bok

O-boka 2010 - Perfekt fra A til Å

På Blodslitet sist helg lanserte Erik Borg og Vidar Benjaminsen den 8. utgaven av O-boka. Etter å ha bladd gjennom 200 sider orientering er dommen klar.
O-boka 2010.


Og dommen er enkel og grei: - Perfekt fra A til Å!

OPN.no har lest og vurdert de fleste O-bøkene som har kommet ut etter at Borg & Benjaminsen startet sin bokreise for snart 10 år siden. Hver eneste bok har vært en nytelse fra perm til perm - det samme gjelder også 2010-utgaven.

Det som er av rosende superlativer er for lengst brukt opp når det gjelder omtale av O-boka, og i tillegg er nok nå O-boka så kjent og kjær i mange hjem at en stor del av OPN.no's lesere nok allerede har rukket å kose seg med O-boka 2010 nå i dagene som har gått etter lørdagens lansering.

En årbok bør ikke endre seg for mye fra år til år. Dette har Borg & Benjaminsen for lengst skjønt. Malen, både hva gjelder innholdets rekkefølge og sidenes design, er med suksess videreført.

I 2009-utgaven startet utgiverne med terningkast. Et utvalg O-løpere vurderte hvert sitt arrangement. Terningkastene skapte debatt og i årets bok er trilling av terninger utelatt, og det er nok like greit. Nå er det i stedet Erik Borg og Vidar Benjaminsen selv som vurderer en del arrangementer i form av kun tekst.

Hovedinnholdet i boka er alle de fine bildene og de gode historiene som i hovedsak Erik Borg selv har snekret i samarbeid med sine enormt mange intervjuobjekter. I tillegg har vi alle de interessante kartene. Men noe som også gir O-boka stor verdi er alle de små og informative faktaboksene. Faktabokser om løpere og klubber er artig lesing.

Artig er det også å lese de fylkesvise distriktsidene, som ble innlemmet i O-boka for noen år siden. Her er det tekst, bilder og kart fra hele O-Norge, ført i pennen av lokale skribenter - helt klart en innertier!

Noen mener at en anmeldelse av et produkt ikke er komplett uten at det også er nevnt noe med negativt fortegn. Sett fra OPN.no sitt ståsted er det ikke noe å sette fingeren på i det hele tatt.

Det er klart det er noen skjønnhetsfeil underveis i en så fullspekket bok. Tone Wigemyr har for eksempel blitt til Tonje på side 145, Askers Anders Skarholt er forvekslet med Raumars Harald Aas på side 155 og på side 11 i boka kunne det nok vært spandert noen minutter ekstra på layout.

Men om vi tar høyde for at O-boka lages under et vanvittig tidspress og med begrensede ressurser (slik tilfellet er for det meste innen O-idretten) er det mildt sagt helt utrolig hva Erik Borg og Vidar Benjaminsen, med medhjelpere, har fått til for 8. året på rad.

At noen småting glipper gjennom den strenge korrekturlesingen viser bare at teamet bak O-boka ikke er helt umenneskelige - og godt er det!

OPN.no har i alle fall ingen problemer med at Tone for en stakket stund har blitt til Tonje, og dette er det neppe noen andre som heller bryr seg med.

Konklusjonen om "Perfekt fra A til Å" står derfor bunnsolid fast - LØP og KJØP!

---

O-bokas hjemmeside.
Mulig relevante artikler
       *      *