Vegard Brun Saga fra NTNUI, opprinnelig Skien, kan stå som representant for den unge generasjon senior NM-løpere, orienteringsglad, løpsglad og treningsvillig. Vi antar en premieplass, den beste tredjedelen, er realistisk mål. Foto: Hans L. Werp.

Vegard Brun Saga fra NTNUI, opprinnelig Skien, kan stå som representant for den unge generasjon senior NM-løpere, orienteringsglad, løpsglad og treningsvillig. Vi antar en premieplass, den beste tredjedelen, er realistisk mål. Foto: Hans L. Werp.

De unge inntar langdistansen

Torsdag starter NM på Kongsberg med "urdistansen", det som nå heter langdistanse og som er den opprinnelige NM-distansen. Det mest gledelige med torsdagens startliste for senior er alle de unge løperne. Veteranpreget som har vært litt for tydelig noen år, er brutt.


Et NM på Kongsberg er en sjanse som ikke dukker opp for ofte. Det bærer nok også startlistene preg av.

52 deltagere i D 17-18 og 65 i H 17-18 er ganske bra ut fra dagens situasjon. 19 deltagere i D 19-20 og 41 i H 19-20 er færre enn en kunne ønske, men det er altså der vi befinner oss nå.

38 deltagere i D 21 er vel ikke så verst og heller ikke 79 i H 21.

Den gangen det var kvoter, var startfeltet fylt opp med hhv. 60 og 80, så vi ligger en del etter det. Men det som er gledelig er at det er ganske mange unge løpere i både H 21 og D 21, selv om en del gamle travere fortsatt henger med.

Det er en utvikling vi har sett også i høstløpene på Østlandet og i Trøndelag de siste par åra, det er kommet opp en generasjon som liker å konkurrere og ikke minst trene.

De fleste er studenter og har nok ikke idretten som det aller viktigste i livet, men de er altså så viktige for at NM skal bli hva det skal være - den viktigste begivenheten i o-sesongen her hjemme.

Det er selvsagt gjevt å komme på lista over NM-vinnere på langdistansen, en distanse som har sin historie helt tilbake til før krigen for menn mens jentene fikk sitt mesterskap i 1948.

Her er det orienteringsadel for alle penga, tvillingbrødrene Fossum fra Asker, Randi Wang, Magne Lystad og Marit Økern Jensen, ja det blinker i gullmedaljer.

Løypeleggerne torsdag, Brit Volden og Øyvin Thon står med henholdsvis to og en seier.

De seirene ga Kongepokal fram til og med 1995. Da ble HM Kongens pokal satt på vandring. Brit hadde forresten en enstående NM-"svit", på pallen nær sagt samtlige ganger fra 1979 til hun la opp etter 1988-sesongen.

Og det forbløffende - hun vant junior-NM D 19-20 både i 1979 og 1980 samtidig med at hun tok sølv i senior-NM begge årene. Brit er undervurdert, hun er en av de største o-løperne vi har hatt.

Hvem vinner torsdag?
D 19-20 har en klar favoritt, Gunvor Hov Høydal fra Fossum.

D 17-18 er mer åpen, men det er vanskelig å komme utenom Heidi Mårtensson fra Modum som altså ble juniorverdensmester i sprint og vant NM ultralang nylig.

Vi leste i lokalavisa at Heidi skulle fjerne mandlene etter NM ultra, forhåpentlig har ikke det skapt problemer. Terrenget er likt terrenget Heidi trener i utenfor dørstokken på Modum.

Se også opp for et annet lokalt kort, Ingunn Egeberg Vari fra Sturla. Vi merket oss Karen Oline Kolstad i Heidalsviku i sommer, det er en outsider.

I H 17-18 sjanser vi på Andreas Sølberg fra Trollelg, men som altså er fra idrettsbygda Hølonda. Folk derfra pleier å ha sans for gull!

I H 19-20 sier vi Dag Lofthus og Borger Melsom, men her er det flere som kan vinne. Arrangørens Sindre Sandven, egentlig fra Notodden, er det ikke så mange som er klar over, men han har gjort mange gode løp i god seniorkonkurranse i år. En outsider.

Mari Fasting vinner seniorklassen for kvinner. Hanne Sandstad har dominert nordafjells, men hun har ikke hatt samme avstanden til konkurrentene bak seg i år som hun hadde i fjor da hun vant.

Heidi Bagstevold må en regne med, hun kjenner terrengtypen. Ingjerd Myhre kan stå for en "skrell", også hun vet hva dette terrenget krever. Outsider: Betty Ann Bjerkreim.

Herreklassen er åpnere enn på mange år. Olav Lundanes har løpt to konkurranser i høst, vunnet begge, men egentlig uten å imponere. Olav er nok ikke der han ønsker å være.

Det åpner for flere, først og fremst Magne Dæhli. Kan Magne klare det som pappa Sigurd aldri klarte, å vinne NM på den gjeve distansen?

Jeg holder mest på siststartende Bjørn Ekeberg fra Tyrving. Han har kommet ganske umerkelig inn i eliten og blir bare bedre. Han står langdistansen, det har han vist ved flere anledninger.

Outsider: Løperen som starter så tidlig som 10.38, som fjerde mann i startfeltet, Øystein Sørensen, Nydalens Skiklubb. Kretsmester for Oslo på begge skogdistansene i år, Øystein har etter det vi kan se, vunnet nesten alle løpene han har stilt opp i denne sesongen.

Øysteins passeringstider kommer til å stå lenge dersom han har dagen og øser på med all den innsatsviljen som er hans kjennetegn.

Dette er terreng Øystein kan, det ligger bare en drøy langtur fra Eikers klubbhus der Øystein har skifta etter mange treninger. At han starter tidlig har ingen ting å si i dette terrenget.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler