fjell

Orienterings-NM høyt til fjells

Beitostølen forbindes med vinteridyll. Men, til høsten er det knotteskoene som skal regjere i skogsterrenget tett på Jotunheimen. Da skal nemlig NM mellomdistanse og stafett arrangeres i fjellbygda, og i disse dager legger Helge Gisholt siste hånd på kartet.
Helge Gisholt. Foto: Jan Erik Helleren / Valdresmagasinet.


Helge Gisholt i NM-terrenget.
Foto: Jan Erik Helleren / Valdresmagasinet.

Arrangør er Øystre Slidre Idrettslag. Med seg på laget har de allerede nevnte Helge Gisholt på kartbiten. Arrangementsteknisk strekker blant andre Bækkelagets Sportsklubb, Emit, Jørn Sundby (løypelegger) og Knut Aas (assisterende løpsleder) ut hjelpende hender.

Men for oss O-løpere er det noe som er langt mere interessant enn hvem som trekker i arrangementstrådene. Nemlig kart og terreng.

- Terrenget er varierende fra gresskledde ”pansermyrer” til krypbjørk i skråli, forteller Erik Østli.
NM-kartet tar form. Foto: Jan Erik Helleren / Valdresmagasinet.
Helge Gisholts "kartbrett".
Foto: Jan Erik Helleren / Valdresmagasinet.


Han sier videre at løypeleggingen blir preget av utfordrende tekniske oppgaver og må sees i forhold til utøvernes evne til tempoveksling.

NM-helgen på Beitostølen er 18.-19. september. Om vi får en tørr og fin høst kan det gå radig unna over myrer og gjennom lyngen. Spesielt i juniorenes mesterskap på mellomdistansen og i seniorenes kvalifisering.

- Ja, disse øvelsene er mindre kupert enn mellomdistansefinaler og stafett, som vil ha en del av sitt terreng i skiløyper vi ser på TV i forbindelse med Beitosprinten og verdenscupen i Langrenn, røper Østli.

Erik Østli opplyser også at Beitostølen har en beliggenhet som gir omtrent samme reisetid fra Bergen, Oslo og Trondheim og at Øystre Slidre IL tilbake i 1972 arrangerte NM langdistanse. Den gang med Ingrid Hadler og Eystein Weltzien øverst på pallen.

---

NM mellomdistanse og stafett 2010.

---

Deler av teksten har tidligere vært publisert i Veivalg.



Mulig relevante artikler