Bjørnar Valstad. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Bjørnar Valstad. Foto: Geir Nilsen / OPN.no.

Valstad erkjenner behov av gjennomgang

- Det er verdt å se på om regelverket er for komplekst, sier generalsekretær i Norges Orienteringsforbund, Bjørnar Valstad til OPN.no.


Den siste uka har det vært intens aktivitet knyttet opp mot den svenske 19-åringen Tove Alexanderssons deltakelse og seier, med påfølgende NM-gull, i forbindelse med forrige lørdags Blodslit, hvor også NM Ultralang var innlagt.

Selv hos forvalteren av norsk orienteringsidrett, Norges Orienteringsforbund (NOF), har forvirringen vært merkbar. Torsdag ettermiddag gjorde OPN.no et til nå upublisert intervju med Forbundets generalsekretær, Bjørnar Valstad.

Bare få minutter etter avsluttet samtale tikket det inn to raske SMS'er, etterfulgt av en oppringning fra generalsekretæren med en forespørsel om intervjuet kunne settes på vent. Et av NOF's styremedlemmer, Einar Tommelstad, hadde invendinger mot deler av intervjuet.

Etter hva OPN.no erfarer skal også en klubb i løpet av uka ha levert protest mot resultatlista i NM Ultralang, men denne ble senere trukket tilbake.

Også i kommentarfunksjonen her på OPN.no har det vært livlig meningsutveksling de siste dagene.

Alt med utgangspunkt i orienteringsidrettens ekstremt tunge regelverk.

- Er regelverket for komplekst?

- Det er verdt å se på om regelverket er for komplekst, svarer Bjørnar Valstad.

- Vil det bli en gjennomgang?

- Regelverket er såpass kompleks at en vanlig arrangør og en vanlig utøver synes å ha problemer med å forholde seg til hva som er lov og ikke lov, legger Valstad til.

I tillegg utdyper OPN.no med at det også for klubber, Orienteringsforbundet selv og media åpenbart er utfordrende å henge med i svingene.

---

Som noen fotnoter kan det tas med at det på Forbundets nettside for gjeldende lover, forskrifter og retningslinjer er ikke mindre enn 23 dokumenter. Ut over dette kommer også det omfattende internasjonale regelverket. Og det var nettopp sistnevnte som gjør at det unge supertalentet Tove Alexandersson ser ut til å kunne beholde sitt NM-gull til evig tid (se Orienteringsforbundets vurdering av regelverket).

Den andre fotnoten er aspektet om at vi fra arrangører og orienteringstopper gjerne får høre at det er utøvernes ansvar å sette seg inn i regelverket. I så henseende er det interessant å se at det blant de fire "hovedinngangene" (Utøver, Arrangør, Trener/leder og Begynner) på NOF's egen nettside, så er det etter hva OPN.no kan se kun via inngangen "Arrangør" at man får opp menyvalget "Lover og regler".

Når vi den siste uka også har erfart at Orienteringsforbundets egenansatte webansvarlig ikke sørger for at siste versjon av regelverket er ute på nett så blir det ikke enklere av den grunn.

---

Se også
Forbundets vurdering av NM-saken
Hausken: - Vil ikke forfølge saken
NM-gullet allikevel til Hausken?
Forvirring rundt Hauskens NM-medalje
NM-SØLV til Hausken - Gullet ut av Norge




Mulig relevante artikler