ballonger

Jörgen Mårtensson - 50 år

I dag, fredag 4. desember, fyller Jörgen Mårtensson 50 år. Orienteringsprofilen har bak seg en unik idrettskarriere. I tillegg har jubilanten klare meninger om VM og det Internasjonale Orienteringsforbundet, IOF. Jörgen Mårtensson. Foto: Kjell Einar Andersen.


Jörgen Mårtensson har hatt en unik aktiv karriere. Han dukket opp på den internasjonale arenaen under VM på Eiker i 1978. 18-åringen ledet løpet den første tredjeparten, men et par grove bommer førte ham inn på en åttendeplass til slutt.

Deretter levde han et liv i skyggen av de tre store nordmennene Sagvolden, Thon og Berglia på 1980-tallet, men da de hadde gjort sitt, blomstret Jörgen ut for alvor.

Det ble VM-gull på langdistansen så vel i Tsjekkia i 1991 og i Tyskland 1995. Han tok sølv bak Petter Thoresen på langdistansen under VM i Grimstad i 1997. Dette ble samtidig hans siste VM-start, for han måtte kaste inn håndkleet under VM i Inverness, Skottland i 1999 på grunn av skade.

Men ingen andre kan vise til VM-starter i orientering over et tidsrom på 19 år. Nordisk mester på langdistansen ble han ikke mindre enn tre ganger.

Fysisk har Jörgen Mårtensson vært et fenomen som sprengte alle tabeller under idrettsfysiologiske tester. Han hentet opp treningsideer fra flere hold, blant annet fra den svenske mesterløperen fra krigens dager, Gunder Haegg. Som Hägg løp Jörgen i løssnøen vinterstid og opparbeidet seg rå styrke på den måten.

VM annet hvert år
I tillegg til å ha levert store prestasjoner i O-løypa har Jörgen Mårtensson klare meninger om sporten.

- Orienteringsidretten er inne i en uheldig utvikling og vi har mistet mange år som kunne vært brukt til å utbre den ytterligere internasjonalt og skape bedre kår for de beste, sier Mårtensson, en av tidenes største O-profiler.

- Det internasjonale orienteringsforbundet (IOF) er en mafia i likhet med en rekke tilsvarende internasjonale idrettsorganisasjoner, påpeker Jörgen. Han mener styrene i slike organisasjoner stort sett er opptatt av å verne om sine egne posisjoner, og i liten grad har kontakt med hva som foregår nede på grasrota, der aktiviteten skjer.

Mårtensson har ingen betenkeligheter med å ytre seg såpass krasst, han har levd et liv med orientering og gjort mye for å utbre idretten. Oftere og oftere har han følt at han har stanget i byråkrati og i en mur av ”pamper”.

- Ikke minst har det blitt et altfor omfattende internasjonalt mesterskapsprogram. Det svekker i stedet for å styrke orienteringen. Jeg hadde sett det som en fordel for orienteringen om en hadde gått tilbake til to års sykluser for VM. Jeg vet at jeg har mange med meg i det synet, sier Mårtensson.

Han mener IOF har stivnet og er redde for å få inn sterke og kreative nye krefter.

- Ja, Tsjekkia har forsøkt å få valgt inn min gamle konkurrent Jaroslav Karcmarcik i IOFs styre ved de siste anledningene. Det har mislykkes hver gang, han har tapt for ubeskrevede orienteringsledere fra smale orienteringsnasjoner. Jeg vet at Jaroslav kunne tilført IOF mye, men de ønsker visst ikke noen innblanding, sukker Mårtensson.

Han mener orienteringen var inne i en god utvikling den gangen han og noen venner lanserte Park World Tour.

- Vi fikk med oss både media og sponsorer og de aktive satte pris på initiativet. Ikke minst skjedde disse arrangementene på tidspunkt av året da vi hadde mulighet for å komme fram i lyset. Men IOF ønsket ikke den utviklingen, sier Mårtensson.

Bor i Norge og Buskerud
For åtte år tilbake flyttet Hege og Jörgen Mårtensson fra Strängnes til hennes hjembygd, Modum. De har fire barn, Henrik, Heidi, Anna og Erik.

Jörgen gleder seg over at ”det er full fart i Modum O-lag nå”, noe blant andre ildsjelen John Ivar Kjellevold og Jörgens kone Hege Mårtensson som rekrutteringsansvarlig, har mye av æren for.

Til daglig driver Jörgen Mårtensson reisebyrået, velkjente PWT-Travels, sammen med Jens Kristian Kopland.

Jörgen og Henrik Mårtensson. Foto: Hans L. Werp.
Jörgen Mårtensson er stadig ute på lokale løp i Buskerud nå da sønnen Henrik (bildet) og de andre deltar. Foto: Hans L. Werp.

---

Forsidebilde: Jörgen Mårtensson. Foto: Kjell Einar Andersen.



Mulig relevante artikler