- Et steg videre hadde vært gull

- Om o-idretten kunne kommet et steg videre i markedsbiten hadde vært gull, sier Anne Margrethe Hausken til OPN.no. Hun er blant dem som tar ansvar for at Norges renommé som o-nasjon opprettholdes - belønningen er knapper og glansbilder.



Anne Margrethe Hausken løper i mål under årets VM-stafett.
Foto: World of O / Jan Kocbach.
 

OPN.no har tatt en prat med Anne Margrethe Hausken i forbindelse med artikkelserien om topporienterernes økonomi - ref. "Smuler for Hott Johansen & Co." og "Skammelig at o-løpere tjener så lite" fra tidligere i uken.

Forbundet dekker kostnader

- Hvilken støtte får dere fra o-forbundet?

- En elitegruppeløper som deltar på alle samlinger i NOFs regi, er med på alle internasjonale mesterskap og i tillegg løper verdenscupen koster forbundet et sted mellom 120.000 - 150.000 kroner i året, forteller Anne Margrethe Hausken.

- Da er alle reisekostnader, overnattinger, treningsopplegg og startkontigenter tatt med, mens utgifter til støtteapparatet er holdt utenfor, forklarer Bækkelagsjenta videre.

Ikke lommepenger
- Mottar dere noen kompensasjon for tapt arbeidsfortjenteste når dere er ute og representerer Norge?

- I Sverige får løperne noen kroner på ukedagene som en slags kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste. Her i Norge har vi utøvere etterlyst stipend, men dette har NOF valgt å ikke prioritere. Forbundet ønsker heller å bruke pengene på aktivitet, opplyser Hausken.

250 kroner dagen i Sverige
I etterkant av intervjuet med Anne Margrethe har den svenske landslagsløperen Emil Wingstedt informert OPN om at utøvere i Sverige mottar cirka 250 kroner per dag i forbindelse med landslagsaktiviteter. Dette gjelder dagene mandag til fredag, og beløpet gis som treningsstipend via klubbene. Stipendkroner tas ut skattefritt dersom det foreligger dokumenterte kostnader til utøvelse av idretten.

Prestasjonsbonuser
- Dere har vel en form for prestasjonsbaserte bonuser?

- Det ligger bonuser i pallplasseringer ved NOM, EM, VM og World Cup totalt. VM har en takst, mens de andre mesterskapene og verdenscupen sammenlagt følger en annen skala, forteller Hausken.

- I 2005 lå det en samlet bonusramme for hele landslaget på 250.000,- kroner i NOFs avtale med Vital. I avtalen var det et bunnfradag på 100.000 som gikk til forbundet, mens eventuelt overskytende beløp ble delt likt mellom den enkelte utøver og forbundet, sier hun videre.

- I 2006 har avtalen derimot vært slik at det fra første bonuskrone er lik deling mellom o-forbundet og den utøveren som har løpt inn bonusen, legger Anne Margrethe til.

- I tillegg skal det være slik at den delen av bonuspengene som går til forbundet pløyes rett tilbake til toppidrettsbudsjettet, men jeg er ikke 100 prosent sikker på eksakt hvordan dette er, så det er fint om du avsjekker på sentralt hold.

Ausland bekrefter
Landslagstrener Jarle Ausland bekrefter overfor OPN.no at bonusformelen Hausken skisserer er korrekt. I tillegg opplyser han at bonusene er i størrelsesorden 40.000,- for VM-gull, 20' for sølv og 10' for bronse. I NOM, EM og World Cup sammenlagt gjelder halvparten.

Dersom vi tar utgangspunkt i Holger Hott Johansens VM-gull så ga det 40.000,- kroner i bonus fra Vital. 20.000 av disse går til Holger, mens o-forbundet får like mye, som de igjen øremerker toppidrettens fellesskap.

Personlige avtaler
- I hvilken grad har dere muligheter for å inngå personlige avtaler?

- I motsetning til i Sverige hvor jeg mener det er slik at løpere kun har mulighet til å inngå personlige avtaler på sin klubbdrakt, kan vi i Norge ha inntil 4 personlige sponsormerker på landslagsdrakta, informerer Hausken. - Men siden dette antallet kan variere fra år til år er det vanskelig å inngå langsiktige avtaler med potensielle samarbeidsparter, fortsetter hun.

En sentral person i toppidretten kom med følgende kommentar til OPN for litt siden i tilknytning til det at utøverne selv kan selge profilering på sin landslagsdrakt:

- Det er greit at de disponerer inntil fire sponsormerker selv, men hva er det de egentlig skal selge...?

Vedkommende lot dette interessante spørsmålet henge i lufta.

Anne Margrethe Hausken er flink til å håndtere media, har en tiltalende fremtoning og i tillegg er hun leder av Olympiatoppens toppidrettskomité. Dette er elementer som bidrar til at hun får noe spalteplass i riksmedia. Hausken er da også en av få (eneste?) som har lykkes i å "selge" sine fire merker. På bildet i artikelinnledningen ser man sponsormerkene til Haugesunds Avis, Haugaland Kraft og Pfizer. I tillegg har hun Löplabbet som skimtes på høyre arm. Craft, Gilde, Emit og Vital er sponsormerker NOF har solgt inn.

Etter hva OPN.no kjenner til er det utøverne selv som må løpe rundt på bygda for å selge seg inn hos potensielle personlige samarbeidsparter. Forbundet stiller avtaleutkast til disposisjon.

Selv om Anne Margrethe Hausken har lykkes i å selge sitt frontparti er hun klar i talen.

- Om vi hadde klart å komme et steg videre i markedsbiten hadde vært gull.

Vurderer å bli proff
- Kunne du tenkt deg å være proff dersom forholdene lå til rette for det?

- Som vi har vært inne på er jeg en av de løperne som kanskje har lykkes best i å få på plass personlige avtaler. Så i forhold til 2007 vurdere jeg faktisk en tilværelse som proff, avslutter Anne Margrethe Hausken.

******

Lenker
"Skammelig at o-løpere tjener så lite" - OPN-interjvu med Per Arne Troset.
"Smuler for Hott Johansen & Co" - OPN-omtale av idrettstjerners likningstall.
Anne Margrethe Hauskens hjemmeside.




Mulig relevante artikler