Eirik Næss-Ulseth antar at «hjertebrikken» i løpet av to–tre år vil være å finne i en rekke treningsklær. Foto: Erik Borg.

Eirik Næss-Ulseth antar at «hjertebrikken» i løpet av to–tre år vil være å finne i en rekke treningsklær. Foto: Erik Borg.

Har brikken som avslører det meste

Super-Birkebeineren og orienteringsløperen Eirik Næss-Ulseth er styreleder i firmaet som har utviklet teknologien til en hjertemåler som ikke er større enn tenndelen på en fyrstikk. - I løpet av to–tre år vil chipen bli å få kjøpt som en del av treningsklær, sier Næss-Ulseth til OPN.no.


Næringslivsgründeren har enten dratt i gang eller vært med på å dra i gang 15 ulike høyteknologibedrifter.

Nå er 56-åringen sentral i 7 ulike bedrifter som er lokalisert like ved Rikshospitalet. Ett av firmaene er Novelda som i flere år har forsket på en brikke som kan måle og se «alt».

- Den nye brikken kan erstatte de tradisjonelle pulsmålerne i tillegg til at den også kan måle både pust og hjertets bevegelse, sier Næss-Ulseth om brikken som utelukkende er utviklet i Norge i et kappløp med forskningsmiljø i mange andre land.

Brukes til snøprepping Mer enn 150 bedrifter over hele verden har kjøpt utviklingskit for å lage radarprodukter der brikken er «hjernen». Mer enn 30 av bedriftene er på Forbes' liste over de 500 største virksomhetene i verden.

De utvikler produkter som kan bruke brikken som ser, hører og får med seg alt. Det er nesten bare stål den ikke kan se igjennom.

Et amerikansk firma bruker for eksempel brikken i snøprepareringsutstyr hvor brikken gir svar på snøtettheten og snødyben.

Leverandører av smarttelefoner vil bruke den slik at du ikke trenger å berøre mobilen fysisk i det hele tatt. Innen helse utvikles bruk av den på mange områder.

Gir mye helsinfo - Hva kan brikken bety for de som vil fort fram i sporet?

- Det kan dras ut mye medisinsk informasjon siden den får så mye mer med seg enn selve pulsen. Det ligger også til rette for sanntids-overføring av informasjonen som måles slik at det er mulig for andre enn utøveren å analysere dataene fortløpende til samme tid, men plassert et helt annet sted.

Fortsetter nedenfor bildet
Eirik Næss-Ulseth er sentral i firmaet Novelda som har utviklet en liten brikke som kan følge med på alt hjertet gjør og gi informasjon som kan gi enda bedre treningsutbytte. Foto: Erik Borg.
Eirik Næss-Ulseth antar at «hjertebrikken» i løpet av to–tre år vil være å finne i en rekke treningsklær. Foto: Erik Borg.

Næss-Ulseth er også en av dem som står bak et medisinsk leksikon – www.coremine.com – på nett som kan brukes av idrettsutøvere til å hente ut informasjon og finne sammenhenger og årsaker til medisinske utfordringer.

- Jeg er ikke lenger daglig leder i noen av selskapene jeg er involvert i, men jeg er styreleder eller sitter i styrene, og arbeider mye. Jobben er også en hobby. Det blir ofte mye jobbing utover kveld og natt.

- Du er ikke helt ni til fire?

- Nei, ler han. - Vanlig arbeid og arbeidstid passer ikke for meg.

For ett år siden ble for øvrig oslokaren tildelte innovasjonsprisen i regi av Oslo kommune, Akershus fylkeskommune, Innovasjon Norge og Næringslivets Hovedorganisasjon Oslo og Akershus.

Linker
Noveldas hjemmeside
Hjemmeside for helseleksikonet Coremine


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler