Damestarten på 10Mila i 2009. Ingjerd Myhre fra Kongsberg i tet. Foto: Erk Borg - www.o-boka.no

Damestarten på 10Mila i 2009. Ingjerd Myhre fra Kongsberg i tet. Foto: Erik Borg - www.o-boka.no

OPN.no ranker damelagene foran 10Mila



Også på damesiden har det skjedd omveltninger i løpet av vinteren. Noen har byttet klubb, andre har blitt gravide, noen gidder ikke satse mer mens noen tråkker til og vier seg til satsing på o-idretten.

OPN.no fortsetter føljetongen der vi begynte med ”OPN sin rangering av de norske herrelagene på 10Mila”. Vi rangerer de norske damelagene som vi tror er topp 100 til slutt.

Å rangere damelag er mer krevende enn herrelagene. Selv om det er færre etapper, så er det flere usikkerhetsmomenter hos damene. Det er større usikkerhet knyttet til hvor mye jentene satser på stafetter i forhold til gutta. Dermed kan det bli større omkastninger på resultatene i dameklassen fra år til år.

Ta også høyde for at OPN.no vet mye mindre om både løpere og lag enn det lagene og jentene selv vet. Vi legger dermed igjen hodet på blokka, og ber om tilgivelse hvis våre spådommer ikke slår til. Ta rangeringen for det den er, en subjektiv vurdering av dagens tilstand.

Topp 10:

Halden (nr. 3 i 2010)
Halden er selvsagt kraftig svekket i år grunnet gravide Anne Margrethe Hausken og Vendula Klechova som begge nok ikke løper. Og ikke minst Kajsa Nilsson som la opp i fjor.

Men de har i hvert fall ei jente som er motivert og i knallform – Ida Marie Næss Bjørgul. Det er ikke mange som slår henne i Norge i år.

I tillegg har de selvfølgelig fått Galina Vinogradova. Den russiske damen holder høyt nivå, men ser ikke ut til å være helt tipp topp komfortabel med Halden-terrenget ennå. Det kommer nok til 10Mila, men siste-etappen er krevende.

Celine Dodin blir bare bedre og bedre og er nok sikker på den første etappen. Deretter får nok ei av Fristad-jentene en etappe, Gøril, Ingunn eller kanskje begge to. Sistemann på laget må nok kjempe med Hollie Orr og Iliana Shandurkova om den plassen.

Det er små marginer og kun 12 minutter skilte de ti første lagene i fjor. Så også Halden må ha en knalldag på alle løperne for å være med og kjempe i toppen.

Bækkelaget (nr. 9 i 2010)
Per i dag så besitter Bækkelaget to av de fire sterkeste dameløperne i landet. I tillegg har de et knippe med rutinerte løpere som backer opp.

Heidi Østlid Bagstevold og Tone Wigemyr vant dobbelt på NM langdistanse i fjor i fravær av Hausken og Andersen. Og nettopp disse to skal være med og kjempe i toppen for BSK-babes på de to siste etappene.

Marit Kahrs er har vist god form i våres, og kan meget vel ta startetappen. Ny i klubben er Andrea Koch fra Sveits. Når da i tillegg Kine Gulliksen er godt i gang, så har coach Martin Schälli håp om at laget er bedre enn i fjor.

OPN.no mener at BSK-babes bør kunne være med å kjempe topp-6 nå.

NTNUI (nr. 7 i 2010)
Klubben har fått mange nye unge jenter i år. Og de er gode på stafetter, spesielt Britt Ingunn Nydal og Mari Jevne Arnesen.

Påmeldt til Sverige-reisen er også hele laget fra fjorårets flotte 7. plass. Da kan det bli tøft for de to førstnevnte å ta plass på årets lag.

OPN.no tipper en kopi av fjorårets lagoppstilling med Line Hagman, Bodil Holmstrøm, Anne Johanne Lind, Mari Fasting og Siri Ulvestad.

Spørsmålet er om frøken Ulvestad er frisk og rask. Hvis ikke så tipper vi at Brittsen går inn på laget og at Mari Fasting uansett er et naturlig valg på den siste etappen.

Svakheten for laget er tilgangen til relevante treninger og konkurranser nå som den norske sesongstarten ble amputert. Det var en strek i regningen for løpere som ikke har tilhold på Sør-Østlandet.

Topp 20:

Halden 2 (nr. 60 i 2010)
Ingen jentegjenger i Norge satser hardere enn Halden Cool Chicks på 10Mila.

Bredden i klubben er stor på jentesiden, og dette laget er mye sterkere enn fjorårets andrelag. Her kan de stille med for eksempel Lea Vercelotti, Ane Næss Bjørgul, Iliana Shandurkova, Elena Roos og ikke minst ei av Fristad-jentene på en av etappene.

Dette er alle jenter som satser hardt på 10Mila, og det betyr enormt mye for dem å lykkes på den stafetten.

Topp 30:

NTNUI 2 (nr. 49 i 2010)
Også dette laget tar et jafs fra fjorårets plassering. Nå har de kanskje også mannskap til å matche Halden 2.

Ryktene sier at Emma Johansson har forberedt seg godt hjemme i Fredrikstad i vinter. Kanskje så bra at OPN.no tar feil av hvilket lag hun skal løpe for i NTNUI. Førstelaget er kanskje enda mer nærliggende.

Når de da i tillegg har Britt Ingunn Nydal, Mari Jevne Arnesen, Ida Arnesen Tiltnes og flere, så sier det seg selv at dette laget kommer til å henge veldig bra med.

Bækkelaget 2 (nr. 24 i 2010)

Massevis av rutine her. Og 10Mila betyr også mye for disse jentene – bare det er nok til at OPN.no rangerer dem foran mange andre norske lag.

Trioen Marte Balchen, Elin Bjerva og Ingrid Bronebakk holder koken, og når laget i tillegg kan putte på Birte Riddervold, så kan dette nå langt i 10Mila.

Mon tro om ikke Riddervold kan være aktuell også for et førstelag?

Topp 40:

Fredrikstad (nr. 29 i 2010)
Jentene fra plankebyen stiller med en god blanding av ungt pågangsmot og solid rutine. Marianne Riddervold Kahrs og Linda Solberg kan alt om stafettløping og ungjentene Guro Alexandersen, Nikoline Bromander og Kamilla Olaussen har med seg pågangsmotet.

Dette kan være en sannsynlig blanding av laget, og OPN.no tror de kan være i nærheten av fjorårets gode plassering.

Topp 50:

Nydalen (nr. 36 i 2010)
Nydalens lag oser av rutine – nesten for mye av det gode. Både Lene Moe og ikke minst Berit Sofie Wiklund er godt opp i årene, men løper fortsatt som klokker.

Birgitte Mühlemann er selvskreven på laget, og gjerne på den første etappen. Og hva OPN.no kan lese av de mange testløpsresultatene den senere tid, så er det ikke tvil om at Nicole Ragvin har tatt utfordringen og må bære det største ansvaret på dette laget.

På søndagens testløp i Fredrikstad var det kun Heidi Østlid Bagstevold som slo Ragvin. Andre landslagsjenter måtte pent stille seg bak i køen.

Lillomarka (nr. 55 i 2010)
Lillomarka har mistet et par støttespillere siden fjorårs-sesongen. Britt Ingunn Nydals avgang til NTNUI er ikke lett å erstatte.

Men laget har også fått tilført nytt materiale fra egne rekker og tidligere støttespillere. Spennende blir det å følge førsteårsjunior Siri Kollerud som har vist fine takter i vinter.

Fra Latvia har også Krista Mihailova fått ny tenning og løper igjen for Oslo-klubben.

Men aller viktigst for laget er Kine Hallan Steiwer som i år satser på den første etappen og Linn Hokholt, som har base i Essex i England, og normalt tar den siste etappen for laget.

Kristiansand (uten resultat i 2010)
KOK-jentene er også en god blanding av unge og langt mer erfarne løpere.

Elisabeth Ingvaldsen har byttet fra Nydalen, og er en solid forsterkning av laget. Irene Arnevik og Monika Topinkova er normalt stødige stafettløpere.

Aller mest spennende for Kristiansand er det med ungjentene Anneke og Benedicte Hald Bjørgum. OPN.no tror Kristiansand vil klare seg meget godt med et slikt lag.

Konnerud (nr. 38 i 2010)
Med Marianne Andersen ute for lengre tid, så er Konnerud-jentene betydelig svekket. Men de har pågangsmot og nekter å la seg knekke av den grunn.

Bærebjelkene på førstelaget er Maren Jansson Haverstad og Therese Haare. Videre må jentene stole på søstrene Baklid, Synne og Anette.

OPN.no tror enten at Marie Nybø eller Maren Mohagen Hansen, som begge har utviklet seg mye siden i fjor, tar den midtre etappen.

Selv har jentene mål om å kopiere fjorårsresultatet. Vi er litt mer skeptiske, men lar oss imponere hvis de klarer det.

Kongsberg (nr. 73 i 2010)
Laget er styrket siden i fjor. Julia Gross viste i 2010 at hun behersker nordisk terreng.

Ingjerd Myhre er et naturlig valg på førsteetappen, der hun alltid er med tidlig inn. Mellom der har de Laura Vike og Agni Fjogstad Nielsen som orienterer stødig.

Spørsmålet er hvem som bekler den midtre etappen som er ugaflet. Der har Kongsberg flere gode kort å ta av.

Uansett blir det en kamp mot Konnerud om å bli beste Buskerud-lag.

Topp 60:

NTNUI 3 (nr. 57 i 2010)
Dette laget tipper vi er like sterkt som i fjor. Støttespillere er Sofie Aarnes, Guro Torpe og Natalie Egli (som kommer fra Söders OL og 10Mila-området).

Andre aktuelle kandidater er Hanna Nordbrøden Haugen, Hanne Nøvik og Lisbeth Vold.

Kanskje litt urettferdig av OPN.no å plassere dem på tredjelaget allerede. Men jentene får ta det som en utfordring og vise at de fortjener et bedre NTNUI-lag.

Topp 70:

Ås-UMB (nr. 112 i 2010)
Mange jenter i Ås-UMB for tiden. Men stjernen heter Silje Uhlen Maurset. Den målbevisste jenta må ta det største ansvaret og den siste etappen.

Nicoline Ekeberg Skjerve og Ine Hovi er også gode nok for laget, og blant Ås-jentene som vant junior-NM stafetten i fjor finner vi nok også Malin Eijsink med på laget.

OPN.no tør ikke spå hvem som tar den siste plassen på dette laget.

Topp 80:

Raumar (nr. 152 i 2010)
Vårt tips er at laget klarer seg inn blant de 80 beste. Så får jentene heller gjøre vårt tips til skamme. Selv har de høyere ambisjoner.

Juvelen på laget er utvilsomt Oda Wennemo. Da må nok Raumar sende ut den største raketten allerede på første etappe.

Raumar kan dette med å foredle sine talenter til sterke stafettløpere, og kan følge opp med Lina Marie Haugen Melby, Anne Kamstrup Hovin, nyinnmeldte Marie Hammer Håversen og Trine Breen.

Topp 90:

Lillomarka 2 (nr. 90 i 2010)
Det er mange utskiftninger fra i fjor på Lillomarkas andrelag. Klubben har fått med seg Madara Freimane fra Latvia som er en forsterkning. Kanskje også på førstelaget.

Siri Vilberg, Solveig Blindheim og Agnete Nummedal vil også være med å kjempe om førstelagsplassen. Mari Skoglund Godal løper alltid bra på stafett.

En joker på laget kan være ungdomsløper Andrine Benjaminsen. OPN.no tror dette laget er godt nok til topp 90.

Topp 100:

Frol (nr. 64 i 2010)
Frol-jentene ville vært et naturlig valg høyere opp. Men nå har skader ”stelt til det”.

Gøril Rønning Sund er midtpunktet i laget når nå blant annet Elen Kathrine Skjerve er ute med skade.

Øvrige jenter som kjemper om plassen er Solveig Vassenden, Isa Mari Sandstad, Sara Profors, Oda Indgaard, Rannveig Jørgensen med flere.

Outsidere til topp 100
Sandefjord klarte det i fjor, og vil selvsagt helst gjenta den bedriften. Porsgrunn og Tønsberg bør kunne ta steget opp blant de hundre beste snart. Varegg har også mange unge jenter og bør være i nærheten av topp 100.

For Tyrvings del så er det både skader, fødsler og russetid som står i veien for å forsvare 85. plassen fra 2010.

Link til OPN artikkel om herrelagene
Link til 10Milas hjemmeside

 




Mulig relevante artikler