Olav Lundanes: - Dette viser at jeg er tilbake

Fenomenet Olav Lundanes knallet til og fosset gjennom kraftprøven til nest beste tid på langdistansen under EM i Portugal tirsdag.

Olav Lundanes (26) løp inn til sølv på langdistanse under EM i orientering i Portugal tirsdag.

Seieren gikk til sveitseren Daniel Hubmann, som også vant mandagens mellomdistanse. Lundanes ble nummer 11 på mellomdistansen. Tirsdag gikk det mye bedre.

Hubmann løp inn til tiden 1.30.25 og var 23 sekunder for sunnmøringen i mål. Det var tett bak nordmannen også. Svensken Fredrik Johansson kom inn tre sekunder bak Lundanes.

– Dette smakte utrolig godt og var viktig foran VM i Italia senere i år. Dette viser at jeg kan være med å kjempe om gull der, sa Lundanes.

Varmt
Etter over en og en halv time med orientering i høy luftfuktighet og sterk varme skilte det bare drøye halvminuttet mellom de fire beste i herreklassen, og Lundanes var altså nest best.

– Dette viser at jeg er tilbake, sa Lundanes.

– Medalje er alltid bra. Og dette er imponerende av Olav Lundanes, spesielt med tanke på at det er en slik utpreget «løpeløype», sa landslagssjef Kenneth Buch etter den første norske medaljen i årets EM i orientering.

Moral
– Olav Lundanes viser i dag høy moral og kjemper hele veien, selv om han underveis føler at det går litt tungt. Dermed får han også betalt i medalje. Nå er Olav Lundanes tilbake, sa landslagssjefen.

Bak Lundanes' sølvløp ble det 14.-plass på klubbkollega Magne Dæhli. Han var drøye fire minutter unna pallen.

Eskil Kinneberg (20), Thomas Natvig Årstad (29) og Jon Aukrust Osmoen (30) gjorde også få feil på de lettløpte beitemarkene utenfor Palmela i sommervarmen

I kvinneklassen ble det også sveitsisk vinner. Her tok Judith Wyuder, som også vant søndagens sprint, sitt andre EM-gull i mesterskapet. Svetlana Miranova fra Russland tok sølv og Catherine Taylor fra Storbritannia vant bronse.

Kamilla Olaussen var eneste norske deltaker i finalen. Hun tråkket over tidlig i løpet, men tok seg likevel i mål til en 30.-plass.