tommel_opp

Fair play-pris til VM-gutta

Det norske stafettlaget i orienterings-VM, anført av ankermannen Anders Nordberg, ble under lørdagens orienteringsgalla hedret med NOFs ”fair play-pris”.
Anders Nordberg, Holger Hott, Audun Hultgreen Weltzien. Foto: Erik Unaas.


Orienteringsforbundet måtte sette opp ekstra pris for å sette nok pris på Nordbergs agerende under VM-stafetten i orientering der svenske Martin Johansson skadet seg.

VM-stafetten i orientering ble svært dramatisk. Norges Anders Nordberg måtte hjelpe sin svenske konkurrent med å få legehjelp fremfor å løpe inn til medalje.

-       Det var svært dramatisk for oss som fulgte innspurten på storskjerm ved mål og så tetløperne plutselig stoppet opp, og forsvant i helt feil retninger. Vi skjønte noe var galt, men først etterpå at de igangsatte sin egen hjelpeaksjon i stedet for å fortsatte kampen om VM-gull, sa o-forbundets president Elin Sjødin Drange under prisutdelingen – og la til at hun er usedvanlig stolt over å ha slike utøvere med så fine holdninger.

Anders Nordberg takket og sa at dette ble en dag han aldri kommer til å glemme som o-løper. – Faktisk var det enda lettere å gjøre det vi gjorde etter at laget hadde løpt så godt hele veien.

Men Nordberg tenkte heller ikke på at han og lagkameratene kunne fått DnB NOR- bonus og Olympiatoppstipend i VM-stafetten. De lot penger være penger og laget kan ha tapt til sammen flere hundretusen kroner. Sponsorsjef Jacob Lund satte derfor etterpå opp en egen fair play-pris og ga alle på laget 10 000 kroner.

Med i gullkampen
Det lå an til en thrilleravslutning på mennenes VM-stafett da Norge, Sverige og Frankrike lå sammen i tet et godt stykke ut på siste etappe. Nordberg var i gullposisjon da svenske Martin Johansson skadet seg. Nordmannen lå på sikker medaljeplass. Men Anders Nordberg og Thierry Gueorgiou var redd for at Johansson skulle miste bevisstheten midt i skogen da han fikk en 12 centimeter pinne inn i låret. Etter hvert sluttet også tsjekkiske Michal Smola seg franskmannen og nordmannen.

- Martin er en tøff kar, og da jeg hørte han skrike som en baby skjønte jeg at det var noe alvorlig galt, sa Gueorgiou.

Svensken fikk hjelp av konkurrentene, og Nordberg løp ned til målområdet for å hente medisinsk hjelp. Nordmannen ble med ambulansen tilbake i skogen.

- Vi tok bort pinnen og forbant såret. Det så ut til at pinnen bare hadde truffet muskler og heldigvis ikke blodårer, sa franskmannen.

Flere andre lag, som lå langt bak og ikke hadde mulighet til å ta medalje, fikk ikke med seg episoden og løp i mål. Sveits kom i mål foran Russland og Finland.

Norge lå an til å ta sin første medalje i mennenes stafett siden 2005. 

Holger Hott vekslet helt i teten på første etappe sammen med Frankrike og Polen. Audun Weltzien falt ned til femteplass på annen etappe, men Nordberg løp det norske laget tilbake i tetstriden før uhellet inntraff.

Ville annullert stafetten
Orienteringspresident Elin Sjødin Drange håpet på sunn fornuft da premieutdelingen fant sted. Mens kvinnestafetten pågikk var oppfatningen til Drange og det norske forbundet at stafetten kom til å bli annullert. Etter at Norge hadde fått gullmedaljene i kvinnestafetten tok også arrangørene bort premiepallen.

– Frem til da trodde vi på at fornuften seiret, men medaljene ble plutselig utdelt. Dette var en veldig spesiell opplevelse å være med på. Da arrangørene ikke valgte å avlyse stafetten, burde også Det internasjonale Orienteringsforbundet (IOF) tatt affære og avlyst. Det er ingen tvil om at konkurransen ble urettferdig etter at Anders Nordberg, Michal Smola og Thierry Gueorgiou valgte å hjelpe Martin Johansson fremfor å kjempe om gull, sølv eller bronse. Verdens beste lag ble ikke kåret i denne stafetten, mener president Drange i Norges Orienteringsforbund.

Forsidebilde: Anders Nordberg, Holger Hott og Audun Weltzien kjempet om VM-gull da de avbrøt stafetten for å hjelpe en skadet lagkamerat. I helgen ble de hedret med fair play-pris.(Foto: Erik Unaas.

---

Kilde: Pressemelding Norges Orienteringsforbund.




Mulig relevante artikler