TV-titting i fritt fall - satser vi på feil hester?

Dagens Næringsliv fortalte mandag at alle seergrupper svikter TV-kanalene. Fra januar 2006 til samme måned i 2007 stupte tv-tittingen i aldersgruppen 30-39 år med formidable 17,5 prosent. Utviklingen er ventet, og den vil forsterke seg i årene som kommer, skriver OPN.no's redaktør i en kommentar.


 
OPN.no ved Geir Nilsen kommenterer stupet i TV-tittingen

******

Mandag ble det lagt frem tall som melder om stup i TV-tittingen på helt opp i 17,5 %. Samtidig ble det meldt at de store avishusene mister lesere på sine papirutgaver i høyt tempo. Årsaken til fallene er at publikum ikke uventet finner mer glede og nytte i Internett enn i de passiviserende mediene.

Det at publikum nå er i bevegelse byr på unike muligheter for o-idretten, men dette betinger at vi o-løpere satser på riktige hester - hvilket mye tyder på at vi ikke gjør. La oss gjøre noen sidesprang før vi går nærmere inn på dette.

O-løpere i hurtig gange
Tidlig i siste halvdel av forrige århundre ble TV allemannseie. Men det tok lang tid før antall kanaler tok seg opp. I veldig mange år fantes bare én TV-kanal - NRK.

Det fine med et slikt verdensbilde var at om noe ble sendt på TV så hadde hele Norges befolkning fått det med seg, og gårsdagens programmer ble en naturlig "snakkis" på skoler og arbeidsplasser landet rundt. Men NRKs monopol på levering av levende bilder hadde naturlig nok en stor bakside. Dersom noe ikke ble tatt inn i varmen hos "krinken" forble det i all hovedsak ute i kulda.

Regler om allmennkringkasting sørget imidlertid for at alle fikk noe - også o-idretten. På sett og vis dessverre. Dessverre fordi at innslagene i Sportsrevyen ofte var av en slik karakter at det ble servert en o-løper i gange oppover en fryktelig bratt skråli - og av en eller annen grunn var det nesten alltid regnvær.

For o-menigheten var bildene stort sett greie nok, men hos resten av befolkningen ble det sementert et inntrykk av at orientering på ingen måte er en vill, vakker og rå idrett.

Antall kanaler øker, mangfoldet minker og seerne blir borte
Mot slutten av århundret ble NRKs monopol faset ut. På banen kom en rekke kanaler som rettet seg direkte mot norske seere, i tillegg ble flere internasjonale breddekanaler og nisjekanaler tilgjengelige gjennom parabol og kabel.

TV-kanalene fikk noen år som nå i ettertid kan defineres til å ha vært deres absolutte gullalder. Men ting hadde allerede begynt å gå galt.

I stedet for at kanaler som NRK og TV2 i vesentlig grad skapte økt mangfold sørget de for dobbel dose søvning engelsk krim, fotball og debattprogrammer hvor tema og deltakere var, og fortsatt er, identisk.

I god tid før Internett krøyp over folks dørterskel begynte mange å vurdere andre alternativer enn TV-titting. De siste årene har Internett fått en hastighet, utbredelse og innholdsflora som gjør at stadig flere faktisk finner sitt nye alternativ.

- Den generelle tendensen er at interaktive medier skjærer inn i tv-forbruket, uttalte professor i sosiologi Ivar Frønes ved Universitetet i Oslo til Dagens Næringsliv 15. januar i år.

Velger OPN.no fremfor NRK og TV2
Her hos OPN.no ser vi i besøkstatistikken at det er like mange som besøker nettstedet i kveldstimene 21-23 som i perioden 10-12. Dette er ganske interessant og bekrefter det Dagens Næringsliv forteller om at folk velger bort TV:

"Størst er tilbakegangen i gruppen 30-39 år, med 17,5 prosent mindre TV-titting i januar i år i forhold til samme måned ifjor. Det innebærer at denne gruppen sitter en halvtime mindre foran TV-skjermen daglig."

At TV-publikum bytter ut TV-mediet til fordel for Internett er en ventet utvikling, og den vil forsterke seg i årene som kommer. Det meste taler for at både TV og de riksdekkende papiravisene har noen blodrøde år i vente.

- TV-bransjen råtner på rot
NRKs hustenker og kommentator Erling Legræid kåserte om TV-bransjen i en Dagsnytt 18-sending på tampen av fjoråret. Der kom han med flere interessante betraktninger:

- Storhetstiden for fjernsynet er forbi.
- TV-bransjen råtner på rot.
- TV-kanalene burde sette seg ned å tenke seg om - for de unge er i ferd med å slå av TV'n for godt.

Ungdommen ser ikke på TV
Dersom vi utvider vår titt på tallene fra Dagens Næringsliv finner vi at Legræid faktisk har rett:

"Minst TV ser aldersgruppen 12-19 år med 95 minutter per dag, mens de over 60 år tilbringer hele 256 minutter per dag foran TV-apparatet".

Dette får meg til å tenke på noe en deltaker på NOFs Storsamling sist høst fortalte:

- Min 80 år gamle far sitter foran TV'n og venter på 5-mila i Holmenkollen fra og med det første snøfallet om høsten.

Om ikke mange år oppdager bedriftenes markedsavdelinger at TV langt på vei er en arena for tidsfordriv for små barn, uføre og pensjonister, mens andre samfunnsgrupper utfolder seg på Internett.

Selv om nevnte befolkningsgrupper er samfunnsnyttige på sine måter, er det heller tvilsomt om det i noen særlig grad ligger store rekrutteringseffekter, synliggjøringsgevinster og markedsmessige verdier for o-idretten inn mot disse.

Ja til TV - nei til Internett
Våren 2006 besluttet NOFs Ting å sette visepresident, Petter Thoresen, på forbundets lønningsliste (honorar) for å få mer orientering på TV. Vi o-løpere betaler altså en person for å skaffe oss innpass i et medium i fritt fall *.

Samtidig vet vi at landets o-løpere og NOF som organisasjon samme år fikk tilbud om å bidra til drift og videreutvikling av en pulserende og omfangsrik o-side på nett, men som OPNs lesere kjenner til ble det fra de fleste hold takket nei til tilbudet.

Vi alle vet at det er Internett-toget som tar oss inn i fremtiden og at dette toget nå er i ferd med å forlate perrongen. Allikevel tyder mye på at vi lar dette toget kjøre sin vei. Vi ønsker heller å satse på TV-toget, til tross for at det er i ferd med å spore av.

Står fruktene i forhold til satsingen
OPN.no kjenner ikke detaljene rundt NOFs TV-arbeid og samarbeidet med TV2. Som nettsted ser vi derfor ingen grunn til å mene veldig mye om hva som har blitt gjort så langt, men vi tillater oss å stille spørsmål ved om fruktene står i forhold til medgått ressursbruk og i forhold til innføring av Micr-O, som etter sigende ble tatt i bruk for å tilfredsstille krav fra TV2.

* VM, World Cup, EM, NOM og NM er aldri, med ytterst få unntak, viktig nok til at det får plass i TV2s sportsnyheter.

* Da TV2 hadde sendinger fra VM i Danmark sist sommer var det sendinger som i beste fall bare var egnet til å bekrefte myten om at konkurranseorientering er sløve greier (kanskje det var bra sendingene gikk midt på natta...).

* På NOFs styremøte like før jul ble det kjent at TV2 mener Hovden ligger for langt unna til at de kan produsere sending fra World Cup i forbindelse med O-festivalen kommende sommer - (for langt unna hva da?).

Samtidig som punktene ovenfor gjenspeiler TV2s o-hverdag gir kanalen uttrykk for at de fortsatt er interessert i å satse på orientering - og vi lar oss forføre. Kan hende vi o-løpere må ta til oss at "er interessert i å satse" ikke betyr det samme som "å satse".

Levende bilder viktig - ikke TV-sendinger
I takt med at TV-seerne rømmer fra TV'n bør vi o-løpere i større og større grad justere vårt tankegods til å fokusere på "levende bilder" fremfor TV-sendinger.

Ved noen få anledninger de siste par årene har NRK ved deres Petter Halvorsen vist hvor utrolig mye og bra innhold det er mulig å putte inn i korte nyhetsinnslag.

Jeg tilhører de som mener 90 sekunder actionfylt orientering i Dagsrevyen har mye større verdi enn et timelangt gjesp rundt midnatt.

Det viktige er altså ikke at det lages lange sendinger som ikke er egnet til mye annet enn å bekrefte inngrodde meninger om o-idretten. Fokus bør heller ligge på egenproduksjon av tette og kompakte nyhetsinnslag av høy actionfaktor for bruk på Internett.

To hyggelige bieffekter er at dersom disse nyhetsinnslagene holder høy nok kvalitet vil de kunne ha interesse for TV-stasjonenes sportsnyheter (terskelen for å ta inn ferdig stoff er langt lavere enn å sende egne folk ut i felten), samtidig som o-idrettens egenproduksjon av levende bilder også vil kunne trekke til seg generelt idrettsinteresserte mennesker til o-sider på nett.

Satser vi på riktige hester?
I årtier har o-idretten vært forelsket i TV og OL (olympiske leker). Trolig har det fra o-idrettens side aldri før blitt brukt så mye ressurser på nettopp TV og OL som nå, men fortsatt blir ikke vår kurtisering gjengjeldt.

Kanskje tiden er inne for at o-idretten slutter å krype for de som ikke vil ha oss, og heller kraftsamler sine ressurser i retning av egenproduksjon av levende bilder og innholdsrike sider på Internett.

Valget er vårt - ressursene besitter vi - omprioriteringer må riktignok gjøres, men det er jo akkuart det det hele dreiser seg om - å prioritere!

---

Fotnote: OPN.no presiserer at nettstedet ikke kriteserer den TV-satsingen som er gjort i 2005 og 2006. Ovenstående ord handler om retningen videre!



Mulig relevante artikler