Anders Nordberg. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Anders Nordberg. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

- Straffes hardere om natta



Fredag kveld, klokka tolv minutter over elleve, gir Anders Nordberg seg i kast med den 6,6 kilometer lange utfordringen Jørn Sundby har kreert i Vestfolds skoger, nærmere bestemt mellom Stavern og Helgeroa.

Om mannen med startnummer 102 skal se sitt navn øverst på resultatlista, etter at de nærmere 110 deltakerne har stemplet i mål, har løypeleggeren gitt han 55 minutter til rådighet på løypas 28 poster.

- Om OPN.no går rett på sak og spør om du vinner i morgen kveld. Hva svarer du da?

- Jeg håper alltid å vinne, uansett hvilket løp jeg stiller opp i. Men jeg tenker ikke på å vinne, responderer Anders.

Konkurransen er hard og det gjelder å fokusere på arbeidsoppgaver fremfor å tenke seier om man skal lykkes på dette nivået.

Dette lyktes nordbergekspressen godt med under natt-NM både i 2008 og 2009. De årene ble det gull. I fjor falt derimot ikke arbeidsoppgavene helt på plass og han ble straffet. Hardt straffet. For det ble bare 9. plass på den meritterte skienskaren med ny klubbadresse i finske Vaajakosken Terä.

- Om man ikke er nøyaktig straffes man mye hardere om natta, understreker Anders.

Men teknikeren trives godt med den umenneskeligheten vi finner i nattorienteringen.

- Jeg gleder meg. Det er også veldig bra at løpet går med individuell start. Det kunne gjerne vært NM for meg.

Egentlig skulle løpet nemlig hatt NM-status, slik gikk det ikke. Mye snø gjorde at arrangørene hadde valget mellom å avlyse eller snu seg rundt fortere enn fy. De valgte det siste og reddet en stor løpshelg med norgescupløp fredag og lørdag og Vestfold 2-dagers for resten av menigheten lørdag og søndag.

NM-statusen derimot lot seg ikke redde. Det at det nå blir den ensomes kamp mot elementene, fremfor den planlagte fellesstarten, er noe som gleder mange, og også gjør at flere faktisk ser på morgendagens vinnere som de moralske NM-vinnerne anno 2011, fremover dem som topper resultatlista i den nå nyoppsatte natt-NM-dysten i slutten av oktober, som etter hva OPN.no forstår skal gå som opprinnelig planlagt med fellesstart.

- Hvem tror du blir de hardeste utfordrerne i morgen?

- Håvard (Lucasen) er en av de aller beste o-teknisk. Han har jeg stor respekt for. Vi er litt like typer og liker samme type terreng. Håvard er en av favorittene.

Gjennom hele vinteren har Lucasen og Nordberg møttes til dyst i forbindelse med nattløpserien Ås by Night & Fog Cup. Der har de rullert litt på hvem som har gjort det best i den innbyrdes kampen.

- Carl (Waaler Kaas) er også en man må regne med i alle typer løp og alle terrengtyper, utdyper Nordberg.

I fjor var Olav Lundanes den store kongen. Ikke bare under VM og det meste andre, men også under natt-NM tett på svenskegrensa i sørøst. Han vant med nesten fem minutter og kom umiddelbart med sin udødelige kommentar;

"- Det var bare å måke på"

Fredag er ikke Lundanes ventet til start, og om han hadde kommet hadde det nok selv for han ikke vært enkelt å ”bare måke på”.

For som den våkne OPN-leser kanskje allerede har lagt merke til er det stipulert med over 8 minutter per kilometer i herrenes hovedklasse. Sneglefart med andre ord.

Forklaringen finner vi i løpets PM;

Framkommeligheten er god i enkelte områder, men er generelt middels til dårlig/svært dårlig på grunn av tett vegetasjon, stup/skrenter og steinete bunn. Terrenget må karakteriseres som meget o-teknisk krevende til nattorientering.

Anders er slik skrudd sammen at han liker en slik smørbrødliste av styggedom.

- Løpet i morgen er en virkelig godbit.

Og i likhet med Heidi Østlid Bagstevold, som OPN.no intervjuet tidligere i dag, har Anders Nordberg det samme nattrikset;

- Kompass. Bruk av kompasset er mye viktigere om natta enn dagen.

Se også
- Den som bommer minst vinner (intervju med Heidi Østlid Bagstevold)
Norgescup Larvik og Sandefjord
Anders Nordbergs hjemmeside




Mulig relevante artikler