Norwegian Spring 2013 - Utsnitt av løypa til H21 Elite. Kart: Sarpsborg OL og Varteig OL.

Norwegian Spring 2013 - Utsnitt av løypa til H21 Elite. Kart: Sarpsborg OL og Varteig OL.

Orientering på klassisk vis i Norwegian Spring

Kommentar

Alt for ofte ser vi at våre største atleter får sine løyper sterkt forringet av unaturlige og påtvungne runder innom samlingsplass, noe som gjerne fører med seg opptil flere kilometer terrengløp. I den 14,1 km lange løypa i Norwegian Spring sist helg var det derimot orientering av godt gammelt klassisk merke.


Orientering er skogens og naturens idrett!

Vi som trykker denne idretten til vårt bryst gjør det gjerne fordi vi er veldig glade i skog og mark.

Når vi da i tillegg kan kombinere friluftslivet med konkurranseorientering og postjakt ute i guds frie, og også av og til helt urørte natur, blir dagen for mange fullkommen.

Slik er det også for skogsidrettens største atleter!

Det er en villfarelse å tro at våre beste kvinner og menn er slikt sammenskrudd at de elsker postjakt ute i naturen gjennom ungdoms- og juniorår, men så fort de når voksen alder, så vipper pendelen over til at de heller ønsker å løpe gateorientering og terreng-o-løp.

Slik er det selvsagt ikke!

Også o-stjernene velger denne idretten først og fremst på grunn av orienteringens opprinnelige egenart og særpreg.

Terrengløp og gateløp er helt andre idretter!

Tvinges til gateorientering
Til tross for at de aller aller fleste o-løpere aller helst ønsker å løse sine oppgaver i størst mulig grad ute i skogen, har de beste blant oss nå gjennom en årrekke blitt påtvunget at store deler av deres løyper har blitt forringet med meningsløs og hodeløs arenarunding med påfølgende mye terrengløping og gateorientering.

Årsaken er at noen (forbundstoppene) mener at de på død og liv skal vis seg frem for et publikum - et publikum som ikke er der, med unntak av i noen ytterst få sammenhenger hvor det er noe publikum (som VM, 10Mila og Jukola).

Så langt har denne galskapen gått at jeg faktisk ikke ble overrasket i det hele tatt da jeg ble fortalt at Norges Orienteringsforbund ville tvinge Ringerike Orienteringslag til å legge mål for fjorårets VM-testløp på torget inne i Hønefoss by.

Det skulle etter sigende være en fin anledning for å vise frem o-idretten.

Storskjerm var visst også en del av pålegget fra Ullevål Stadion til dette løpet som kun inneholdt 2 klasser - kvinner senior og herrer senior - totalt +/- 80 løpere.

I praksis hadde dette betydd at langdistanseløypene som dannet deler av grunnlaget for VM-uttaket til mesterskapet i Sveits senere i 2012 skulle vært avsluttet med cirka 3-5 kilometer orientering i en kombinasjon av krattskaug, terrengløp og gateorientering.

Denne biten hadde også ført til at et antall kilometer med furumo og ravineterreng på Kilemoen og klassisk skogsterreng i Oppenåsen måtte vært barbert bort fra løypene.

Om så hadde skjedd tror jeg neppe Olav Lundanes ville kvitret som følger på sin mikroblogg på Twitter:

- Vi er heldige i Norge som får servert eit slikt kvalitetsarrangement til 80 løparar. Takk til Ringerike O-lag!

Som såkalt "hastag" la verdensmester Lundanes på: #slikorienteringbørvere (slik orientering bør være).

Klubber og arrangører sier NEI
Via ulike jungeltelegrafer har jeg blitt fortalt at det verken ble målgang på torget i Hønefoss og ei heller storskjerm der, og heller ikke storskjerm der hvor arenaen ble lagt oppe på Helgerud Skole, i kanten av Oppenåsen, på grunn av at arrangørene i Ringerike Orienteringslag satte foten ned.

Og dette er noe vi nå i økende grad er vitne til. Flere arrangører rett og slett fnyser av Orienteringsforbundets fjollete krav, og faktisk nå er så smarte at de allerede i sine tilbud om å påta seg arrangementer setter som betingelser at de kan "gjøre ting på sin måte".

Grasrota redder o-idretten
Det ser altså ut til at det er på grasrota og i o-sportens folkedyp ute i klubbene at det nå i stadig større omfang tas ansvar for at o-idrettens særpreg og egenart sikres videre eksistens.

Noen klubber, og det ser ut til å bli stadig flere av dem, er heldigvis tøffe nok til å ta avstand fra en rekke av Norges Orienteringsforbunds feilslåtte strategivalg.

Og jeg bruker bevisst ordet "tøffe nok", for om jungeldyrene har rett, og stort sett har de det, er det visst ikke uvanlig at O-forbundet kommer med trusler om sanksjoner til arrangører som gir uttrykk for at de ikke ønsker å danse etter forbundspipa i enhver sammenheg.

Norwegian Spring og SOL-renningen etter klassisk mønster
Hvorvidt Orienteringsforbundet har vært på banen med spesielle krav overfor sist helgs flotte kvalitetsarrangementer i Norwegian Spring i regi av Halden Skiklubb og Sarpsborg Orienteringslag har ikke OPN.no inngående kjennskap til i øyeblikket.

Men noe man ikke kunne unngå å legge merke til i arrangementet som samlet rundt regnet nærmere 2.500 starter, var flere ekstra positive faktorer, i alle fall i søndagens løp hvor jeg selv var ringside:

* Det var ingen kunstig plassert storskjerm på arrangementet.

* Speakertjenesten holdt et godt faglig nivå og lå etter mitt skjønn på et lydnivå som gjorde at o-venner etter en lang vinter igjen kunne ha sine gode samtaler om kart, løyper, veivalg, strekktider og videre uten å behøve å skrike til hverandre.

* Eliteklassene ble ikke tvunget innom samlingsplass for arenarunding og kartbytte, men fikk i helhet ha sine løyper rundt omkring på Olaåsen nord for Varteig kirke. Og kartbyttet for løpere som Magne Dæhli, Emil Wingstedt, Anders Nordberg og Olav Lundanes (topp 4 i H21 Elite) skjedde langt til skogs, omtrent 3 kilometer unna samlingsplass. Riktignok var det en snau kilometer med terrengløp på slutten av løypene, men dette handlet om å komme seg ut av de dype skoger og frem til målet på Varteig skole.

Ovenstående 3 punkter tyder på at SOL-renningen 2013 ble arrangert etter arrangørklubbenes egne noter og ikke etter diktat fra forbundsmelodien.

Ny storhetstid gjennom klassisk skogsorientering
Uansett var det sist søndag meget godt å være pressemann/fotograf på Norwegian Spring og da samtidig være vitne til en idrett, som i alle fall denne dagen, ikke prøvde å være noe helt annet enn hva den egentlig er.

For orientering er ingen TV-idrett, ingen publikumsidrett, ikke terrengløp, ikke gateløp, men rett og slett skogens og naturens idrett!

Veien tilbake til en ny storhetstid og gullalder går derfor ikke via TV, storskjerm og gateorientering, men gjennom skog, natur, gode kart og interessante løyper!

Se stort utsnitt av H21 Elite sin løype.

Kommentar
Geir Nilsen - Redaktør OPN.no

---

Fotnote
NOF-president Einar Tommelstad og NOF's generalsekretær Bjørnar Valstad ønsker ikke å bli intervjuet av OPN.no om emnet, med det til følge at det blant annet er umulig å hente inn forbundsledelsens versjon med tanke på kravene rundt storskjerm og målgang på torvet i Hønefoss for VM-uttaksløpet på Ringerike i 2012 og ei heller få forbundsledelsens versjon i forhold til at NOF etter sigende trur arrangører med sanksjoner dersom de ikke gjør som NOF ønsker.


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler