Røde kors

Røde kors

- Frykter ikke svineinfluensaen mest

OPN.no har i disse VM- og svineinfluensa-tider tatt en prat med NOF's landslagslege Odd Arve Lien. - Det er andre ting vi er mere redde for enn svineinfluensaen, understreker han.


Odd Arve Lien er Orienteringsforbundets lege. Under VM i Ungarn - et mesterskap som starter med første øvelse søndag formiddag - er han naturlig nok ekstra påpasselig.

Lien har et sett kjøreregler han ønsker at de norske deltakerne og støtteapparatet skal følge for å unngå sykdomsproblemer under mesterskapet.

* Unngå trange lokaler og store forsamlinger.
* Vær ekstra nøye med hygienen.
* Desinfiser hender ved jevne mellomrom. For eksempel før måltider.
* Isolasjon ved sykdomstegn.
* Minimaliser antall håndtrykk.

Til tross for ovenstående retningslinjer ønsker Odd Arve Lien at dagene under VM i Ungarn ikke skal bli kunstige.

- Vi må kunne vise glede, og ikke bli hysteriske. Det skal være lov å gi hverandre seiersklemmer.

Samtidig som Lien åpner for en viss grad av "intimkontakt" er han på vakt. I buskene lurer både svineinfluensa og andre sykdommer.

- Vi i støtteapparatet vil nok skjerme løperne litt mere enn vanlig, påpeker Lien.

- Det tar bare noen timer fra man eventuelt blir smittet av svineinfluensa til det slår ut blant annet i muskelverk. Svineinfluensaen smitter lett. Men samtidig er det andre sykdommer vi er mere redde for.

Odd Arve Lien tenker da først og fremst på omgangssyke og mageinfeksjoner.

Dette var noe som stoppet to av vår sterkeste kort under VM i Ukraina i 2007. I 40 graders varme ble både Holger Hott og Audun Hultgreen Weltzien slått ut av magetrøbbel. Det er ikke usannsynlig at det kostet løperne og Norge noen VM-medaljer.

- For oss i forbundet er det alltid viktig å ha fokus på å unngå smitte og sykdom for løperne ved mesterskap og samlinger, forteller Odd Arve Lien til OPN.no.

- Dette er egentlig ingen hokus pokus, men vi må være ekstra nøye med hygienen, er noe Lien understreker ekstra tydelig.

Odd Arve Lien.
Odd Arve Lien pusher Marianne Andersen frem til VM-sølv i 2008. Foto: Erik Borg / O-boka.




Mulig relevante artikler