kartbit_01_trheim

Løp mot Peer H. Staff, Ingrid Thoresen og Egil Johansen

Løypelegger Hans Roar Bakken hadde brukt seksjoner av såvel Nordisk-løypene fra 1965 og VM-løypa 1978 i lørdagens Over Skauen. Dermed fikk løperne gode muligheter til å sammenligne strekketider med "gamledager".
Lone Brochmann og Leif Størmer. Foto: Hans L. Werp.


Over Skauen er et uhøytidelig langdistanseløp og selv om vinneren og veteranen Leif Størmer (43) plasserte seg pent i mellomdistansefinalen på Beitostølen, ville det være urettferdig å sette ham opp mot tidene som ble oppnådd i de nevnte mesterskapene.

Størmer hadde 7.04 på strekket til 1. post i Nordisk i 1965. Da han sammenlignet med en gulnet resultatliste hentet fra Eikers OLs arkiver, var det oppmuntrende lesning.

- De fleste brukte 7 minutter, det er ikke fort, mente Størmer.

Beste tid på det strekket i 1965 hadde Erik Engebråten som åpnet på 6 1/2. Strekketidene ble bare regnet i hele, delvis halve minutter den gangen. Samme åpning hadde andremann i juniorklassen den gang, nå avdøde Øyvind Mjøen. Mjøen, som i likhet med Størmer løp for Fossum, var kjent for å være kjapp.

Den tidens løpere tok seg nok tid til å orientere nøye i begynnelsen av løp, for de stolte aldri helt på kartene, som var av svært ujevn karakter. Nordisk-kartene var imidlertid meget gode, og løperne slapp seg nok mer løs etter hvert.

Etter åpningen ble løperne lørdag penset inn på dameløypa fra 1965, som ble vunnet av Ingrid Thoresen (Hadler).

Det var nok vesentlig mindre oppløftende å sammenligne strekktider fra 3. til 12. post i VM-løypa fra 1978.

- Jeg taper vanligvis 1 minutt pr. kilometer til dagens beste, sa Størmer, som allerede som siste års junior tok bronse i NM klassisk for menn på Grorud i Siljan 1987.

Fossum-løperen tapte en god del mer pr. kilometer enn "det vanlige" når han sammenlignet seg med 1978-gutta. Men lørdagens løp på 18.5 km var jo ikke akkurat noe å få tenning for heller!

For det var en vanvittig fartsfest ute i Eiker-skogene 15. september 1978. Enkelte løpere satset på trygg orientering og stor fart, som Risto Nuuros (sølv), Eystein Weltzien (4.plass), Olle Nåbo (5. plass).

Mens tre løpere, Egil Johansen (gull), Simo Nurminen (bronse) og Jørgen Mårtensson (8. plass) tråkket gassen i bånn. Johansen brukte 1.31.44 på sitt gulløp over 15.7 km og 21 poster.

Egil vant 10 av de 21 strekkene, men bommet på to poster og hadde en liten sleiv. Uten det hadde han kommet ned på 1.26, og "idealtiden" (alle de beste strekktidene summert, ville gitt 1.24.

På noen strekk har Johansen og Nurminen presset kilometertiden under 5 minutter! Det gjelder for Egils del strekket fra 6. til 7. post, og det strekket er helt "i behold" i dag med samme slags skog og øvrig vegetasjon. Så der er det fullt mulig å prøve seg.

Hele herreløypa fra den gangen er forøvrig mulig å "gjenskape", med unntak av 2. post der det er boligfelt i dag. Men terrenget var nok generelt "finere" den gangen, skogbruket er mer intensivt nå. Nurminen var forøvrig en "one hit wonder". Vi kan ikke huske at vi hørte mer til han - verken før eller siden. Men løpe kunne han!

Lone Brochmann, Eiker, vant kvinneklassen lørdag. Med hyggelige NC-cup plasseringer i år holdt hun fin fart der kvinnene løp i 1965. Det som er verd å merke seg fra den gangen er at Ingrid Thoresen bare var 19 år, fordi seniorklassen for kvinner på den tiden startet med D 19. Klassen D 19-20 kom først noen år etter. Det ligger forøvrig et 9 minutters opptak av VM 1978 på NRKs arkiv. Der kan Egil Johansen studeres i fri utfoldelse (se link nederst i denne artikkelen).

I kvinneklassen har det nok rent noe vann i havet - ja! Her var nivåhevningen riktig nok i emning, men det var først da Annichen Kringstad kom, at nivået virkelig ble løftet. Vi skal være klar over at det var liten aksept for at kvinner skulle trene "noe særlig" til flere år ut på 1970-tallet. Først da brøt "jentebølgen" løs.

---

NRK-video fra VM 1978 med blant annet Egil Johansen.
Bilde: Leif Størmer og Lone Brochmann vant "Over Skauen".




Mulig relevante artikler