Ups and downs på VM

I et VM i orientering med over 300 deltagere og 4 finale-øvelser blir det oppturer for noen, nedturer for andre, mens enkelte - slik som Holger Hott Johansen - opplever begge deler. Etter målgang på VMs mellomdistanse tok OPN en prat med samtlige 6 norske deltagere - som man ser på neste side har den norske troppen - i likhet med andre nasjoner - sine ups and downs.


 

Audun Hultgreen Weltzien
- Jeg har ikke bomma så mye, men det har blitt noen sleiver jevnt fordelt utover i løpet, sier Audun Hultgreen Weltzien. - Problemet er at løpsformen manglet helt, mulig det skyldes litt tette luftveier, fortsetter han. - Totalt sett har VM vært en stor nedtur, avslutter unge Weltzien. På mellomdistansen ble det 16. plass på Tyrving-gutten, mens han på sprinten løp inn til 27. plass.
 

Terrenget
Terrenget på mellomdistansen var stedvis meget teknisk krevende med lyng og myrvegetasjon som rakk langt oppover løpernes kropper.
 

Anders Nordberg
- Jeg hadde en stor postbom allerede på 2. post. I tillegg leste jeg på feil strekk over til 3. post. Til sammen kostet dette meg rundt 2 minutter. Etter det var det vanskelig å komme tilbake, forteller en skuffet Anders Nordberg. - Skal en lykkes i slikt terreng som dette må man ha 100% dagen, fortsetter Nordberg og legger til at han ikke på noe tidspunkt var inne på tanken om å bryte løpet, selv om det gikk veldig seint på slutten. 33. plass ble Nordbergs fasit på mellomdistansen, på onsdagens langdistanse løp han inn til 11. plass.
 

Sverige
Sverige er en av o-idrettens stormakter. I sitt nabo-land Danmark innledet svenskene med gull og bronse på sprinten. Deretter har de holdt seg i skyggen. Verken på langdistansen eller mellomdistansen har de tatt steget opp på podiet (de 6 beste). På mellomdistansen ble Jenny Johansson beste svenske løper med 8. plass. Ansiktsuttrykk og kroppsholdning bør si det meste om hva hun synes om den saken.
 

Danmark
Danmark har heller ikke fått det helt til på sin hjemmebane. Det begynte så bra med Claus Blochs bronse på sprinten. Deretter har de slitt. Chris Terkelsen - Danmarks største o-stjerne - brøyt på langdistansen og ble bare nummer 15 på mellomdistansen - hvilket han åpenbart gremmes over.
 

Marianne Riddervold
- Det gikk fryktelig tungt, Jeg hadde sinnsykt vondt i halsen i natt og har nesten ikke sovet. Kroppen hadde rett og slett ikke krefter, sier Marianne Riddervold. I forkant av løpet minnet landslagsledelsen Riddervold om at samtlige av Hanne Staffs VM-medaljer var tatt med sår hals og søvnmangel. Dette ser ut til å ha hjulpet en del for Riddervold løp inn til en flott 13. plass på mellomdistansen. Til OPN forteller hun også at hun forsåvidt var fornøyd med sin 22. plass i sprinten på tirsdag. - De gangene jeg har hevdet meg bra i sprint har det vært skogssprinter, dette var en ren parksprint, forteller Marianne Riddervold.
 

Mari Fasting
- Dette var akkurat like hardt som forventet forteller Mari Fasting etter å ha levert sin fantastiske VM-debut. - Jeg har kanskje lest kartet litt mer enn jeg måtte, men taktikken min var å stoppe opp hver gang jeg var usikker på hvor jeg var. Har kanskje tapt rundt ett minutt totalt sier Mosse-jenta som til slutt endte på 6. plass med påfølgende tur opp på podiet.
 

Marianne Andersen
- Jeg har gjort noen små feil, jeg aner ikke om det holder til gull, var Marianne Andersens umiddelbare kommentar rett etter at hun hadde løpt i mål på en tid 40 sekunder under stipulert vinnertid. - Simone må gjøre noen feil på slutten for at hun ikke skal slå meg, la Andersen til. Resultatet bør være kjent for de fleste. Simone Niggli tok sitt 12 VM-gull med 22 sekunders margin til Andersen. - Det er litt ergerlig med tanke på at jeg hadde noen små feil underveis, men tross alt er dette min andre VM-medalje i dette mesterskapet og gjennom tidene, sier Norges o-dronning.

For sølv-vinner i herreklassen var bildet det samme. - Jeg har blandede følelser. Naturlig nok er jeg veldig fornøyd med medalje, men jeg gjorde noen tabber i det åpne terrenget mot slutten og er derfor misfornøyd med løpet, fortalte Jarkko Huovila fra Finland.
 

Holger Hott Johansen
- Etter langdistansen på onsdag sov jeg dårlig. Når jeg våknet torsdag hadde jeg vondt i kroppen og orket ikke å spise. Gjennom hele torsdagen måtte jeg tvinge i meg mat og det eneste jeg gjorde den dagen var å ta meg en liten løpetur på 22 minutter, forteller Holger Hott Johansen, som på tidlig startnummer løp inn til en kanontid i fredagens mellomdistanse.

Fra Hott Johansen til sist startende Thierry Gueorgiou - vinner av mellomdistansen i de tre siste VM - var det hele 30 løpere spredd over 60 minutter. I løpet av Hott Johansens lange ventetid rakk han å fortelle at han opplevde et terreng med høy lyng og tunge myrer. - Faktisk mer enn forventet, sa han. - Jeg psyket meg opp med å tenke at her ville ingen føle at de løp fort, la han til. - Løpet var nær perfekt, men løpsformen var ikke helt i "knusemodus". I tillegg kunne gutten fra Arendal fortelle at han ikke kjente noen tegn til krampene fra onsdag, og at han ikke har noen forklaring på hva som skjedde den dagen. - Krampene var så ille at jeg ikke engang klarte å hoppe over små grøfter, sa Hott Johansen og la til; - Etter det som skjedde på langdistansen hadde jeg egentlig ikke tro på gull i dag tidlig, men jeg håpet på en plassering blant topp 6.

Resultatet kjenner vi alle. 32-årige Holger Hott Johansen gikk til topps. - Dette har jeg drømt om i 10 år. I går var jeg helt på knærne, i dag er jeg verdensmester - jublet hovedpersonen selv, mens gledestårene strømmet på.
 

Mikhail Mamleev
Som bildet et par hakk ovenfor viser løp Holger Hott Johansen æresrunder i oppløpet etter at gullet var klart. Men man trenger ikke klatre helt til topps for å være tilfreds. Mikhail Mamleev som representerer Italia løp inn til 8. plass på mellomdistansen, onsdag ble han nr. 12 på langdistansen. Som bildet over viser er han åpenbart på meget godt humør etter sin individuelle VM-innsats.
 

Herrenes premiepall.
 

Damenes premiepall.
 

OPN avslutter billedreportasjen fra VMs mellomdistanse med å vise noen bilder av Norges nye gull-gutt. Her intervjues han av speaker Per Forsberg. Som man ser tør ikke Holger å tro helt på gull på dette tidspunktet.
 

Aner vi en dose nervøsitet her hvor Holger studerer passeringstider.
 

Holgers kone Sandy er i kontakt med høyere makter.
 

Gullet er klart og gledestårene får fritt spillerom.
 

Holger har omsider vekslet inn sine tidligere bronse-medaljer fra VM til GULL. Marianne har nå to SØLV i sin hule hånd.
 
******

Resultater
- VMs mellomdistanse
Damer - 5,2 km, 200 meter stigning og 22 poster
1. Simone Niggli, Sveits, 33:58.1
2. Marianne Andersen, Norge, 34:20.5
3. Tanja Riabkina, Russland, 36:13.9
4. Minna Kauppi, Finland, 36:24.9
5. Heli Jukkola, Finland, 37:20.7
6. Mari Fasting, Norge, 37:24.3
----
Norske
13. Marianne Riddervold, 39:07.5

Herrer - 6,3 km, 240 meter stigning og 23 poster
1. Holger Hott Johansen, Norge, 35:49.4
2. Jarkko Huovila, Finland, 35:58.3
3. Jamie Stevenson, Storbritannia, 36:00.0
4. Thierry Gueorgiou, Frankrike, 36:20.5
5. Valentin Novikov, Russland, 36:43.5
6. Daniel Hubmann, Sveits, 36:45.2
----
Norske
16. Audun Weltzien, 38:09.6
33. Anders Nordberg, 41:17.4
---
22. Jonn Are Myhren, 39:01.2 (er norsk, men representerer Nederland).
 
******

Lenker
Resultater.
Kart og løyper.
VM.
VM-Live.


******

VM arrangeres i Århus og Silkeborg i Danmark 29. juli - 5. august 2006.

Program
Lørdag 29. juli, 10.00-12.00: Mellom kval.
Søndag 30. juli, 10.00-12.30: Lang kval.
Tirsdag 1. august, 16.50-19.00: Sprint finale.
Onsdag 2. august, 14.00-17.50: Lang finale.
Fredag 4. august, 10.00-13.45: Mellom finale.
Lørdag 5. august, 11.30-16.20: Stafett.


Foto: Alle bilder OPN.no. Les dette med tanke på lån av bilder.
 
 



Mulig relevante artikler