Treningsvillig og fokusert 13-åring

6 til 9 timer på kart hver uke

- Grunnen til at jeg vinner er nok at jeg trener en god del mere enn de fleste andre 13-åringer, forklarer Håvard Wedege Irgens til OPN.no. Nylig avsluttede Midnattsolgaloppen vant han suverent. For et par uker siden gikk han også helt til topps i O-festivalen.Håvard Wedege Irgens
Håvard Wedege Irgens - her med vakre Landegode i bakgrunnen.
Foto: Geir Nilsen / OPN.no.


- På O-festivalen var jeg halvskadet og stillte til start uten forventninger. Men siden jeg vant mellomdistansen var jeg veldig nervøs før start dagen etter.

- Da måtte jeg bare fokusere på oppgavene som skulle utføres, sier Håvard Wedege Irgens.

Oppgavefokusen ga resultater. O-festivalens langdistanse vant han med nesten 2 minutter.

Suveren i Midnattsolgaloppen
Klubbkameratene i Bodø & Omegn Orientering, Petter Jakola og Håvard Irgens, vant henholdsvis H13-14 og H15-16 i Midnattsolgaloppen med soleklare marginer.

I myrterrenget i Valnesfjord på de to første etappene virket det som om Håvard hadde et ekstra gir. I det teknisk krevende terrenget rett utenfor Bodø på de to siste etappene hadde han også god kontroll.

- Her oppe på Rønvikfjellet har vi det mest krevende terrenget i Bodø. På mellomdistansen i går hadde jeg bestemt meg for å se på kartet hvert 10. skritt.

- Siden jeg ledet med 20 minutter før dagens finaleløp valgte jeg å konsentrere meg om å løpe sikkert og å finne postene. Man må ha full kontroll hele veien i slikt terreng - da er det også ekstra moro når man lykkes, smiler Håvard.

Og lykkes gjorde Håvard til fulle. 4 av 4 mulige etappeseire og en seiersmargin på 22 minutter.

Treningsvillig
- Mens kameratene mine driver med slåssespill på data'n, er jeg på OPN.no, surfer rundt på andre O-sider og spiller O-spillet Catching Features, opplyser Håvard. Når han ikke trener eller befinner seg i den digitale O-verden, står O-boka høyt i kurs. - Jeg leser O-boka på senga hver dag, røper Håvard.

Med bostedsadresse vegg i vegg med skogen på Mørkved er treningsforholdene perfekte.

Hver uke trener Håvard mellom 6 og 9 timer på kart. - Jeg lager mine egne løyper og prøver å gjøre dem så vanskelige som mulig, understreker Bodø-gutten. Når han er med i Saltenkarusellen stiller han i den lengste løypa, 6-kilometer'n.

I sommerferien har Håvard planer om å ligge på rundt 10 timer trening i snitt.

Linjeorientering, intervaller på kart og ulike løyper i alle mulige varianter står på den faste treningsmenyen.

- Trener du og klubbkompis Petter sammen da?
- Nei, Petter er tre år eldre enn meg, og vi trener ikke så mye sammen, men jeg har egentlig veldig lyst til å trene med han. Kanskje Petter leser dette og tar kontakt, sier Håvard med håp i stemmen.

Vil bli best
Håvard kom til verden en aprildag i -96, og allerede som 10-åring ble han hektet på orientering.

Siden mamma Elin Marie, pappa Torkel, samt søstrene Nora Marie (D10) og Hedda Sofie (N-Åpen) også løper orientering blir det gjerne til at hele familien reiser samlet på O-løp.

Så langt denne sesongen har de vært flere turer sørover, og til høsten står Nord-Norsk mesterskap i Bardufoss og Blodslitet i Fredrikstad på planen.

- Målet er å bli verdensmester. Derfor er det viktig at jeg får trent og konkurrert mye i ulike terreng, slår Håvard fast.

Forbildene på stjernehimmelen er Thierry Gueorgiou og Bjørnar Valstad. Sistnevnte mye på grunn av at NOF's generalsekretær gjorde et godt inntrykk da han besøkte Bodø i embets medfør forrige vinter.

- Jeg pratet mye med Bjørnar når han var her. Han virket veldig hyggelig, poengterer Håvard.

At Håvard mener alvor om sine fremtidsplaner er det liten tvil om.

- Jeg er villig til å ofre alt for orienteringen og kan gjerne flytte hvor som helst. Kanskje jeg flytter til Ås når jeg skal studere. Da kan jeg studere kart og løpe orientering, men jeg skal alltid løpe for Bodø, understreker 13 år gamle Håvard Wedege Irgens - før han haster av sted for å rekke toget sørover - noen sommerdager i Jotunheimen står for tur.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler