Håvard Tveite:
- Trykking av O-kart er ikke for amatører
- Fargene i kartnormen har blitt valgt slik at de skal være brukbare også for fargeblinde. Fargeblinde har gjennomgående mindre problemer med godt offsettrykte kart enn med fargeutskrifter, forklarer Håvard Tveite.
- Det er vanskelig å få til kartnormens farger med firefargetrykk, og derfor blir ofte resultatet mindre tilfredsstillende for fargeblinde. I forbindelse med revisjonen av kartnormen er dette noe som det blir fokusert på, legger han til.
Alle med svekket fargesyn som for eksempel har prøvd seg på terrengløp hvor det er merket med røde krepbånd festet på grantrær vet at det da ikke er enkelt å holde høy fart.
Når poster er lagt til grønne områder hender det at disse løperne må bruke unødvendig og urettferdig mye tid bare for å finne ut av hvor postene er på selve kartet.
- Det virker dessverre som om det er liten forståelse for viktigheten av å få til kart med kartnormens farger blant mange av de som skriver ut kart til O-aktiviteter. Trykking av O-kart er i dagens situasjon ikke for amatører. Det å få til gode resultater krever en god del innsikt og innsats. For de som har valgt å bli med i NOFs autorisasjonsordning gis det årlig tilbakemeldinger i forhold til behov for justering av farger og annet, opplyser Håvard Tveite.
Tveite, som selv er sentral i nasjonalt og internasjonalt arbeide innenfor fagområdet, tar oss med en liten tur inn i den tekniske verden.
- Løypetrykken skal være PMS Purple, og ikke 100% magenta (som det feilaktig står i eksempeltabellen for CMYK-farger i kartnormen). Fargeblinde har mye større problemer med å skille ut 100% magenta en PMS Purple. Derfor krever vi at de som er autorisert for utskrift av kart til K-løp skal bruke noe cyan i løypetrykkfargen, slik at den blir så lik PMS Purple som mulig.
---
Mulig relevante artikler