Sørreisa Orienteringslag

Sørreisa Orienteringslag

Skidronning stiller i NM Ultra

– Veddemål med Hanne, er årsaken til at jeg stiller, forteller den tidligere skitoppen Bente Skari. Lørdag løper hun og venninnen Hanne Staff NM-ultralangdistanse.
Bente Skari. Foto: Oslo Ski-VM 2011.


Hun er vår tidligere skidronning. Nå satser Bente Skari på å vinne veddemålet med sin nære venninne Hanne Staff, tidligere orienteringsdronning.

Bente Skari, som for ikke mange år siden herjet med konkurrentene i langrenn både nasjonalt og internasjonalt, har rukket å bli 37 år og få tre barn med sin mann Geir Skari. Selv om toppsatsingen er lagt på hylla, holder hun seg fortsatt i god form, blant annet ved å bedrive turorientering.

Hva er ditt forhold til orientering?

– Det er en morsom og sosial aktivitet for hele familien, som også har livsviktige aspekter ved seg. Jeg har blant annet deltatt på turorientering i bygda hjemme (Nittedal). Det er imidlertid 20 år siden jeg sist løp et vanlig o-løp. Jeg kom aldri lenger enn kretsløp. Jeg husker jeg vant Kongsvinger 2-dagers på slutten av 80-tallet.

Måtte ha hjelp for å komme til mål
Selv om Bentes aktive karriere som o-løper har vært begrenset, synes hun orientering er kjempeartig, også som tilskuer. Hennes artigste opplevelse var å være tilskuer under VM i Sverige i 2004.

Hun har også hatt mindre artige opplevelser, som den gangen hun ute i oløypa ikke hadde noen som helst kontroll eller holdepunkter på hvor hun var, snudde kartet opp ned og måtte ha hjelp for å komme til mål.

Brukte orientering som sommertrening
Bente har helt fra barndommen vært venninne med Hanne Staff, som i mange år var blant verdens beste o-løpere på kvinnesiden. Hanne har blant annet tre NM-titler på ultralangdistansen.

Hva gjorde at du valgte å satse på langrenn i stedet for orientering?

– Langrenn var min sport, med positiv utvikling og gode resultater. Orientering var for meg en del av sommertreningen for langrenn, mye på grunn av det sosiale miljøet.

Hun forteller videre at hun nå i snitt trener to ganger i uken fordelt på en intervalløkt og en rolig løpetur av cirka en times varighet.

Veddemål med bestevenninnen
Hanne er gift med generalsekretær i Norges orienteringsforbund, Bjørnar Valstad (med to seire i NM ultralangdistanse), og selv om de har lagt ned toppsatsingen, så stiller de opp i Sørreisa. Det samme gjør Bente og hennes mann Geir.

Hvorfor stiller du opp i NM ultralangdistanse i Sørreisa?

– Veddemål med Hanne!!! Vi har begge veddet på at vi skal fullføre NM, og det samme har Bjørnar og Geir. Jeg har antagelig ikke forstått betydningen av ultralang ennå. Jeg håper imidlertid på pent vær, forståelig orientering og lettløpt terreng. Målet mitt er å finne alle poster og fullføre!

Hva som skjer med den som eventuelt ikke fullfører løpet og dermed taper veddemålet, sier Bente ingenting om. Vi satser imidlertid på at det blir bare vinnere i Sørreisa.

---

NM Ultralangdistanse 2010.
Bilde: Bente Skari. Foto: Oslo Ski-VM 2011.
Originalartikkel skrevet for NM-avisa til NM Ultralangdistanse / Sørreisa Orienteringslag.




Mulig relevante artikler