ORIENTERINGSLØPERE GIR NORGE NM PÅ SKI

I disse dager pågår Ski-NM på Beitostølen. Bare fredag alene var det over 400 starter i herrenes renn. I denne forbindelse er det artig å reflektere over hvor involvert o-løpere er i arrangementet og nyhetsformidlingen.Det er Øystre Slidre og fjellbygda Beitostølen som står som vertskap for NM på Ski, del 2, nå i 2016.

Mesterskapet innledet torsdag og pågår resten av uka, riktignok med norgescupfinaler for juniorer søndag og da ikke NM-status.

Erik Østli er arrangementsansvarlig. I unge år var han en ivrig orienteringsløper i Oppsal IF. Senere ble han manager for Bækkelagets SK og involvert i mange av stafettsuksessene til osloklubben mot slutten av 2000-tallet. Nå er det som man skjønner Øystre Slidre IL som står på medlemskortet.

I sentrale roller på Beitostølen denne uka har Østli med seg Jørn Sundby som speaker. Jørn er o-løper i Larvik OK, med tidligere fartstid i klubber som Bækkelagets SK og Skeidi OK.

Tidtakingen sørger Bjarte Dyngeland fra EQ Timing for. Fana IL og Lillomarka OL er klubber som har huset denne mannen, og nevnes kan at EQ Timing har Dagfinn Øksenholt (Skien OK) som daglig leder, og er igjen delvis eiet av Emit, hvor o-løperen Tommy Jauhojärvi, nå fra Asker SK, tidligere blant andre Lillomarka OL, sitter ved roret.

Videre er det slik at arrangering, speakertjeneste og tidtaking ikke er nok alene for publikumsidretter som langrenn.

Ting skal formidles ut på nett, der hvor folket er, og der de sitter og venter på resultater, nyheter og bilder.

Sentral rolle i så henseende spilles av nettavisen Langrenn.com. Denne har Geir Nilsen ansatt som daglig leder, han er o-løper fra Groruddalen øst i Oslo, med tildligere klubbtilhørigheter i o-gruppene i Hasle/Løren IL og SF Grei, samt deretter Lillomarka OL, Ringerike OL og nå Viul OK Kartlofferne, samt også mannen som i sin tid startet OPN.no. 

Flere andre orienteringsløpere står på for Langrenn.com, blant disse også Erik Borg, som sammen med Vidar Benjaminsen gir ut O-boka. Denne uka er Borg høyt og lavt på og rundt arenaen på Beitostølen og lager artikler og tar bilder fra NM-festen for publisering på nettopp Langrenn.com.

Grue IL, Nydalens SK og IL Koll skal være blant Borgs klubber i o-løypa.

Nett-TV og også vanlig gammeldags TV samler fortsatt folk, spesielt når nasjonalidretten langrenn står på programmet.

NRK sørger for bilder. Der er utegående reporter Morten Stenberg. Vang OLs o-trøye har opp gjennom årene vært i flittig bruk og om OPN.no er riktig orientert så har vel også Stenberg NM-gull i samlingen (ski-o).

I kommentatorbua til NRK finner vi Jann Post, i sin tid fra Kolbotn & Skimt OL. O-klærne har nok ikke vært like flittig i bruk de siste årene. Men i ungdommen holdt den tidligere Langrenn.com-journalisten et høyt nivå i sin postjakt, i dag går det mest i maratonløping.

Post kommenterer langrenn i tospann med Torgeir Bjørn. Og her må OPN.no innrømme at vi kommer til kort hva gjelder o-karriere, men det er nok ikke helt unaturlig om Torgeir fra den solide idrettslekta Bjørn også har noen orienteringsløp på samvittigheten.

I tillegg tar vi med at NRKs langrennsekspert ute på arenaen, Fredrik Aukland, er sønn av Jorunn Aukland.

Selv om det er skisport som dominerer for Fredrik, og brødrene Anders og Jørgen, så var mor Jorunn en meget god o-løper før familien fikk størst fokus. Hun hadde tilhold i det som i dag har blitt paraplyklubben Indre Østfold OK. I voksen alder har tilholdsstedet vært i Tønsberg.

Som man skjønner, mange orienteringsløpere er involvert når det arrangeres Ski-NM. Og ovenstående viser hvor tydelig slektsskap det er mellom orientering og langrenn, hvilket også et godt stykke på vei bekreftes av resultatlistene.

Og om noen lurer på hvordan det ville gått dersom det hadde blitt arrangert et o-mesterskap for denne gjengen, så hadde Jørn Sundby vunnet klart.

Like klart hadde Erik Østli vært den som signerte resultatlista.

De øvrige hadde delt plasseringene mellom Sundby og Østli på broderlig vis seg i mellom.

---

ps 1: OPN.no er klar over at ovenstående kun er litt skraping i overflaten. Orienteringsløpere finner vi for eksempel også i flere lokalaviser, samt noen riksaviser, og i mange andre roller i og omkring gjennomføring av arrangementet og annet rundt dette.

ps 2: Forbehold om litt upresishet på enkelte klubbtilhørigheter, og at flere klubber for enkeltpersoner kan være utelatt, med mere
.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler