VM-gullkorn fra Thierry Gueorgiou

Søndag starter VM i Trondheim. Et mesterskap hvor Thierry Gueorgiou jakter sitt 8. VM-gull. Tidligere i sommer holdt franskmannen et foredrag i Sälen hvor han øste av sine erfaringer. Ringside satt OPN.no. Thierry Gueorgiou og Adler Kringhaug. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.



I forbindelse med 3-dagers O-løp i Sälen i starten på juli holdt Thierry Gueorgiou et timeslangt foredrag for et fullsatt konferanserom på Lindvallen.

Gullkornene fra det franske orienteringsvidunderet var mange. Her følger en god del av dem.

* Suksess kommer ikke til deg - du må gå til den.

* Det er et enormt press på mine skuldre foran VM - alle venter jeg skal vinne.

* Det er viktig å kontrollere det du kan kontrollere. Man må ha rett fokus til rett tid.

* Frykt er en illusjon.

* Er du i stand til å smile når du står i startblokka, samtidig som du har full konsentrasjon - da er alt OK.

* Det er viktig for meg å løpe så mye jeg kan.

* Det er enklere å trene mye orientering i kontinentalt terreng. 10 timer trening i terrenget i skandinavisk terreng i løpet av en uke blir man veldig sliten av.

* Alle kan bli bedre. Men man har fysiske begrensninger. Min fysiske topp var nok for noen år siden. Men jeg får hele tiden mere erfaring.

* I 2007 bygde jeg veldig god selvtillit gjennom å ha en taktikk som gikk ut på å ikke gjøre noen feil i O-løypa.

* Hvis jeg er 100% sikker så sjekker jeg ikke kode. Med mindre jeg har gjort en "miss" og er usikker. I stafetter sjekker jeg kode 80% av gangene. Da gjør jeg det når jeg kommer på posten. Årsaken er at i stafetter så løper jeg ikke kun for meg selv.

* Hovedprioritet i O-løypa er alltid neste post.

* For hvert strekk er det bare en løsning som er i perfekt harmoni med kart og terreng. Hvilken løsning dette er kan være individuelt.

* Konsentrasjonstrening handler om å gå ut i skogen og ta mange poster.

* Man trenger ikke å ha full fokus fra start til mål. I deler av løype kan man tenke på hva som helst. Se på kartet så ser du når du møter utfordringer og igjen må skru på fokusen. Dette oppdaget jeg når jeg var 26 år.

---

I tillegg til å rundhåndet øse av sitt kunnskapsregister viste Thierry Gueorgiou med video tatt ved hjelp av hodekamera, og også gjennom kartutsnitt, hvordan han med finslepen teknikk hadde manøvrert inn til seier i den 14 kilometer lange løypa i Sälen-fjellet noen timer i forveien.

---

Thierry Gueorgious hjemmeside.
Bilde Thierry Gueorgiou og Adler Kringhaug.
Foto: Geir Nilsen / OPN.no.




Mulig relevante artikler