Olav Lundanes disket seg selv fra NM sprint gull. Her intervjues han av Karl Johan Emanuelsen. Foto: Vidar Benjaminsen

Olav Lundanes disket seg selv fra NM sprint gull. Her intervjues han av Karl Johan Emanuelsen. Foto: Vidar Benjaminsen

Lundanes disket seg selv fra NM-gull

- Slik er sprintorientering. Det er alltid et eller annet tull, utbrøt Olav Lundanes etter målgang på sprint-NM i Arendal lørdag.


Olav Lundanes var i harnisk etter NM-sprinten i Arendal. Den ellers så sindige karen fra Møre, var forbannet på sprintkonseptet og gikk rett bort til arrangøren og disket seg selv etter å ha passert gjennom en syltynn stripe forbudt område.

- Jeg gidder ikke løpe sprint mer dersom kartnormen ikke kan følges, klaget han ut til et lite o-pressekorps på arenaen i sentrum av Arendal.

- I dette tilfellet gikk det bare ut over meg selv og et tapt NM-gull. Men rekken av små og store kart- og arrangørtabber i sprint-verden begynner etter hvert å irritere meg kraftig, fortalte en rett ut sagt forbannet Lundanes.

- Hvis vi ikke kan få orden på sprintkonseptet, så ser jeg ikke noe poeng i å fortsette med dette. Jeg kan raskt komme opp med 10-15 arrangementer de siste årene, der kart, forbudte og sperrede områder har vært misvisende og ført til unødvendige diskvalifikasjoner og frustrerte løpere og arrangører. Det er nesten ikke sprintløp der kartet ikke er misvisende eller feiltegnet, sier han.

Det ellers så velfriserte arrangementet i Arendal by forløp tilsynelatende perfekt. Rammen for arrangementet var storslått, med mål i Pollen og en flott arenaproduksjon der kun solen glimret med sitt fravær.

For de tilstedeværende foreldre, lagledere og noen få tilskuere i det hustrige været, så alt ut til å være fryd og gammen.

Men for Olav Lundanes var dagen spolert.

Årsaken var et trangt smug, der kartet var tegnet med en smal åpning fylt med "hagegrønn" farge. Tegnet for forbudt område.

For skribenten var det nærmest umulig å se den tynne åpningen på kartet. Men for den kartkyndige var dommen klar - en slik åpning skal tegnes bredere slik at den synes på kartet. Selve forseelsen til Lundanes ga verken noen tidsmessig gevinst eller tap.


Stridens kjerne. Smuget inne i ringen rett nord for den femte posten. Der løp Olav Lundanes uforvarende gjennom. Noe han rett etter målgang selv oppdaget og deretter disket seg selv.


Bilde fra gaten der Olav Lundanes løp inn smuget (delvis bak treet). Posten lå i bakhjørnet på det lille bygget. Foto: Google Street View.

- Jeg klarer ikke å klandre arrangøren direkte for dette. Det har nærmest blitt en systemfeil. Å lage sprintkart gjøres for krevende. Man må ikke gjøre denne grenen for vanskelig for seg selv, utdyper Lundanes.

I etterkant forteller han om mesterskap både i Norge og i utlandet der grove feil på kartet stilltiende har blitt akseptert av løperne for å unngå pinlige episoder med annulering av mesterskapene som resultat.

En vanligvis sindig og pålitelig Lundanes avslører samtidig at det på kvalifiseringskartet til dagens sprint også var små kartfeil og unøyaktigheter som ble heftig diskutert løperne i mellom. Steder der løperne har tapt tid, men som man stilltiende aksepterer for å bevare roen i o-sporten.

- Jeg føler at lysten for å drive med sprint nærmest har blitt borte. Jeg prøver å motivere meg, siden dette har blitt en viktig del av o-sporten, men har i bunn og grunn veldig lite til overs for sprintkonseptet på bakgrunn av alle episodene med arrangementsproblemer.

- Vi trener så mye og legger ned så mye krefter i dette at jeg blir fortvilet når slike ting skal avgjøre resultatlisten i den idretten jeg elsker, avslutter han.

Som en følge av Lundanes' diskvalifikasjon rykket Øystein Kvaal Østerbø, Wing OK, opp som NM-vinner. Sølvet gikk til Carl Waaler Kaas, Bækkelaget, og bronsen til Håvard Lucasen, Ås-UMB.

- Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, kommenterte trønderen, før han summet seg litt og fortsatte:

- Det er ikke noen morsom måte å vinne NM-gull på. Olav (Lundanes) gjør et godt løp, og er på en måte den moralske vinneren.

Øystein Kvaal Østerbø vant NM sprint 2011. Foto: Vidar BenjaminsenØystein Kvaal Østerbø, Wing OK, endte opp som vinner av NM-sprinten i Arendal. Foto: Vidar Benjaminsen.

I kvinnenes klasse gikk gullet i Elise Egseth, Wing OK, foran Silje Ekroll Jahren, Rumar Orientering. Overraskelsen kom på bronseplass gjennom Iliana Shandurkova fra Haldens SK. 

- Jeg er så glad. Dette var mitt første NM-gull noensinne, både som junior og senior. Etter så mange andre- og tredjeplasser smakte det utrolig godt med et NM-gull, annonserte en lykkelig Elise Egseth ut over speakeranlegget i Arendal.

Elise Egseth, Wing OK, vant sitt første NM gulI Arendal. Foto: Vidar BenjaminsenElise Egseth spurtet inn til sitt første NM-gull i Arendal, Foto: Vidar Benjaminsen.

Resultater NM Sprint
Arendal - 28. mai 2011

Kvinner

1) Elise Egseth, Wing 15.12
2) Silje Ekroll Jahren, Raumar 0.22 min. bak
3) Iliana Sjandurkova, Halden 0.42
4) Tone Wigemyr, Bækkelaget 0.44
5) Britt Ingunn Nydal, NTNUI 0.56
6) Kine Gulliksen, Bækkelaget 1.07
7) Ingunn Fristad, Halden 1.08
8) Heidi Østlid Bagstevold, Bækkelaget 1.12
9) Mari Fasting, NTNUI 1.19
10) Gøril Rønning Sund, Frol 1.24

Menn
1) Øystein Kvaal Østerbø, Wing 15.21
2) Carl Waaler Kaas, Bækkelaget 0.14 min. bak
3) Håvard Lucasen Ås, UMB 0.25
4) Olav Johannes Deelstra, NTNUI 0.34
5) Gaute Hallan Steiwer, Lillomarka 0.39
6) Audun Weltzien, Tyrving 0.40
7) Vetle Ruud Bråten, Raumar 0.41
8) Jon Pedersen, Halden 0.52
9) Marius Bjugan, Halden 0.53
10) Hans Gunnar Omdal, Øvrebø/Vindbjart 1.04

NM Sprint sin hjemmeside
Mulig relevante artikler
       *      *