O-festivalen på Raufoss i 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

O-festivalen på Raufoss i 2010. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

O-festivalen lover høyt nivå

- Vi har klart å få til høyt nivå på alt, sier O-festivalens arrangementsleder Jørn Sundby. Til helgen skal han sammen med resten av staben gjennomføre verdenscup, norgescup og massemønstring for 6.500 startende.


Til helgen arrangeres Norges største orienteringsløp, O-festivalen, på Nesodden utenfor Oslo.

Bare en liten båttur fra Aker Brygge skal orienteringsløpere i alle aldre og på de fleste nivåer måle krefter, fra fredag til søndag.

- Med noen dager igjen til arrangementet kan vi allerede si at det vil bli over 6 000 starter på de tre konkurransedagene. Men det kommer stadig inn etteranmeldinger, så antallet påmeldte vil nok passere 6 500, sier arrangementsleder Jørn Sundby.

Lørdag er den mest populære dagen. Da er det ventet over 2 500 løpere i skogene rundt Berger stadion, som er arena hele helgen.

Det blir noe for enhver smak. Med sprint fredag, normaldistanse lørdag og stafetter søndag.

- Det som er litt morsomt er at vi har klart å få til høyt nivå på alt. Lørdag har vi verdenscup. Da får vi sett verdens beste orienteringsløpere. Det er hevet over enhver tvil at det er høyt nivå på dem, sier Sundby, før han fortsetter.

- Både fredag og lørdag er det Craft Cup (norgescup) i juniorklassene. Det garanterer høyt nivå i disse klassene. Og for ungdommen er O-festivalen den nest viktigste konkurransen i løpet av året, etter Hovedløpet. I år er dette også uttaksløp til nyskapningen O-idol.

Med andre ord blir det hard kamp mann mot mann mellom verdens beste, under jaktstarten i finalen i Nordic Orienteering Tour. Mens de øvrige deltakerne, med unntak av junioreliteklassene som også har jaktstart på lørdag, kjemper mot klokken.

Publikum kan følge dramatikken i skogen via storskjermen, som er sentralt plassert på arena. Alle dager vil det være storskjermproduksjon med actionbilder fra løpernes ferd mellom postene, og GPS-tracking fra hovedklassene.

- Lørdag mellom klokken 14 og 16 vil det være mulig å følge dramatikken under den avsluttende jaktstarten i Nordic Orienteering Tour, reklamerer Sundby.

Søndag avsluttes helgen med den prestisjefulle O-festival stafetten.

- Stafettene på søndag blir en kamp mellom de norske klubbene, med den ferske Jukola-vinner Halden SK i spissen, som blir utfordret av de svenske storklubbene IFK Göteborg og Järla IF OK.

Høyt nivå på deltakere forplikter i forhold til terreng og løyper.

- Terreng og løyper holder verdensklasse, forsikrer Sundby og utdyper.

- Det er et terrengområde som passer for alle deltakerne i O-festivalen. I nærheten av arena er det stifylt, mens det blir mer og mer krevende jo lengre unna en kommer. Dette gir perfekte utfordringer for deltakere på alle nivå. Samtidig er løypeleggerne fra Ås-UMB Orientering noen av landets beste.

Årets O-festival arrangeres av O-festivalalliansen, en arrangementskonstellasjon av orienteringsklubber fra Oslo og Akershus, i tett samarbeid med de lokale klubbene Nesodden IF og Måren OK.

Alt om O-festivalen




Mulig relevante artikler