Asbjørn Bjørgum (bak) er mannen bak administrasjons- og resultatsystemet Brikkesys. Under Modum 2-dagers bisto han Arno Grønhovd og den øvrige tidtagerstaben i Modum. Foto: Hans L. Werp.

Asbjørn Bjørgum (bak) er mannen bak administrasjons- og resultatsystemet Brikkesys. Under Modum 2-dagers bisto han Arno Grønhovd og den øvrige tidtagerstaben i Modum. Foto: Hans L. Werp.

Asbjørn knekte koden

Til tross for at han etter eget utsagn startet med orientering altfor sent, prøvde Asbjørn Bjørgum (34) desperat å bli en noenlunde brukbar o-løper. Som tapper andreetappeløper for NTNUIs 7. lag opplevde han under NM i Holtålen for tre år siden å bli ”lapped” av Halden 1 og Olav Lundanes. Men noe godt har det kommet ut av iveren, administrasjons- og resultatsystemet Brikkesys, en løsning flere og flere arrangører faller for.


Forrige helg ble Brikkesys brukt under avviklingen av Modum 2-dagers. Dette klarte klubbens egne medlemmer med Arno Grønhovd i spissen stort sett på egen hånd, men med Bjørgum som nyttig back-up.

- Det var første gang dette ble brukt på et av de større løpene på Østlandet, og det gikk vel egentlig ganske greit, fastslår Bjørgum.

Gjengangerne i det som måtte være av uregelmessigheter, var de velkjente for dagens o-tidtagere – folk løper på andre brikker enn den de har meldt seg på med, eller brikka er rett og slett ”død”. Og det er alltid ”noen” som av en eller annen grunn glemmer å nulle brikka ved start og får registrert noen vanvittige koder ved målgang.

10 år
Brikkesys er utviklet i tre runder, første gang i 2002 og hver gang basert på Java. Nå skal artikkelforfatteren være meget forsiktig med å gi seg ut på is som for han er som ”snerk” på et skogsvann i november, men databasen som den nåværende versjonen av Brikkesys er laget i, heter Mysql.

Bjørgum er oppvokst i Oslo og på Tranby i Lier og på slutten av det forrige århundret gikk han på elektrolinja ved høgskolen på Kongsberg.

- Det var omtrent på den tida jeg forsøkte å bli o-løper, men å begynne som 20-åring er alt for seint, slår Bjørgum fast. Han fikk imidlertid kontakt med fagmiljøet for tidtaking i Kongsberg O-lag, men slo seg ganske snart til tåls med at han ikke hadde så mye å bidra med der.

- Men så dro jeg til Trondheim og begynte datalinja ved NTNUI. Med god hjelp og oppmuntring fra pappa, som har vært ivrig på bedriftsorientering i Oslo, fant vi ut at det måtte gå an å lage et resultatsystem for orientering med lav brukerterskel. Det var slik det begynte, sier Bjørgum.

Interessen for å analysere løyper, strekk og strekktider var gull verd i arbeidet med Brikkesys.

- Jeg prøvde altså så godt jeg kunne å bli en bedre o-løper og en periode trente jeg hver dag, bare for å konstatere at folk som trente et par ganger i måneden, slo meg lett, ler Bjørgum.

Da gikk det altså bedre med ”babyen”, Brikkesys.

Lav brukerterskel
- Grunnideen er at plattformen for å starte er uhyre lav, slik at folk føler at de får til noe. Deretter kan de gå videre, og ta i bruk mer avanserte funksjoner, forklarer Bjørgum.

Egentlig er det så enkelt som å opprette et løp med navn og dato, deretter oppretter en klasser, for eksempel løypeklasser som er det aller enkleste – det vi ofte kjenner fra kveldsløp.

Deretter er det bare å legge inn kodene for postene i hver løype, og deretter er det bare å vente på deltagerne og registrere dem med brikkenummer, navn, klubb og klasse (løype).

Bare ett tastetrykk
Hovedtyngdepunktene for Brikkesys har så langt vært innen den aktive orienteringen i Trøndelag og bedriftsorienteringen i Oslo. Men i år har det bredd om seg skikkelig, i en rekke løp i Buskerud har Brikkesys vært brukt.

- Jeg hørte ei morsom historie om det. Marit og Pål Gunnar Mikkelsplass i Nesbyen IL hadde fått tips om Brikkesys og en av damene i o-gruppa var såpass datakyndig at de fikk lastet ned den enkle gratisversjonen som ligger på nettet. Det hadde vært en overraskelse for deltagerne i o-karusellen der oppe, Hallingtreffen. Pål Gunnar fortalte at; ”då sperra ”ålingan” opp augo!” Litt sånn Tynset-Alvdal kiving altså, humrer Bjørgum.

- Har du hatt noe hjelp under utviklingen?

- Ja, jeg har fått mange nyttige innspill som jeg setter pris på, blant annet fra NTNU-miljøet og arrangørene i Trøndelag. Blant annet på det å lage startlister og faktureringen.

Med et eneste tastetrykk kan en laste opp løpet i Brikkesys-basen og øyeblikket etter ligger det hele på nettet med resultater, strekktider og grafer. Startlistene kan lastes opp i Brikkesys-basen på samme måte.

- Men direkte opplasting av resultatene i Eventor mangler så langt?

- Ja, at det ikke kom i år skyldes at Eventor ble endret en del foran årets sesong. Men Jo Inge Fjeldstad i Ås-UMB har laget en enkel oppskrift ”fra Brikkesys til Eventor”. Målet er imidlertid å kunne laste direkte inn i Eventor, men det er nå en gang slik at jeg ikke er herre over hva som skjer der.

En stemme som prater
Noe som overrasker deltagerne ved dette systemet at det ved tale umiddelbart slår fast for eksempel; ”løperen mangler poster”. Eller ”Ukjent brikke”, da har synderen i stresset for å rekke løpet som regel plukka med seg en tilfeldig brikke fra familiens eske med o-utstyr!

- Men den funksjonen er veldig nyttig, spesielt dette med å få luket ut ukjente brikker, sier Bjørgum. Han forteller at damestemmen tilhører en bedriftsorienterer på farens arbeidssted i Oslo, de jobba mye med akkurat den detaljen, utsagnet ”løperen mangler poster” skulle liksom ikke være for anklagende!

Bjørgum anser Brikkesys som snart ferdig utviklet, men det vil stadig komme forbedringer.

- Hvor mange lisenser har du ute nå?

- Det er vel 30, men det blir stadig flere, forteller BJørgum som de siste åra har kjørt buss i Trondheim, men som nå er på jobbsøk.

Brikkesys sin hjemmeside

blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler