Eirik Næss-Ulseth viser fram måleren som i løpet av kort tid finner ut hvor høy konsentrasjonen er av radon. Foto: Erik Borg.

Eirik Næss-Ulseth viser fram måleren som i løpet av kort tid finner ut hvor høy konsentrasjonen er av radon. Foto: Erik Borg.

O-løper fant opp digital radonmåler

Da Eirik Næss-Ulseth testet radonverdien i smørerommet, ble det en sjokkartet opplevelse, men nå kan det enkelt slås fast at rommet ikke lenger bør unngås med et apparat han selv har vært med på å utvikle. OPN.no har møtt gründeren.


Næss-Ulseth målte for fem år siden verdien av radon i villaen ved Vettakollen i Oslo. Han brukte film som er det vanlige å benytte, men det tok flere uker både å gjennomføre målingene og få resultatene.

Det fikk bedriftsgründeren til å tenke: Burde det ikke være mulig å undersøke radon-mengden mye raskere?

- I flere år hadde jeg pratet med fysikere fra bl.a. Cern (Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning) om å lage utstyr som kunne måle verdier for radioaktiv stråling, sier Næss-Ulseth som er utdannet sivilingeniør innen fysikk og siviløkonom innen finans.

- Med et fantastisk dyktig team av noen av de beste fysikerne som tidligere hadde jobbet ved blant annet Cern ble radon-måleren Canary utviklet i rekordfart. Det tar ofte ti år å utvikle et nytt produkt uten at det er sikkert at det blir en suksess. Morsomt er det også at all produksjon skjer i Norge hvor også all utvikling skjedde.

Farlig gass
Næss-Ulseth viser fram en radon-måler som i løpet av fem–seks timers tilstedeværelse i det enkelte rom kan finne ut om det er helsefarlige mengder av radon.

- Radon er den største årsaken til lungekreft etter røyking, og flere dør av lungekreft som følge av radon enn det gjør i trafikken. Konsentrasjonen av radon bør ikke være over 100 becquerel.

Skyhøy verdi
I smørerommet hos Næss-Ulseth var becquerel-verdien over 1000, det vil si over ti ganger mer enn grenseverdien til Statens strålevern, men det var verken voks eller pulver som var årsaken til farlig høye verdier.

- I gulvet er det et sluk, og opp gjennom det siver radon-gassen.

Smører trygt
Med et trykk på radonmåleren, som skal ha ligget i rommet i noen timer i forkant, kan skiløperen slå fast at smørerommet trygt kan benyttes.

- I dag er verdien rundt 250 becquerel. Det er over 100, men jeg smør ikke ski så mye og ofte at det ikke er trygt å bruke smørerommet.

- Hvordan er verdien senket?

- Først og fremst ved at det er montert en avtrekksvifte og at døra står mye åpen, forklarer Eirik Næss-Uleseth til OPN.no.

Store muligheter
Radon-måleren i regi av firmaet Canary har vært på markedet siden slutten av 2011. Så langt er det solgt nesten 4000 målere i Norge.

- Nå skal den markedsføres i land som Sverige, Sveits, Frankrike og England. I 2013 ventes et salg på 15000–20000 enheter. Måleren er langt billigere enn den eneste konkurrenten på markedet. Tester viser at den er minst like god til å måle verdier som film. Den kan også brukes til å foreta gjennomsnittsmålinger over tid, i tillegg til å måle virkninger av tiltak for å redusere radon nivået.

Tar forholdsregler
Om voks, pulver og Cera ikke innvirker på radon, er ikke produktene uskyldige når det gjelder helse.

- Jeg bruker alltid munnbind når jeg smører skiene, og når Cera legges på, bruker jeg maske, sier Næss-Ulseth.

Den ivrige skiløperen gjør det mest med skiene unntatt sliping.

- Jeg har gjort alle de feilene som det er mulig å gjøre med valg av ski og smøring. Dette har også gått utover venner av meg.

- Men de er fortsatt venner av deg?

- Det er de, og nå har jeg også lært mye og gjør en bedre jobb, ler han.

Linker
Digital Radonmåler selges i nettbutikken www.canary.no


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler