens nattløp.

Med Eirik Rustad, Torben Wendler (ny fra Halden), Vetle Ruud Bråten og Eirik Kamstrup Hovind på de fire første krevende etappene, vil laget nesten garantert være i teten etter Långa natten. Deretter må de fylle på med rutinerte Øyvind Lund, Trygve Tømta eller Simen Rustad før de yngste talentene får prøve seg gjennom Magne og Håvard Haga på hver sin korte etappe.

Spørsmålet er om Harald Aas blir frisk og rask nok til en lang etappe. Men med godt trente Eskil Kinneberg som avslutter, så er i hvert fall den etappen i boks.

Svakheten til Raumar er som hos Bækkelaget. En tynn stall som kan være skadeutsatt.

Lillomarka (nr. 44 i 2010)
Her blir det garantert kamp til døra mot erkerivalene fra Raumar. På papiret kanskje ørlite bak naboklubben, men også her oser det av ungdommelig pågangsmot.

Aberet for Osloklubben er at de også må svi av mye av kruttet på de første lange etappene. Det kan bety at både Rasmus Korvald Skaare, Jonas Juveli og Gaute Hallan Steiwer må ofre seg tidlig.

Men klubben er i besittelse av ytterligere krutt gjennom sin nye elitetrener og VM-løper Matt Speake. Engelskmannen vil måtte ta sisteetappen for laget. I mellom der må klubben fylle på med sine to gode østerrikere Helmut Gremmel og Robert Merl.

Men hvem skal ta ansvar på de korte nattetappene. Foreløpig har Nicholas Oskarsson vist seg fram. Konnerudgutten har ligget i hardtrening med friidrettsløper Øystein Sylta som mentor i vinter.

En styrke er at klubben har en bred stall og det er mange om beinet på de korte etappene. Per Harald Havnen Johansen, David Gottfridsson, Jan Andreas Edstrøm, Simon Arbter, Kris Jones, Jamie Stevenson og Mathias Benjaminsen kan alle ta en plass på laget.

Svakheten er at ingen, bortsett fra Mr. Speake, har vært på dette nivået i Tiomila før.

Frol (nr. 36 i 2010)
Frolingene har forberedt seg i ly av vinteren. Men klubben fra Levanger har skumle planer, og få andre lag har ressurser i samme kategori som trønderne.

Løperne har akkurat avsluttet en tøff samling i Frankrike. Der hadde de med sin nye stjerneløper Lars Skjeset. Det er en løper som kan alt om Tiomila, og når de i tillegg får hjelp av Øystein R. Kristiansen, så må lista legges høyt. Kanskje også høyere enn OPN.no’s forventninger.

Nøkkelspillere blir Ulf Forseth Indgaard, Yngve Skogstad og Andreas Magerøy. Også lillebror Jo Forseth Indgaard ville vært en naturlig ledestjerne, men gutten sliter fortsatt med sykdoms-symptomer.

Klubben må ha klaff med unge løpere som Carl Petter Lyngen (19), Ivar Lundanes (20) og kanskje fjorårskométen Paul Sirum (17), men besitter etter hvert stor rutine gjennom Håvard Vassenden, Øystein Haug og Johan Bjørnaas.

Utfordringen blir å komponere en riktig lagoppstilling, for det har vært få muligheter for trønderne til å teste mannskapet i relevante omgivelser.

Målet er, i følge tamburmajor Fritjof Sandstad, å bli beste norske norske lag! Den nye tyskeren til Raumar (Wendler) snakker nesten perfekt norsk og er bosatt her – så i våre øyne må de slå Raumar for å oppnå det målet.

NTNUI (nr. 19 i 2010)
Studentklubben var i fjor nummer 19 på Tiomila, men tradisjoner alene bærer ikke mannskapet frem. Det må jobbes knallhardt for å kunne forbedre den plasseringen.

Klubben har mistet flere gode løpere på herresiden. Jostein Nørbech (til Tyrving), Lars Skjeset (til Frol) og Vegard Brun Saga (til Göteborg-Majorna).

Tilgangen til klubben er ikke som i gamle dager. Det er mange gode o-løpere i Trondheimsområdet, men ikke alle velger NTNUI.

Laget er avhengig av at Vegard Ruttenborg, Felix Breitschädel, Thomas Natvig Årstad, Espen Fiskum og Olav Johannes Deelstra lykkes. Gjør de det så kan de fylle på med et par-tre spennende nykomlinger i Hans Petter Mathisen, Sondre Gullord og Vegard Blomseth Johnsen.

OPN.no tror allikevel at laget faller noen plasser sett opp mot 2010-resultatet.

Topp 40:

Nydalen (nr. 53 i 2010)
Det lysner for den ærverdige klubben som i år fyller 125 år. Klubben venter bare på at Norges største kull av ungdommer skal vokse til og ta ansvar på 10Milas herrestafett.

I år har et par forsterkninger søkt seg til Nydalen. Erfarne Øystein Pettersen, fra Kristiansand, har 10Mila-seier på samvittigheten og blir en viktig brikke. Kanskje på långa natten. Men det er ringrevene Sigve Vågsnes, Per Øyvind Stene, Hans Trøan og Dag Aalvik som må ta hovedansvaret på laget.

I likhet med flere norske klubber så må nok slagkraften også hos Nydalen benyttes på nattestid. Det kan bli skjebnesvangert på dagetappene for NSK. Da er mye av kruttet brent.

Men se ikke bort fra at klubben hiver innpå Norges beste 16-åring – Jonas Madslien Bakken, etter at han sannsynligvis har ført ungdomslaget inn til en svært god plassering.

Topp 50:

Ås-UMB (disk i 2010)
Bønda i fra sør sliter litt med å få det til å svinge i 10Mila. Symptomatisk nok ble det en kjedelig disk i 2010 på klubbens nestor Håvard Tveite på den siste etappen. Det var surt, men Ås-UMB var aldri ordentlig inne i kampen og lå på en 72. plass da Tveite løp ut.

Klubben har en pangstart med Kristoffer Fiane Pedersen, Øystein Sørensen og unge fremadstormende Mathias Stensland Lillevold. I hvilken rekkefølge er uvisst.

Men spørsmålet er om de igjen må ofre sin mest solide løper, Håvard Lucasen, tidlig i stafetten. I så fall blir det kanskje nok en gang Håvard Tveite (49) som må ta den siste etappen.

Det er mange som kan løpe langt i klubben. Spørsmålet er om det går fort nok.

Kristiansand 2 (nr. 32 i 2010)
KOK 2 er som mange norske lag noe svekket i år. Dette laget har mistet tre solide støttespillere i Christian Wiig Bøen (som vi antar løper på førstelaget), Øystein Pettersen (til Nydalen) og Jon Duncan (lagt opp).

Laget besitter allikevel masse rutine, og kan flyte lenge på det. Men OPN.no tror at laget faller markant på resultatlisten i årets 10Mila.

Topp 60:

Kongsberg (nr. 60 i 2010)
Halve laget bor utenbys, men hjertet banker for klubben fra sølvbyen. De siste par årene har de også åpnet sin egen O-idol, der unge talenter fra Europa får prøve seg på treninger og løp med klubben. Disse løperne forsterker laget på Tiomila

Kongsberg sliter med å få frem de helt store stjernene på herresiden, men det er et jevnt og godt besatt lag. Morten Urdal Bakke er motoren i laget. Han tar ansvar fra start og viser vei i vellinga.

Deretter tror OPN.no at gutta gjør stabile innsatser og fører laget inn til en litt sterkere plassering enn i 2010. Spesielt når de hiver innpå en joker i 16 år gamle Sigur Heggedal på slutten

Halden 2 (nr. 48 i 2010)
Dette laget er uten tvil svekket etter at halve laget er borte fra fjoråret. Fra det laget mangler Bobach, Westergård, Nordbrøden, Dæhli og Wendler. Det skal godt gjøres å erstatte disse med nye løpere fra fjorårets tredjelag.

Halden har meldt på tre lag til årets stafett. Klubben skal jobbe hardt for å fylle alle lagene. Men kanskje noen av jentene tar utfordringen på søndagsmorgenen – et par av dem kvalifiserer kanskje rett inn på andrelaget også.

Topp 100:

Fredrikstad (nr. 84 i 2010)
Her oser det av rutine. Tilveksten til førstelaget på herresiden skranter og gamlegutta må fortsette å ta sin tørn. Laget kan vel stille med omtrent samme mannskap som i fjor, så Per Olaussen, Christian Riddervold Kahrs, Henrik Ottesen og gjengen får bare lade batteriene og kjøre på.

Lillomarka 2 (disk i 2010)
For første gang i klubbens historie kan Lillomarka klare to lag blant topp 100. Klubben har såpass bredde at de kan henge bra med til etter långa natten. Da er mye gjort.

NTNUI 2 (nr. 84 i 2010)
Ungdommelig pågangsmot kan gjøre våre spådommer til skamme. Men OPN.no ser ikke helt at andrelaget er sterkere i år enn det var i 2010. Da endte det med en 84. plass. Men tradisjonene sitter i veggene rundt omkring på o-kjøkken på Moholt, så det er i hvert fall plenty med inspirasjon å hente for de som vil gjøre en innsats.

Outsidere til topp 100:
Se opp for Varegg, Tyrving 2 og ikke minst Freidig. Trønderne kan nok overraske mange. Får de med seg rutinerte rever med Johan Ivarsson i spissen, så kan det bli en fin miks med sterke juniorer.

OPN.no kommer forøvrig også med en rangering av både dameklassen og ungdomsklassen i 10Mila. Følg med fremover!

Link til 10Mila 2011




Mulig relevante artikler