Faksimile av bokomslag til boka - Sluta med din förbannade idrott - av Sverker Tirén.

Faksimile av bokomslag til boka - Sluta med din förbannade idrott - av Sverker Tirén.

Sluta med din förbannade idrott

Altså - jeg mener: Vi kunne jo brukt livet vårt til verre ting. Men hvorfor denne hangen etter å forsvare de valg vi har gjort?


Tja.

”Du må bli ferdig med det norgesmesterskapet nede på Vindfjell i nittenfireogsøtti”, sier min gode venn, Roger’n.

”Jeg er ferdig med det”, påstår jeg. Tilgi starterne en gang for alle, fortsetter min kamerat.

Eller, en scene fra noen år tilbake. Jeg har på kort varsel laget i stand et treningløp i påsken oppe på Furumo, tidlig barmark - må selvsagt brukes til det mest fornuftige, orientering!

H-60-ien John Ivar kommer gjennom furuholtet mot mål, totalt gangsperre, men energisk kjempende. Han møtes med en oppmuntrende replikk av Bjørn, en løper som overraskende har dukket opp etter noen års fravær, ”jasså, du holder på ennå, John Ivar”!

Svar: ”Ja, men jeg har slutta å trene intervall”!

Med andre ord, en gang idrettsmann, alltid idrettsmann!

Og hvorfor slutta Bjørn, han som var en så lovende junior, idrettstalent og med resultater i norgestoppen? Jeg betrakter duoen i ettertanke, selvsagt begriper jeg ikke at Bjørn slutta! Totalt meningsløst, han som kunne vært så god.

”Sluta med din förbannade idrott” lå i postkassa mi forleden etter en forepørsel fra Leif Eriksson, egentlig svensk og bosatt på Modum. Leif skrev:

”Den profilerte svenske orienteringsjournalisten Sverker Tirén har gjort noe så uvanlig som å ha skrevet en roman i orienteringsmiljø, der både Tiomila, 25-manna, SM og andre løp danner scenarier for handlingen”.

Fortsetter nedenfor grafikken
Faksimile av bokomslag til boka - Sluta med din förbannade idrott - av Sverker Tirén.

Sverker Tirén har jeg som abonnent på Skogssport helt siden midten av 1970-tallet, hatt sans for.

Jeg nikker litt for gjenkjennende til en H 65-er i Sparta OK, Torne Molins, tanker og hans en smule kompliserte forhold til kona Mona og sønnen Micke, som så til de grader har fått nok av dette ”idrottande”. Han er selvsagt Sverker Tirén, H 65-løper i IF Hellas, Stockholm.

Her er det for mye gjenkjennelse til at dette skal leses fort. Så jeg har bare lest 67 av romanens 280 sider, (nåja, tjuvtittet en smule bakover, må vite).

I Tornes verden heter ikke den idrettslige eneren Olav Lundanes. Selvsagt ikke. Han heter Rune Rådestrøm från Snättringe OK, ranket som Sveriges beste i H 65. Torne har ikke sjanse verken mot Rådestrøm, eller for den del fjerdemann på Sverigelista, Anders Gärderud, Torne går på hormonpiller for å holde en prostatakreft i sjakk, og han har sine stunder med svartsyn. Kona har for lengst sluttet å bli med ut på o-løpene og sønnen har stukket til Australia.

Men han kjemper på – de evige idrettsmann! Han kjører ensom ut på løpene og treffer likesinnende i Sparta OK. I mange tilfeller kamerater han har konkurrert med siden Yngre Pojkar på slutten av 1950-tallet.

Som sagt, denne må jeg suge på, men for de som er glade i skrivekunst og gode refleksjoner, send en e-post til leif@leiferiksson.se.

Faksimile av bokomslag til boka - Sluta med din förbannade idrott - av Sverker Tirén.
Faksimile av omslaget til boka "Sluta med din förbannade idrott" av Sverger Tirén.
 


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler