Natt-NM 2010

Natt-NM 2010

Felles gulljubel for de nygifte

OPN.no vurderer natt-NM:
Halden er ubeskjeden på hjemmebane. Anders Nordberg og Anne Margrethe Hausken. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.


For tredje år på rad er natt-NM lagt med fellesstart på vårparten. Det gir en perfekt test, bokstavlig talt, foran Tiomila i månedskiftet. Noe også startlista i herreklassen bærer preg av.

De store stafettklubbene med NTNUI, Halden og KOK i spissen stiller med velfylte tropper, og fulladet batteri, i skumringen på Prestbakke, utenfor Halden, fredag kveld.

Skumring blir fort til bekmørke når det handler om å begi seg ut i løypene til den erfarne nattløperen, Øyvind Helgerud, som har fått tillit som løypelegger under årets natt-NM.

Helgerud er kjent som en tekniker, og har garantert lagt løyper hvor nettopp dette blir utslagsgivende. Utfordringen som løypelegger under et natt-NM, med fellesstart, er å legge løyper som gir tekniske utfordringer for samtlige løpere, samtidig som det skiller klinten fra hveten.

Damer
I dameklassen er Anne Margrethe Hausken regjerende mester, og har faktisk tre norske mesterskap på rad med lykt på hodet.

Den nygifte Karmøy-jenta må finne seg i å være favoritt i år også, sammen med landslagskollega Marianne Andersen vel og merke. Denne duoen gjør opp om seieren, og det blir en åpen kamp, som fort kan bli avgjort på de siste meterne. Her har Hausken et ekstra gir i forhold til Andersen. Det gir trygghet, selvtillit og fjerde NM-gull på rad for Halden-løperen.

Bak den norske duoen, som gjør opp om seieren, blir det fort en svensk-finsk kamp om den siste NM-medaljen. Kajsa Nilsson, med Halden som klubbadresse, og Bodil Holmstrøm, som VM-satser i NTNUI, er så gode at de med den rett dagsform, og gaflingsvariant, kan være med i Hausken-Andersen-toget.

Realistisk sett handler det likevel om bronsekampen for utenlandsimportene. Nilsson er på hjemmebane i Halden. Holmstrøm får imidlertid kartet til å stemme med terrenget, selv om hun er langt hjemmefra, og tar NM-medalje i første forsøk.

Outsidere:
Heidi Østlid Bagstevold, Ida Marie Næss Bjørgul, Line Hagman og Siri Ulvestad.

OPN.no’s kryss i margen: Irene Beate Øhrn Arnevik.

Herrer
Herreklassen har en storfavoritt i Anders Nordberg. Selvtilliten står utenpå Haldendrakta når Skiens-gutten får på seg hodelykta. Han var nok mer nervøs før vandringen over kirkegulvet under bryllupet forrige helg enn han er med tanke på å forsvare sitt natt-NM gull fra i fjor.

Utfordrerne er imidlertid mange, og meritterte. Det innebærer at det ikke er tilstrekkelig med toppet form og Tiomila-ambisjoner for å ta kommandoen i klynga i nattemørket i Halden. En må ha internasjonalt snitt for å være med i kampen om NM-medaljene.

I fjor var det fellesstartspesialisten Øystein Kvaal Østerbø og nattreven Håvard Lucasen som flankerte Nordberg på pallen. De blir garantert å regne med også i år, men unggutten Olav Lundanes, som løper for Halden, er kanskje den største utfordreren til sin klubbkamerat.

Sammen med allerede nevnte Nordberg og Lundanes kan utenlandsimportene i Halden-trøya, Emil Wingstedt, Mats Haldin, Mattias Karlsson og Erik Axelsson fort gjøre natt-NM til rene klubbmesterskapet.

Med norske øyne får en likevel håpe at landslagsløperne, Lars Skjeset, Carl Waaler Kaas og Holger Hott, holder utenlandske fingre unna medaljefatet.

Nordberg er fremdeles landslagsløper, til tross for sanksjoner fra forbundet, og på fredag gir han konkurrentene gratisleksjon i nattorientering når han løper inn til sitt tredje strake natt-NM-gull.

I skyggen av Nordberg gjør Lundanes og Lucasen opp om sølvet. Det er en åpen kamp, men i tungt Halden-terreng tipper det i Lundanes’ favør. Ålesund-gutten er sterk både i bein og hodet. Det avgjør til hans fordel.

Outsidere:
Anders Tiltnes, Emil Wingstedt, Erik Axelsson, Mattias Karlsson, Carl Waaler Kaas, Øystein Kvaal Østerbø, Lars Skjeset og Holger Hott.

OPN.no’s kryss i margen: Øystein Sørensen.

---

Hjemmeside for natt-NM 2010.




Mulig relevante artikler