Olav Lundanes. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Olav Lundanes. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Olav Lundanes:
- En idiotisk avgjørelse!

- Det er bare trist for O-sporten at det satses på sirkus Nordic Tour framfor Nordisk mesterskap, sier Olav Lundanes til OPN.no.


Det skal være i et møte mellom de nordiske landene under VM i Trondheim i august at det ble enighet om å legge ned Nordisk mesterskap, et mesterskap som har vært på dagsorden siden 1955.

Tidligere i dag ble beslutningen offisiell gjennom en pressemelding fra Svenska Orienteringsförbundet. Ikke alle imøteser grepene Norden nå tar, spesielt ikke verdens beste O-løper, Olav Lundanes.

- Det er bare trist for O-sporten at det satses på sirkus Nordic Tour framfor Nordisk mesterskap. Det er en idiotisk avgjørelse!

Nordisk viktig utviklingsarena
Selv rakk Lundanes å få med seg 12 NOM-starter i årene 2005, 2007 og 2009. De to første årene som junior.

Plasseringsmessig har det blant annet blitt ett gull og tre sølv, men det er andre ting den ferske VM-vinneren har vektlagt kanskje vel så mye i forhold til mesterskapet hvor både juniorer og seniorer er i samme manesje.

- Mitt første mesterskap var på Notodden i 2005. For meg var det ekstra lærerikt og motiverende å være så nær seniorene i et viktig mesterskap, forklarer Lundanes.

- Det var også viktig med tanke på mitt første junior-VM, at jeg hadde gjort unna mesterskapsdebuten i forbindelse med nordisk.

Liker terrengene i Nordisk mesterskap
- Jeg har lenge gledet meg til Nordisk mesterskap neste år, og jeg hadde planlagt flere samlinger for å trene i terrengtypen vi skulle møte sør for Stockholm.

- Vi trenger løp i litt fine og ordentlige terreng, understreker kraftkaren fra Ålesund.

Med det umiddelbare bortfallet av Nordisk mesterskap er Lundanes usikker på hvor mange muligheter han får til å løpe distansen han nylig vant VM-gull på kommende sesong.

- Nå blir det ikke aktuelt med langdistanse-testløp foran nordisk neste år. Det blir ikke noe langdistanseløp i selve NOM. Og med tanke på langdistanse-uttaksløp til VM har vi fått høre at VM-troppen skal baseres på resultatene i Nordic Tour, sukker Lundanes.

I årets Nordic Tour var det innlagt tre løp, mellomdistanse, sprint og mellomdistanse med jaktstart. Lundanes løp inn til 5. plass og brukte totalt 1 time og 46 minutter på de tre løpene. Da han vant VM-gull i Trondheim var han nesten like lenge ute i skogen på gulløpet alene.

- Jeg er spent på hvilke langdistansemuligheter det blir neste år, avrunder Olav Lundanes nå som det er kjent at Nordisk mesterskap er visket bort fra kartet og med det til følge at det blir enda færre viktige langdistanseløp i kalenderen.Mulig relevante artikler