Carl Waaler Kaas.

Carl Waaler Kaas.

Hvor mange internasjonale gjennombrudd er det mulig for en O-løper å ha?

I 2008 løp Carl Waaler Kaas inn til 11. plass på langen i VM, i fjor vant han et løp i verdenscupen. Lørdag fikk han prisen "Årets gjennombrudd" i norsk orientering.


Anne Margrethe Hausken vant VM-gull på sprinten i Tsjekkia tilbake i 2008. For den prestasjonen ble hun av Orienteringsforbundet nominert til prisen "Årets overraskelse". I kategorien var også Carl Waaler Kaas nominert for sin nevnte 11. plass på langdistansen i det samme VM. Men det var Frol's unge mannskap som fikk selve prisen for sin solide og overraskende innsats i NM-stafetten det året.

Overraskelse betyr gjerne at noe er uventet. Av den grunn stusset mange over at forbundet i 2008 definerte Hauskens VM-gull som en overraskelse. I en rekke år hadde hun tilhørt verdenseliten, og i Japan-VM i 2005 løp hun inn til VM-sølv, også det på sprinten.

Mens overraskelse henspeiler på at noe ikke er ventet å inntreffe, handler gjennombrudd om at noen bryter gjennom muren og får suksess, enten i form av å komme fra intet, eller etter å ha kjempet på over tid.

Carl Waaler Kaas er blant dem som har kjempet på i mange år, og tatt skritt jevnt og trutt. Til slutt hadde han tatt så mange skritt i riktig retning, at da han løp i mål på VM's mellomdistanse i Trondheim i august i år, var det ikke flere skritt igjen å ta - VM-gullet var nemlig i bækkelagsløperens lommer.

For en slik innsats er nok et så godt som samlet O-Norge enige om at han fortjener all mulig heder og ære, og også at han løftes frem i lyset på Orienteringsgallaen.

Men å definere Carl Waaler Kaas sin innsats i 2010 for et gjennombrudd er ensbetydende med en voldsom degradering både av han verdenscupseier fra 2009 og 11. plassen fra VM i 2008.

Og i tillegg betyr utdeling av en gjennombruddspris til en løper som hadde sitt gjennombrudd for flere år siden at Norges Orienteringsforbud faktisk umuligjorde for seg selv å gi O-galla-pris til en av de lovende løperne som faktisk har hatt sitt gjennombrudd i 2010.

Kommentar av Geir Nilsen
Redaktør OPN.no




Mulig relevante artikler