Vilkårene må styrkes – ikke svekkes



Rammevilkårene til norsk idrett må styrkes – ikke svekkes!

- Det virker som om Regjeringen ikke har tenkt å kompensere for det svake økonomiske resultatet for Norsk Tipping. Dette er ikke akseptabelt. Det er stikk i strid med alle politiske løfter om styrking av rammevilkårene for frivilligheten og norsk idrett, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Statsbudsjettet slår fast at overskuddet fra Norsk Tipping til fordeling over Tippenøkkelen, inkludert fondsavsetninger og udisponerte midler fra tidligere, vil ende på 3,2 mrd kroner. Det vil gi en reduksjon i beløpet til idrettsformål på omtrent 10 prosent, fra 1,558 mrd kroner til ca 1,4 mrd kroner.

- Dette betyr at vi må jobbe aktivt fremover for å få Stortinget og Regjeringen til å holde sine egne løfter og mål om overføringene til norsk idrett, 3,4 mrd kroner, slik det fremkommer i Stortingsmeldingen om frivillighet, sier idrettspresident Børre Rognlien. – I motsatt fall vil dette først og fremst ramme anleggsutbyggingen, hvor statens bidrag fortsetter å krympe, og redusere aktivitetsmulighetene til barn og ungdom. Vi har tro på at vi deler syn med det politiske Norge om at vi skal kunne komme fram til ordninger som hindrer dette.

Budsjettet fastslår at opptrappingen av beløpet i momskompensasjonsordningen for varer og tjenester for frivillige organisasjoner utsettes og forblir på samme nivå som i år. Kompensasjon for vare- og tjenestemoms skal etter planen gradvis trappes opp til 1,2 mrd kroner innen 2014. I statsbudsjettet for 2012 er det avsatt 627,5 mill kroner til denne ordningen. Det vil i praksis si at det er foretatt en indeksregulering på tre prosent fra 2011. I år er det 608 mill kroner til fordeling til frivillige organisasjoner som søker kompensasjon.

– Jeg registrerer at regjeringen fortsatt tar sikte på 1,2 mrd innen 2014, noe som må innebære en brattere opptrapping de siste to årene enn vi hadde forventet. – Jeg går selvsagt ut fra at Regjeringen ikke vil gå fra løftene sine på dette området, og jeg kan love at norsk idrett vil jobbe sammen med resten av frivilligheten for å sørge for at så ikke skjer, sier idrettspresidenten.

Ellers har statsbudsjettet opprettholdt summen til kompensasjon for anleggsmoms, indeksregulert opp til 61,85 mill kroner for 2012. - For idretten er dette trolig fortsatt en tilstrekkelig sum for 2012, men man må jobbe for å få til fleksible ordninger, som sikrer at både søknader og eventuelle midler må kunne overføres til året etter, inntil ordningen har satt seg. Dette gjelder både søknadstilfang og anleggsutbygging, fortsetter idrettspresidenten.

- Jeg registrerer med forundring at statsbudsjettet kutter i rammebetingelsene for idretten og frivilligheten. - Med alle de gode ordene som er blitt sagt om frivillig sektor, undrer det meg at rammevilkårene blir dårligere. Vi har ikke sett noen politiske begrunnelser for at idretten og frivillig sektor forøvrig skal nedprioriteres, tvert imot, avslutter idrettspresident Børre Rognlien.



Mulig relevante artikler