Daniel Hubmann løper Kristiansand OK inn til seier i 10Mila 2008. Bak følger Emil Wingstedt for Halden og Michal Smola for Södertälje-Nykvarn. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Daniel Hubmann løper Kristiansand OK inn til seier i 10Mila 2008. Bak følger Emil Wingstedt for Halden og Michal Smola for Södertälje-Nykvarn. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Offensive norske lag i forkant av 10Mila



Siden Bækkelagets SK fra Oslo tok den første norske herreseieren i den svenske storstafetten 10Mila, i 1997, har de norske lagene dominert vårens store høydepunkt på orienteringsfronten.

Med unntak av i 2005, hvor et arbeidsuhell fra Halden SK ga svenske Södertälje Nykvarn Orientering seieren, og finske Kalevan Rastis triumf i fjor, har de norske lagene, Halden SK, nevnte Bækkelaget SK og Kristiansand OK tatt seg av defileringen over mål etter ti etapper i de svenske skoger.

Bjørn Axel Gran, som er leder i elitekomitéen i Halden SK, er optimistisk også med tanke på årets oppgjør utenfor Stockholm.

- Det ser veldig bra ut. Om de ni første gjør en god jobb, så har vi en god avslutter, sier Gran, før han fortsetter.

- Med den formen Olav Lundanes viser nå har vi alle muligheter om vi er “med” etter ni etapper.

Olav Lundanes selv gleder seg.

- Det blir en spennende og åpen stafett. Jeg tror vi skal matche de aller fleste lagene, sier han.

I fjor løp unggutten åttende etappe for Østfold-klubben, på grunn av sykdomstrøbbel i forkant. Det endte med tredjeplass.

Siden den tid har Lundanes blitt kronet som verdensmester i Trondheim, og er i helgen selvsagt som ankermann på Haldens lag.

Det er et lag som har mistet sentrale løpere som den bulgarske landslagsmannen Kiril Nikolov, Mattias Karlsson og den norske VM-sølvmedaljøren fra i fjor, Anders Nordberg.

- Alle våre løpere er friske og i god form, jeg tror det er vel så viktig som et faktum at vi har mistet et par mann fra i fjor, kommenterer Lundanes.

Klubben som står med åtte seire i herreklassen i 10Mila siden 1998 har ikke stått på toppen av pallen siden 2007. Likevel lar de seg ikke stresse.

- Vi har aldri sagt at vi må vinne. Det er et mål, sier Gran, som er leder i elitekomitéen, og fortsetter.

- Jukolaseieren vår i fjor smakte godt, og seirene våre i NM-stafett har også smakt godt. Med andre ord; vi har ikke glemt smaken på gull.

Det har heller ikke Kristiansand Orienteringsklubb, som etter to seire på rad i 10Mila ble skjøvet ned til andreplass i Finspång i fjor.

- Vi har et bra lag, minst like bra som tidligere. Målet i år må være å ta seieren tilbake, sier Arne Bujordet, som er leder i Kristiansand OK elite, før han begrunner den høye målsetningen.

- Stammen i laget består av mye de samme løperne som i fjor, men de er i bedre slag i år. I tillegg har de mer erfaring.

- Vi går for seier og gutta er klar for oppgaven.

I Oslo-klubben Bækkelaget er man igjen tilbake i det gode selskap, etter sjetteplass i fjor. Det legger listen foran årets 10Mila.

- Vårt mål er å forbedre sjetteplassen fra i fjor, med andre ord; å bli blant de fem beste, sier trener i Bækkelaget, Martin Schälli, og utdyper.

- På en vanlig dag skal det gå, men med stolpe ut handler det plutselig om å berge en topp ti plassering. Det er ikke så mange gode lag, men de ti beste er veldig gode.

Sveitsiske Schälli, som mønstrer verdensmester Carl Waaler Kaas på sisteetappe for Bækkelaget, våger ikke snakke for høyt om pallplassering.

- Hvis alt klaffer kan vi komme på pallen. Men da må noen av favorittlagene gjøre feil i løpet av natten, sier han om den saken.

For damelaget til Oslo-klubben er ikke en topp tre plassering lenger utopi.

- Kommer vi gjennom de tre første etappene skal det ikke utelukkes, kommenterer Schälli, som kan spille på landslagsduoen Tone Wigemyr og Heidi Østlid Bagstevold i jakten på seierspallen.

Men laget som ble nummer ni i fjor har likevel en mer konservativ målsetning for sluttplassering etter fem etapper i de svenske skoger på lørdag.

- Målsetningen er topp fem, og jeg tror det er innenfor rekkevidde, med en vanlig prestasjon, sier treneren på vegne av laget.

Landslagsløper Mari Fasting har hatt nesa i skolebøkene de siste dagene, men nå har hun levert diplomoppgaven sin ved NTNU.

Dermed kan hun løfte blikket og se frem til å ikle seg den grønn, gul, svarte NTNUI-drakten, og sette farge på helgens damestafett under 10Mila.

- Det blir veldig spennende, sier Fasting med et smil, før hun fortsetter resonnementet.

- Vi har et veldig bra lag, med mange gode løpere. Om en ser på laget i år sammenliknet med det vi hadde i fjor, er det minst like bra.

Fjorårslaget til NTNUI løp inn til åttendeplass, men allerede noen måneder seinere, under den finske stafetten Jukola, løftet de seg.

- Vi viste på Jukola i fjor, da vi ble nummer fire, at vi har kapasiteten til å være med helt i toppen. Men de aller beste lagene er nok litt for gode.

Halden SKs var i den kategorien i fjor. 2009-vinneren på damesiden var bare en bom fra Anne Margrethe Hausken, på sisteetappe, fra seier.

Uten en gravid Hausken på laget i år, senker de ambisjonene.

- Kommer vi blant de seks beste, har vi gjort en god jobb. Prestasjoner som er bedre enn det feirer vi, sier eliteleder Gran i Østfold-klubben, om sjansene til sine damer.

Hvem som får sisteetappeansvaret i Hauskens fravær vil Gran imidlertid ikke si noe om.

- Vi vil avgjøre helt innunder helgen hvem som får sisteetappe på damelaget, svarer Gran på direkte spørsmål, før han avslutter.

- Som outsidere i begge stafettene vil vi holde lagoppstillingene tett, både på dame- og herresiden. Vi ser ingen grunn til at konkurrentene skal sette opp sine lag etter oss.

10Milas hjemmeside




Mulig relevante artikler