sun_seilebat

150 nordmenn fulgte solen og
stilte til start i Five Days Puglia 2010

”Follow the Sun” i Gargano

I forrige uke gikk den tredje utgaven av Five Days Puglia av stabelen i italienske Gargano. Fra Norge deltok nærmere 150 løpere fra en rekke ulike klubber. Og de norske løperne markerte seg sterkt med mange etappeseire og ikke minst hele 13 seire sammenlagt. Blant disse var Elin Bjerva som var helt overlegen i damenes seniorklasse.
Five Days Puglia 2010. Foto: Jørgen Frøyd.

Mer enn 300 løpere fra 16 ulike nasjoner deltok i årets 5-dagers i Puglia. Som i 2008 og 2009 var arrangementet lagt til Gargano. Gargano ligger ved Adriaterhavet i regionen Puglia og arrangementet kunne med rette benytte slagordet ”Follow the Sun”. Det var stort sett solskinn hele tiden og temperaturen varierte mellom cirka 20 og 26 grader Celsius.

Nytt av året var et tilbud om såkalt ”Nordic Walking”. Dette fikk relativt god oppslutning og foregikk i forbindelse med de to etappene som ble arrangert i Foresta Umbra (løp 2 og 3). I Peschici ble det dessuten arrangert en fotballkamp mellom Italia og Norge, det vil si de norske O-ungdommene som deltok i Five Days Puglia 2010.

Nordic Walking.

På løpsprogrammet sto 5 enkeltløp med en innlagt fridag etter det andre løpet tirsdag 5. oktober. På søndag, dagen før den første etappen, var det også en ”prolog”, men som i praksis var et treningsløp.

Prologen foregikk for øvrig i samme terreng (Foce di Varano) som fjorårets fjerde etappe. Løp 1 var en nattsprint i den gamle byen Rodi Garganico. I realiteten var dette en bysprint i delvis mørke gater, så de fleste benyttet seg derfor av en hodelykt.

I løp 2 var det normaldistanser i Foresta Umbra. Her er det et meget o-teknisk krevende skogsterreng som ligger cirka 800 meter over havet og cirka 15 km fra kysten. Etter en kjærkommen hviledag på onsdag sto to løp på programmet torsdag den 7. oktober.

Først var det en mellomdistanse i Foresta Umbra på formiddagen (samme samlingsplass som i løp 2), og så et sprintløp i Ischitella på ettermiddagen. I likhet med Rodi Garganico er Ischitella en gammel italiensk by som innbyr til interessant orientering.

Bysprint i Sør-Italia.

Slike historiske småbyer mangler skog og parker, men til gjengjeld er terrenget kupert – samtidig som det er både smale og brede gater. Etter begge sprintløpene (løp 1 og løp 4) var det premieutdeling, underholdning og bankett i sentrum av de respektive byene. Den femte og siste etappen, samt avslutningsseremonien, ble arrangert i Peschici. I denne byen bodde for øvrig flesteparten av de norske deltakerne. Også her var det sprint som sto på programmet.

Elin Bjerva, Bækkelagets SK, måtte finne seg i å være forhåndsfavoritt i dameklassen (W21). Til tross for en større bom i begge de to første løpene, ble det solide førsteplasser.

På mellomdistansen (løp 3) fikk hun endelig til et tilnærmet feilfritt løp og var over 3,5 minutter raskere enn sveitiske Dorothea Suter som ble nummer to. Bjerva gjennomførte sannsynligvis et superløp i det vriene terrenget. Til sammenlikning brukte for eksempel vinneren i herrenes juniorklasse 20 minutter mer enn Bjerva i den samme løypa som målte 3,50 km og hadde 10 poster. Og belgiske Dirk Deijgers, som ble sammenlagtvinner i M40, brukte 3 minutter lenger tid enn Elin Bjerva i det tredje løpet.

Med seier også i det fjerde løpet hadde drangedaljenta en klar ledelse sammenlagt før det femte og siste løpet. En andreplass ble det på sprintløpet i Peschici, kun slått med 10 sekunder av etappevinneren. Sammenlagt vant Bjerva dameklassen med nesten 15 minutters margin til tsjekkiske Barbora Krejcikova som ble nummer to totalt.

Klart for start i en av skogsetappene.

I herrenes seniorklasse åpnet David Løver, Modum O-lag, beskjedent. Men etter hvert løsnet det skikkelig for veteranen, og i finaleløpet var han ikke mer enn 48 sekunder langsommere enn danske Rene Rokkjær som tok en ganske klar sammenlagtseier i M21.

3 av de 5 løpene ble vunnet av sterke sveitiske løpere, og Løver endte på en fin 5. plass sammenlagt. Jørn Sundby, Larvik OK, ble nest beste nordmann med en 8. plass totalt.

I damenes juniorklasse imponerte Anneke Hald Bjørgum med jevn og god løping. Jenta fra Kristiansand OK vant fire løp og kom på andreplass i det andre løpet, kun slått av Fredrikstads Nikoline Bromander. Sammenlagt var hun drøye tre minutter raskere enn nettopp Bromander som tok en klar andreplass totalt. Det ble norsk også på tredje-, fjerde- og femteplass sammenlagt i W20.

Jörgen Mårtensson tok en oppskriftsmessig sammenlagtseier i den harde M50-klassen. Den tidligere verdensmesteren hadde også noen problemer, særlig i Foresta Umbra-terrenget, men Modum-løperen vant på jevnheten og at han unngikk de alt for store tidstapene. Mårtensson var suveren i det første og det siste løpet, som begge var sprintløp. I denne klassen ble det norsk også på de tre neste plassene sammenlagt, og både Egil W. Iversen (nummer 2 sammenlagt), Jon Martin Bjørgum (nummer 7 sammenlagt) og Tom A. Karlsen (disket i det første løpet) sikret seg etappeseire.

MW10, som var klassen for de yngste, ble vunnet av Erik Mårtensson, Modum O-lag. Han var for øvrig den eneste i denne klassen som klarte å fullføre samtlige etapper.

I den eldste klassen (M75) var Bækkelagets Helge Kvaase over to timer bak ledende Othmar Sauter etter fire etapper. Men sveitseren ble disket i det siste løpet, og Kvaase kunne dermed knipe sammenlagtseieren med 34 sekunders margin til Thor Eggen, Måren OK, som ble nummer to totalt.

Videre ble nybegynnerklassen vunnet av Asker SKs Sophie Andersen. Her var det for øvrig bare norske deltakere! Det samme var tilfelle i herrenes juniorklasse som ble vunnet av Henrik Mårtensson fra Modum O-lag.

Modum imponerte med å ha med nesten 50 løpere i Five Days Puglia 2010. Østfold-klubben Varteig deltok med nesten like mange løpere.

Varteigs store tropp. Modums løpere i bildet øverst i artikkelen.

Guttenes 15-årsklasse ble vunnet av Heming/Njårds Harald Astrup Arnesen. Som nummer to, og like bak, kom broren, Ulrik Astrup Arnesen.

Til slutt må det nevnes at Norge vant alle veteranklassene for damer. I W40 seiret Kristiansands Ragnhild Hald Bjørgum, i W50 Anne Line Nydal Berglia fra Eiker O-lag, og i W60 ble det sammenlagtseier til Katharina Mo Berge fra Sportsklubben Freidig. Signe Astrup Arnesen tok tre etappeseire i W40, men bommet seg helt bort i Foresta Umbra (løp 2), og endte til slutt på en fjerdeplass sammenlagt. Det var mange, også tidligere verdensmestere, som ikke fikk det til i dette terrenget.

En av de standsmessige premieutdelingene.

Tid og sted for neste års arrangement er ikke bestemt, men det vil sannsynligvis bli arrangert i Gargano-området og tidsmessig i forbindelse med den norske høstferien. Fra Norge er det god forbindelse med fly fra Torp (Sandefjord) til Pescara, og deretter er det cirka to og en halv time å kjøre til Gargano. Det er også kurant å reise til Gargano via andre flyplasser, som for eksempel Roma og Bari.