Farlig nær stor skandale på NM-stafetten

OPN.no kan avsøre at arrangørklubben Kristiansand OK og Norges Orienteringsforbund var farlig nær en stor skandale under NM-stafetten i slutten av august.


 
Få klubber med flere topplag
Et fåtall klubber er så sterke at de under norgesmesterskapet i stafett stiller flere topplag på startstreken. NM-stafettens arrangør Kristiansand OK (KOK) er et slikt lag, hvilket de beviste under NM-stafetten 2004 på Kongsvinger. Der løp KOK 1 inn til gull og KOK 3 til bronse.

En håndfull andre klubber hører også hjemme i samme kategori.

Spredning i stafetter
Som spredningsmetode i stafetter brukes som kjent gaflede løyper. Dette gjelder også for stafetter i mesterskap. I NOFs trekningsregler for NM står det som følger:

"Gaflingskombinasjonene trekkes tilfeldig blant lagene. Lag fra samme klubb skal om mulig ha forskjellig gafling på 1. etappe."

Lik gafling fra start til mål
OPN.no har nå fått tilgang til eksklusivt materiale som viser at tre klubber hadde to herrelag med lik gafling fra start til mål.

Disse tre klubbene / lagene er KOK 1 + KOK 2, Tyrving 1 + Tyrving 2 og NTNUI 2 + NTNUI 5. I dameklassen var det ingen slike tilfeller.
 

Startnr., klubb, lag og gaflingsvarianter på herrestafettens tre etapper.
 
På linje med doping
At tilnærmet like gode lag fra samme klubb har samme gafling gjennom hele stafetten er potensielt like prestasjonsfremmende som de mest effektive dopingmetoder.

OPN.no finner det naturlig å grave videre i materien. Fokus holdes på lagene fra arrangørklubben Kristiansand OK, samt IL Tyrvings to lag, som alle fire var med og kjempet i øvre del av resultatlista.


Var det riktig lag som vant NM-stafett 2006? Foto: Erik Borg / O-Boka.

Fulgte hverandre som skygger
Nedenstående oversikt viser at KOK-lagene fulgte hverandre som skygger inn til veksling etter første etappe. Differansen var kun 3 sekunder. Inn til veksling etter to etapper hadde de skilt lag. Da var differansen 91 sekunder.

Tyrvings lag derimot løp nærmest side om side inn til veksling både etter 1. etappe hvor differansen var 6 sekunder, og etter 2. etappe hvor differansen bare var 3 sekunder.
 

Slik vekslet KOKs og Tyrvings 1. og 2. lag. I mål var de nr. 1, 6, 7 og 12.
 

Løp de sammen i skogen
Som vi ser kom KOK 1 og 2 sammen til veksling etter 1. etappe, og Tyrvings lag holdt sammen etter både 1. og 2. etappe, men løp de også sammen i skogen?

OPN har gått inn i strekktidslistene for om mulig se i hvor stor grad løperne har samarbeidet underveis.

******

KOK 1 vs KOK 2 - 1. etappe
Den største differansen som ble målt underveis på hele 1. etappe mellom Jostein Andersen og Kristian Dalby var 21 sekunder, det var på 8. post.

På etappens 7 siste poster skilte det ikke på noe tidspunkt mer enn 4 sekunder mellom Andersen og Dalby. Inn til veksling kom lagene som nummer 5 og 6.

Med to lag helt fremme i tet hadde Kristiansand OK fått en optimal start på NM-stafetten 2006.

******

KOK 1 vs KOK 2 - 2. etappe
Jørgen Rostrup og Jostein Moe dro til skogs med tre sekunders mellomrom. I det lange utløpet hadde de god tid til å utveksle koder. Hadde de så gjort ville de funnet at gaflingene var like.

Det som derimot skjer er at Moe etter eget utsagn bommer 15 sekunder på 1. post. I følge strekktidene har den spreke "Byklarguten" tapt 26 sekunder til Rostrup på strekket.

Etter dette blir Moe mer og mer akterutseilt i forhold til Rostrup. På 9. post ligger han i overkant av 2 minutter etter sin meritterte klubbkamerat. I mål etter 14 poster har Moe tatt inn noe og veksler som nr. 3, 1:34 etter Rostrup.

******

KOK 1 vs KOK 2 - 3. etappe
Løperne Holger Hott Johansen og Ivar Haugen er ikke på noe tidspunkt i nærheten av hverandre.

Selv om det ligger uten for denne sakens rammer registrerer OPN allikevel med interesse at dersom Haugen hadde bommet litt mindre på 9. post (brukte 2:33 mer enn Hott Johansen) ville det vært to KOK-lag på pallen (KOK 2 var 25 sekunder fra bronse). Om Haugen hadde gått feilfritt ville KOK 2 vært med i gullkampen (Haugen kom til mål 2:32 etter Hott Johansen).

******

Tyrving 1 vs. Tyrving 2 - 1. etappe
De 7 første postene lå Bjørn Ekeberg i rygg på tidligere KOK-løper Jarl Magnus Berge. Differansen mellom de to var på henholdsvis 8, 6, 1, 4, 17, 13, og 17 sekunder.

Etter runding av samlingsplass og oppover slalombakken løp Berge fra Ekeberg, slik at differansen er på hele 1 minutt og 57 sekunder på 12. post.

Men så går Berge på smeller på 13. og 15. post, med det til følge at gutta igjen kjenner lukta av hverandre.

På post 15 til 19 (siste post) skiller det aldir mer enn 8 sekunder mellom Berge og Ekeberg. I mål veksler klubbkompisene som nr. 17 og 18.

******

Tyrving 1 vs. Tyrving 2 - 2. etappe
Anders Tiltnes og Torgeir Nørbech løp ut fra start med 6 sekunders mellomrom i Nørbechs favør.

Strekktidene viser at Nørbech har ligget like bak Tiltnes de fem første postene. Så har Tiltnes rykket til seg et forsprang på nærmere ett minutt, før han gikk på en grov bom på 9. post. Bommen førte til at Nørbech plutselig ligger ett minutt foran Tiltnes.

På 11. post har de derimot funnet hverandre igjen. Inn til mål holder de følge, og veksler med tre sekunders mellomrom, som nr. 10 og 12.

******

Tyrving 1 vs. Tyrving 2 - 3. etappe
Audun H. Weltzien og Torbjørn Sagberg legger likt ut på sin etappe, men her skjer det samme som skjedde med Kristiansand på 2. etappe. Løperen på 2. laget bommer på første post. Sagberg taper 27 sekunder til Weltzien på strekket, og de er borte fra hverandre.

Weltzien får beste etappetid og går i mål som nr. 7. Sagberg har 5 minutter lengre tid enn klubbkameraten, men beholder den 12. plassen han startet etappen på.

******

Fotfølger hverandre
Gjennomgangen av strekktidslistene viser at det er ingenting som tyder på at løperne kjente til at de hadde samme gafling fra start til mål.

Jostein Andersen og Kristian Dalby holdt hverandre riktignok i hånden gjennom hele første etappe, men det ligger i utgangspunktet ikke noe unormalt i det. Løpere med samme gafling har gjerne en tendens til å fotfølge hverandre på åpningsetappen i en stafett.

Hvorfor akkurat KOK og Tyrving
Selv om det meste tyder på at løperne var totalt uvitende om lik gafling, og at de heller ikke utvekslet koder underveis - i hvertfall ikke systematisk - kan det være grunn til å spørre seg hvorfor det var slik at det var akkurat Kristiansand OK og IL Tyrving som var så heldige å få lik gafling fra start til mål for sine topplag.

Tross alt var KOK arrangør og Tyrving deltok med et tidligere KOK-medlem på sitt 1. lag. Om man ønsker å se fanden på høylys dag vil man også kunne koke litt suppe rundt det faktum at NOFs president hører hjemme i Tyrving. OPN.no fortsetter derfor graving.

- Vi får en fil hvor gaflingene er tildelt
OPN kontaktet en av Norges fremste eksperter på tidtaking for å høre hvordan det hele henger sammen.

- Ja dette var pussig, kommenterer Dagfinn Øksenholt i tidtakerfirmaet GTR-konsulent da han får høre at lagene har hatt lik gafling fra start til mål.

- Det eneste vi styrer er at de 15 første damelagene og 20 første herrelagene får startnummer i henhold til resultatet fra NM året før. Fra arrangørene får vi en fil hvor gaflingene er ferdig tildelt, denne importerer vi så inn i tidtakersystemet, forteller Øksenholt.

Før OPN fortsetter gravingen gjør vi for ordens skyld oppmerksom på at det var Øksenholts firma som hadde ansvar for tidtakingen under NM-uka på Hovden, hvor stafetten inngikk.

- Vi har brukt OCAD
- Vi har brukt stafett-modulen i OCAD for automatisk tildeling av gaflinger til hvert enkelt lag, sier Lars Jøran Sundsdal i arrangørklubben Kristiansand OK.

Sundsdal var løypelegger på noen av de øvrige øvelsene under NM-uka, men i forhold til stafetten var han kun inne som OCAD-konsulent for Øystein Halvorsen, som var en av tre løypeleggere i stafetten.

- Sjekket løypetrykk og koder
- Løypetrykk og koder ble grundig sjekket visuelt, men vi tenkte ikke i det hele tatt på å sjekke om noen klubber hadde fått lik gafling for sine lag, innrømmer Sundsdal, før han legger til at det i herreklassen var 18 forskjellige gaflingsvarianter.

- Det hele må skyldes tilfeldigheter, sier Sundsdal.

NOF var kontrollør
Til alle løp oppnevnes det kontrollører. Spesielt i forbindelse med mesterskap er kontrollørens rolle av stor betydning for å sikre at alt går rett for seg. OPN tillater seg derfor å spørre Sundsdal om hvor kontrolløren var i dette tilfellet.

- Opprinnelig hadde NOF oppnevnt to kontrollører for NM-uka, men så trakk den ene seg. Etter hva jeg kjenner til fikk ikke NOF på plass noen erstatter, det ble derfor til at NOF ved Bjørn Syversen og Jørn Sundby tok kontrolløransvar for de øvelsene hvor kontrollør manglet, blant annet stafetten, avslutter Lars Jøran Sundsdal.

OPN.no graver videre ved å ta en telefon til den ene av NOFs kontrollører.

- Gikk gjennom alt
- Dette skal ikke skje, presiserer NOFs kontrollør Bjørn Syversen.

- Løypelegger Øystein Halvorsen og jeg satt sammen dagen før stafetten og gikk gjennom absolutt alt. Men dessverre sto ikke dette poenget på min liste, beklager kontrolløren.

- Jeg er 100% sikker på at dette må være helt tilfeldig, sier Bjørn Syversen, før han avslutter med følgende postulat: - I orientering jukser vi ikke på denne måten.

Reddet klubbens og NOFs ære
Dersom Kristiansand OKs 1. og 2. lag hadde fulgt hverandre i større deler av stafetten enn hva de faktisk gjorde ville norsk orientering, uansett juks eller ikke juks, fått en gedigen skandale i fanget.

Følgene ville trolig blitt at KOK 1 og KOK 2 hadde blitt strøket fra resultatlista, og Holger Hott Johansen og Jørgen Rostrup hadde gått glipp av sin tredje stafettseier på rad.

Ved enkelte tidligere stafetter har Jostein Moe havnet i situasjoner som har ført klubben ut av kampen om heder og ære.

Gjennom sin relativt lille bom på første post reddet derimot Jostein Moe Kristiansand OKs ære som arrangør og som deltakende lag i NM-stafetten 2006. Det samme gjorde delvis Torbjørn Sagberg i forhold til Tyrving på 3. etappe. I tillegg reddet de begge Norges Orienteringsforbunds ære.

******

* Saken har etter den ble lagt ut på OPN vakte en del debatt i OPNs forum.
Se meningsutvekslingen: "NM-stafett, nesten skandale".
* Med utgangspunkt i debatten har OPN kommet med noen klargjøringer.
Se: "OPN klargjør i saken om NM-stafetten".




Mulig relevante artikler