NTNUI på en tidligere utgave av 10Mila. Foto: Erik Borg/O-boka.no.

NTNUI på en tidligere utgave av 10Mila. Foto: Erik Borg/O-boka.no.

NTNUI på STERK fremmarsj

- I NTNUI blir en selvstendig. Det er ingen som knyter skolissene dine, lyder det klokkeklare og kloke budskapet i dette intervjuet med flere nøkkelpersoner i NTNUI's fremganger den siste tiden.



- Vi løfter i flokk

Felleskapet i NTNUI utvikler landslagsløpere.
 

Denne uken ble de to NTNUI-løperne Thomas Natvig Årstad og Jon Aukrust Osmoen tatt ut på det norske EM-laget til Portugal i starten av påsken.

I tillegg til denne duoen har studentklubben fra byen ved Nidelvas bredder Torgeir Nørbech og Bjørn Ekeberg, som også var med i uttak til landslaget denne uken, «på gress».

Om en sammenlikner med Halden SK, som har fem løpere i EM-troppen, kommer de til kort. Men om en ser i forhold til hvor de var for et par år tilbake, har de gått en lang vei.

Og skal en tro ungutta selv, er det langt i fra tilfeldig.  

- Vi har et vanvittig bra miljø rett og slett, sier Thomas Natvig Årstad og fortsetter.

- Folk synes det er gøy å trene. Og vi drar mye rundt i Trøndelag for å trene o-teknikk.

Klubb- og nå også landslagskollega Jon Aukrust Osmoen supplerer.

- Vi har hatt en bra vinter, med lite snø. Løpergruppen er bra, med mange som har lyst til å bli god.  Og ikke minst; vi løfter bra i flokk og er hverandres trener.

Men likevel er det noen som har tittelen trener bak navnet sitt på organisasjonskartet. Harri Luchsinger er kanskje den viktigste av dem.  

- Det er mange faktorer som gjør at det blomstrer i NTNUI om dagen, innleder han på utfordring om å forklare suksessen.

- Som studentklubb må en være forberedt på at det svinger, fortsetter gutten fra Kongsberg.

- Men jeg tror likevel at vi så et lite skifte da Asgeir Bakken Rognstad og Magnus Mellbye Larsen var ansvarlig for elitegruppen. De tok grep. Fra at det vare en gruppe for 8 – 10 løpere, kunne alle som ønsket å satse få være med.

- Det er noe jeg har veldig tro på. Når en er mange, blir en sterke. I helgen var vi for eksempel 26 stykker på Danish Spring. Da får en litt samme effekt som for landslaget i alpint på 1990-tallet, når en gjør det bra, ser andre også at det er mulig og tar de samme stegene.

Landslaget i alpint, som Harri refererer til, var Ole Kristian Furuseth foregangsmann på 1990-tallet.

I NTNUI har det gått i bølger. De siste par sesongene har det handlet om gode stafettprestasjoner, før Thomas Natvig Årstad sto frem og fosset inn til NM-bronse på høsten i fjor.  

- Hele organisasjonsstrukturen ligger veldig bra på plass her i NTNUI. I tillegg er alle flinke til å bidra i ulike verv og på dugnad. Sammen drar vi veldig godt, sier Harri som altså tar et tyngre lass som ansvarlig for elitegruppen, uten at han på noen måte ønsker å fremheve seg selv.

- Elitegruppen handler om å dele erfaring og trene med andre som satser. En flat struktur hvor alle lærer av hverandre.

- I NTNUI blir en selvstendig. Det er ingen som knyter skolissene dine.

Thomas er enig i bildet Harri tegner.

- En klarer å gjøre mye selv, uten ansatt trener. Det er opp til deg selv om du vil bli god til å løpe orientering, er ordene den fotrappe mannen fra Rogaland bruker.

I fjor var NTNUI god nok til å prege 10-mila gjennom natten, før de løp i mål som 11. lag i gryningen søndag morgen.

- Vi ønsker å være topp 10 i år. Det skal være mulig å toppe 11. plassen fra i fjor, sier Thomas når han ser en drøy måned frem i tid mot årets utgave av storstafetten.

- Vi ser oppover resultatlisten, supplerer Jon og tenker seg litt om før han fortsetter.

- I fjor gjennomførte vi veldig bra, spesielt på natten. Men jeg tror vi kan kopiere, og kanskje til og med toppe det i år.

- At det er mer nattorientering i år passer oss bra.

Harri er på linje med løperne, men snakker i prestasjon.

- Vi håper at det skal gå like bra som i fjor. Men det er ikke satt noe konkret mål. I stafetter er det viktigste at alle gjør gode prestasjoner. Klarer vi det, blir det minst like bra som i fjor, sier han.

Før den tid NTNUIs skarpeste skyts jakte poster og topplasseringer under sitt første internasjonale mesterskap, EM i Portugal i første del av påsken.

- Jeg sa før sesongen at jeg satser på topp 20 plassering, i hvert fall på langdistanse, sier Thomas om sine ambisjoner, tenker seg litt om før han fullfører.

- Målet må være å komme til finalene og prestere der.

Klubbkameraten fra Østerdalen, Jon, kan skilte med både deltakelse og medaljer fra internasjonal representasjon på juniornivå, men nå er det opp til bevis på aller høyeste nivå.

- Jeg er på en måte det jeg selv vil kalle en kontinental løper, som presterer bra i den type terreng, og formen er bra. Men samtidig er det mitt første mesterskap som senior og det er et hardt felt. Jeg vil ikke sette meg noe resultatmål. Det er gode gjennomføringer som gjelder, sier den beskjedne unggutten.

Men når det gjelder treningsmiljøet i Trønderhovedstaden, hvor de selv er sterke bidragsytere, legges beskjedenheten bort.

- Tidligere var det enkelte som hevdet at en ikke kunne bo i Trondheim om en skulle bli god til å løpe orientering. Jeg mener i hvert fall at dette nå er motsatt; Trondheim må være et av de beste stedene å bo om en ønsker å satse på orientering, sier Thomas som er et bevis på nettopp det.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler