verden

Kvaal Østerbø:
- Jeg har 60 konkurranser i året

- Jeg startet sesongen rundt 20. februar med Norte Alentejano O’meeting i Portugal, forteller Øystein Kvaal Østerbø til OPN.no fra Italia, nær sagt midt mellom to intensive konkurransehelger.
Øystein Kvaal Østerbø med en fra lokale myndigheter. Arrangørfoto.


I yngre dager hadde Øystein Kvaal Østerbø sine ledestjerner flere år frem i tid, men nå nøyer 29-åringen seg med å ta ett år av gangen.

- Med VM i Trondheim i høst ble det naturlig at jeg så noen år fremover. Men i forkant av Ungarn-VM i fjor tok jeg meg selv i at jeg nesten tenkte mer på VM i Trondheim enn det verdensmesterskapet jeg hadde like foran meg, humrer Wing-løperen.

At VM skulle gå i Trondheim i 2010 ble bestemt i 2006. Kvaal Østerbø er selv fra byen og han sier at det spesielt er de to siste årene hvor dette mesterskapet har hatt full fokus.

Den sterke VM-fokusen var nær ved å gi full uttelling. Kun 3,2 små sekunder var det opp til verdensmester Matthias Müller. Dessverre for Wing-løperen var det flere som hadde gull-los i sprinten på Kristiansten festning denne fine august-dagen. Resultatet ble 4. plass.

Orienterer verden rundt
- Før VM var det veldig lite reising og få konkurranser. Så når mesterskapet var over var reiselysten stor, forteller Kvaal Østerbø til OPN.no

Etter VM i august fikk han med seg et par NM på Beitostølen, løp i Park World Tour (PWT) i Skottland, samling og verdenscupfinaler i Frankrike og Sveits, Blodslitet i Fredrikstad, flere PWT-løp i Kina og siste skudd på stammen er sist helgs Adriatic Meeting i italienske San Marino.

- Hvor mange konkurranser blir det på et år?

- Det blir cirka 60 i året. Jeg hadde 61 i 2008, i fjor var det 55 og i år ser det ut til å bli 59.

Kvaal Østerbø har ikke bare mange konkurranser på programmet, han er også kjent for å gi full gass når han først stiller til start.

I San Marino fredag og lørdag ble det 4. og 1. plass, sammenlagt ble han nummer 2.

Søndag var det klart for Venezia Orienteering Meeting (MOV). Sistnevnte løp er gateorientering i den populære turistbyen. Dette er kanskje et av O-idrettens mest utfordrende løp. Tenani Alessios fra arrangørnasjonen hadde en vinnertid på snaut 70 minutter.

- Det er krevende og intensivt å løpe i Venezia. Man blir fryktelig sliten fysisk og mentalt. Det er mye folk ute i gatene og det er frustrerende at de ”går i veien”. Man ønsker å løpe fortere, men det er ikke mulig.

I årets MOV gjorde Øystein Kvaal Østerbø sine saker svært bra, men i et område hvor han investerte tid i å planlegge kommende strek, samtidig som han manøvrerte seg mellom små og store turister, hoppet han dessverre over en post. Det ble derfor disk, men tiden hadde gitt han en 2. plass.

Saken fortsetter nedenfor bildet
Venezia Orienteering Meeting 2010.

Selv om Kvaal Østerbø har levd i bag store deler av høsten har han også vært hjemom i Trondheim. Og han har også rukket å teste skiene. I forrige uke ble det to skiøkter i Bymarka, men i terrengene som var sperret før O-VM har han brukt lite tid i høst.

- Jeg har vel bare vært én gang innenfor det som var sperret terreng etter VM, påpeker Kvaal Østerbø.

Neste år er det i Frankrike det skal kjempes om O-idrettens gjeveste medaljer. Og Norges beste sprinter gjennom flere år er igjen på vei til å pense inn på VM-sporet. For turen til Sør-Europa handler om mer enn å avrunde en lang sesong med varmere luft, god mat og hyggelig atmosfære.

- Til helgen er det to løp i Barcelona. Det ene er en sprint, mens det andre er en litt lenger løype fra OL-stadion. Jeg stiller der som et ledd i treningen mot neste års VM, sier Øystein Kvaal Østerbø.

---

Se flere kart og egne omtaler hos Øystein Kvaal Østerbø
Orienteering Adriatic Meeting 2010
Venezia Orienteering Meeting 2010

Bilde: Øystein Kvaal Østerbø med en fra de lokale myndigheter. Arrangørfoto.
Mulig relevante artikler