Valstad: - Alle konkurranser er åpne for alle

- Orientering ønsker å være en åpen og tilgjengelig idrett for folk flest. Derfor er også alle konkurranser åpne for alle, både de som representerer klubb og de som ikke har noe medlemskap i klubb. Eneste begrensing er at de som ikke representerer en klubb kun kan delta i klassen for "direktepåmelding" eller i N-løyper, opplyser O-forbundets generalsekretær i etterkant av forrige ukes OPN-artikler om utfordringene man møter dersom personlige forankring i NOFs underskog av klubber mangler.


Artikkelen er en reprise fra 10. mars 2009

Intervju med Bjørnar Valstad
Generalsekretær i Norges Orienteringsforbund


- Skal det være slik at O-idretten skal avvise personer som ønsker å gjøre en gjesteopptreden i et "ekte" O-løp?

- Nei selvsagt ikke! Orientering ønsker å være en åpen og tilgjengelig idrett for folk flest. Derfor er også alle konkurranser åpne for alle, både de som representerer klubb og de som ikke har noe medlemskap i klubb. Eneste begrensing er at de som ikke representerer en klubb kun kan delta i klassen for "direktepåmelding" eller N-løyper (konkurransereglenes 5.1). I nærløp er det ingen begrensinger.

- Hva er årsaken til at personer opplever å bli avvist?

- Det er det vanskelig for meg å ha noen formening om. Men om jeg skal kommentere den sakene du referer til, så er det vel enkelte utøvere som ønsker å konkurrere i ordinære klasser uten å være medlem i en klubb.

- Du tror ikke det at personer som ønsker å prøve deltakelse i O-løp blir avvist, går ut over rekrutteringen av voksne O-løpere, og at vi dermed risikerer å gå glipp av sideveis bevegelse fra tur-O og bedriftsorientering til organisert konkurranseorientering og/eller sideveis bevegelse fra andre kondisjonsidretter og over til O-idretten?

- Nei, i liten grad. De aller aller fleste som ønsker å løpe konkurranser ønsker å tilhøre et klubbfelleskap. De som ønsker å prøve orientering uten å være medlem har allerede i dag muligheten.

- Historisk har vi sett en tendens til at regimer og ideologier som forfekter tvang (forstå OPN.no rett...) har en tendens til å dø ut. Kan det være slik at vi har for strenge konkurranseregler hva klubbtilhørighet angår (også for veteran-idretten) og at vi som idrett i et helhetsbilde taper på dette - kanskje til og med taper mer enn vi er klar over?

- Kan ikke se at dette er noen stor sak. Forbundet forfekter verken ideologi eller tvang! Enhver som ønsker endringer i konkurransereglene kan ta dette til de organer som vedtar disse. Etter det jeg kan se har dette aldri vært en aktuell sak på forbundstinget. For å se på denne problemstillingen har forbundet likevel, etter arrangørens ønske, valgt å tillate en prøveordning under årets veteranmesterskap. Evalueringen av dette vil vise i hvilken grad problemstillingen er relevant.

- Det er verdt å nevne at hele idretten er tuftet på medlemskap og klubbtilhørighet. Klubbene skal skape og tilrettelegge for aktivitet. Å fjerne klubbrepresentasjon som hovedregel er nok derfor ikke ønskelig. Blant annet er alle økonomiske tildelinger fra staten basert på medlems- og aktivitetstall i klubbene.

- Er "salg" av klubbtilhørighet viktigere for NOF og dens medlemsforeninger enn stor deltakelse i O-løp?

- Nei! Jeg ser ikke helt at det skal være noen sammenheng mellom de to ytringene. Jeg kan ikke se at det brukes energi på hindre noen deltagelse i konkurranser. NOF er et organ for landets klubber og kretser og arbeider for økt aktivitet. All historikk tyder på at sterke og veldrevne klubber stimulerer til høy aktivitet! Å undergrave dette arbeidet er ikke noe forbundet har til hensikt. Det er andre utfordringer som akkurrat nå virker mer aktuelle. Orienteringsidrettens største utfordring er nok hellere hvordan vi skal forsterke klubbene til å drive bedre, enn å svekke dem ved å fjerne krav om medlemskap.

- Spesielt flaggskip som de største vårløpene, O-festivalen og Blodslitet må man kunne tro kan være forlokkende for gjesteopptredener. Kanskje også kraftprøven NM Ultra. Kan det være en løsning å åpne opp O-idretten fullt og helt, men f.eks. differensiere startkontigenten i forhold til NOF-medlemmer kontra ikke-medlemmer?

- Dette er neppe en løsning for fremtiden. Det er ikke spesielt store krav å be om medlemskap i en klubb for å delta i et NM eller andre hovedarrangement. Unntak fra hovedregelen kan det nok bli for spesielle anledninger (jamfør årets veteranmesterskap).

- Hvilke spørsmål forventer styret og NOF's adminstrasjon at evalueringen fra Veteranmesterskapet 2009, hvor det er åpnet for bedriftsløperes deltakelse i ordinære klasser, skal gi svar på?

- NOFs styre vil se på evalueringen fra veteranmesterskapet med et åpent sinn. Prøveordningen er gjort med tanke på å se hvorvidt det er mange som ønsker å delta i et veteranmesterskap som ikke deltar i ordinær aktivitet. Målet er rett og slett å se i hvilken grad dette har noe å si for deltagerantallet. Det vil også være interessant å se i hvilken grad løpere som ordinært representerer en klubb velger å representere sin bedrift for å få dekket startkontingenten, reise med mer. Det er ikke noe per i dag som tilsier at ordningen er kommet for å bli.

******

Bakgrunn for intervjuet er artiklene
- Jeg ble bryskt avvist på løpsdagen.
Kommentar: La O-idretten være åpen for alle.
Bedriftsløpere på postjakt i Veteranmesterskapet.

blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler