Utsira Grand Prix
Begivenheten fant sted lørdag 4. juni da Magne Klovning, født og oppvokst på Utsira, og aktiv i Porsgrunn OL siden tidlig på 1970-tallet, arrangerte o-løp for sin kone, sine 2 sønner, sine 2 svigerdøtre, 6 barnebarn og eldste sønnens svigerforeldre, totalt 13 personer, i forbindelse med en familietur til øya i Kr.himmelfartshelga.
Fortsetter nedenfor bildet
Klare for start i o-løp på Utsira. Foto: Magne Klovning.
Magne Klovning forteller selv videre;
Kartet som ble benyttet, ”Vestramarkje” i 1:10 000, 5 m ekv., over fellesbeitet mot vest ble synfart av arrangøren i løpet av en uke i mai i fjor på et kommunalt grunnlag med 5 m ekvidistanse. Øya er cirka 6 km2 og hadde pr. 1. juli 2010 218 registrerte innbyggere. ”Vestramarkje” dekker cirka 2 km2 med andre ord cirka 1/3-del av øyas utstrekning.
Fortsetter nedenfor kartet
Kartet Vestramarkje på Utsira. Synfart og rentegnet av Magne Klovning.
Utsira ligger 10 nautiske mil (= ca. 18 km) ut i havet rett vest for Karmøy. I tillegg til å være landets minste kommune er øya kjent for sin gavmildhet i forbindelse med innsamlings-aksjoner.
I de senere årene også kjent for å ha installert verdens første fullskala testanlegg for vindmøllekraft kombinert med hydrogenbrenselceller.
Øya har derfor markedsført seg som ”Øya i vinden” og ”Øya som gir energi”. På 1980-tallet var parolen: ”Utsira – Norges beste vestkant”!
Det finnes ikke trær i løpsterrenget, kun gressvoller og myrer av varierende fuktighetsgrad. Kartet er hvitt selv om kartnormen tilsier at det i hovedsak burde ha vært gult (symbol 403). I kartkanten finnes et par små u-løpbare områder med plantede sitkagran.
Søndag 5. juni var øyas befolkning invitert til å prøve seg. Cirka 30 personer, det vil si nærmere 15% av øyas innbyggere, hovedsakelig yngre, benyttet sjansen.
Fortsetter nedenfor bildet
7-åringen Jonas kom først til mål.
Det er lite stier i kartområdet. Høyeste punkt på øya, fyret, er cirka 75 m.o.h. Ekvidistansen på 5 m betyr at mange småkoller mangler på grunnlaget. Dette sammen med begrenset synfarings-tid betyr at kartet er grovt, hvilket stiller krevende krav til kurveorientering. Kompasskurs er nok den mest hensiktsmessige o-teknikken.
En av postene var en spesiell detalj, et såkalt måkahus, en innretning som ble brukt til å fange måker. Måkefangst pågikk til cirka 1930 og noe under 2. verdenskrig. Fjærene ble brukt til fyll i dyner og hodeputer. Vingene til sopelimer. Under 1.verdenskrig, 1914-18, ble måke solgt som and på torget i Bergen!
O-kartet er gitt i gave til det lokale idrettslaget, Utsira IL, i håp om at det kan bidra til noe o-aktivitet for skolebarn og øvrige innbyggere på øya. Turorientering burde være en mulig aktivitet.
---
Ytterligere informasjon om Utsira finnes på kommunens hjemmeside: www.utsira.kommune.no
Trolig kan reportasje om søndagens løp etter hvert leses i øyas ”lokalavis”: ”Siralappen” www.utsira.kommune.no/bulyst/siralappen%202010
Mulig relevante artikler