Olav Lundanes i kjent offensiv stil på VM-uttaksløpet i Ringerike 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Olav Lundanes i kjent offensiv stil på VM-uttaksløpet i Ringerike 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Lundanes: - Grunnlaget legges fortsatt i skogen

Til tross for GPS og alle teknologiske hjelpemidler for øvrig er Olav Lundanes i et møte med pressen tirsdag klar på at det er i skogen grunnlaget for suksess i o-løypa legges.


Olav Lundanes føler seg knallsterk før orienterings-VM. Der jakter 24-åringen på tre medaljer - gjerne i edleste valør.

Det er under en måned siden Olav Lundanes tok EM-gull både på mellom- og langdistansen i Sverige. Men i orienteringssporten går det fort, og allerede om en måned løpes VM i skogene rundt sveitsiske Lausanne.

I Sveits er Lundanes blant favorittene. Det er han også fullstendig klar over selv.

- Målet mitt er tre medaljer. Én på hver av de individuelle distansene jeg løper og én på stafetten. Hva det blir, er vanskelig å si. Noen ganger holder et godt løp til 3.-plass, noen ganger til seier, sier sunnmøringen til NTB.

- Bør det bli gull?

- Det er klart jeg håper på kjempeklaff, men samtidig at jeg klarer å være fornøyd så lenge det blir medalje. Det er veldig stressende å tenke at man kun skal ta gull. Kjører man bare på, blir det lett å glemme kart og andre detaljer, sier han.

Utfordrende
Selv om det ble sølv individuelt og bronse på stafetten for Lundanes i VM i fjor, var det et skuffende mesterskap sett med norske øyne. Målet i år er å ta steget helt opp. Men Sveits har de siste årene vært verdens beste orienteringsnasjon. Når VM starter 14. juli, har sveitserne hjemmebane.

- Sveitserne blir naturlig nok favoritter, men vi har et veldig godt lag. Vi har tre klare medaljekandidater på herresiden (Lundanes, Carl Waaler Kaas, Anders Nordberg). Det er det kun to-tre andre nasjoner som har, sier Lundanes.

En stor utfordring er å venne seg til det sveitsiske terrenget.

- Det er veldig forskjellig og lettere terreng der, mens det er myr og tung bunn i skogen i Norge. Det gjør at du løper omtrent to minutter raskere per kilometer i Sveits.

- Derfor har jeg trent en del på grusveier. Det handler om å få trent en del i Sveits, og samtidig så likt sveitserterrenget som mulig i Norge, sier gullkandidaten.

Bedre trent
Lundanes snakker om at herrelaget i stafett kan ta det siste steget i år og ta VM-gull. For egen del føler han seg også i bedre form enn sist sesong. Det er EM-gullene fra 17. og 18. mai et bevis på.

- Det var over all forventning. Jeg traff bedre med formen enn det som var planen. Men det viser samtidig at jeg er sterkere i år. Jeg tror jeg skal klare å få til to formtopper på en sesong, sier han.

24-åringen har også gjort noen treningsgrep han håper skal gjøre ham bedre. I fjor satset han på høydetrening uten at det ga særlig effekt.

- Det gikk middels, og derfor har jeg kuttet ned til ett opphold i høyden i Sør-Afrika i år. Skal jeg reise til høyden, må det være et bra sted der man kan få godt utbytte.

I tillegg er nattorientering lagt inn som en utradisjonell treningsmetode. Lundanes bruker også 15-20 timer i uken på visualisering av løyper og å studere egne løp gjennom GPS-teknologi.

- Jeg håper det kan gjøre den lille forskjellen som skal til for å vinne. Men grunnlaget legges fortsatt i den tekniske og fysiske treningen i skogen, fastslår han.

Lundanes løper den prestisjetunge Jukola-stafetten for Halden kommende helg. Deretter rekker han to verdenscupløp og litt akklimatisering i Sveits før VM-start.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler