Tror ikke på TV-tall

For et par uker siden hadde OPN.no en kommentar om de dramatiske fallene i TV-tittingen. På nettstedet Hegnar Online kommer det i dag frem at både TV2 og TV3 tviler på TV-tallene. Også ved denne korsvei velger OPN.no å kommentere.


 
Fallet fortsetter
I 2006 brukte nordmenn nær 5 prosent mindre tid foran TV-en enn året før, og flukten fra TV-stolen fortsetter i 2007, skriver Hegnar Online. Nettstedet siterer også Dagens Næringsliv (DN) som skriver at fallet i de to første månedene av 2007 er dobbelt så høyt som i hele fjor.

De høytlønte seerne, som er mest interessante for annonsørene, svikter TV-en mest. Blant folk i 30-årene med inntekt over 300.000 kroner er fallet på hele 22 prosent. TV-konsumet hos barn under tolv år går ned med 19 prosent, skriver Hegnar Online videre i sin DN- og NTB-baserte artikkel.

Tviler på tallene
I fjor ble både været og dårlige programmer brukt som forklaring på seerflukten, men nå mener både TV2s markedsdirektør Bjørn Gunnar Rosvold og TV3-sjef Lasse Kokvik at det er målingene det er noe i veien med, fortsetter Hegnar Online.

– Vi i TV-bransjen vet at tradisjonell TV-seing lider noe av endringer i medievanene. Men at det er så dramatisk som tallene fra det siste året skulle tilsi, er jeg svært skeptisk til. Jeg får meg ikke til å tro at publikum mellom 30 og 39 år plutselig slutter å se på TV, sier Kokvik til Dagens Næringsliv.

Kokvik og Rosvold gir uttrykk for håp om at nye registreringsmetoder skal øke TV-tallene. Verken nett-TV eller videoopptak registreres i dag, og det ønsker de nå gjøre noe med.

Forskningsleder på medier i TNS Gallup, Knut Arne Futsæther, bekrefter at de er i ferd med å forbedre registreringen av TV-bruk.

– Men at manglene i registreringen skal være årsaken til fallet i seertallene, er vanskelig å si, sier Futsæther.

******

OPN.no ved Geir Nilsen kommenterer

Ovenfor leser vi at TV2 og TV3 betviler størrelsen på fallet i TV-tittingen, og videre at de ønsker å endre målemetodene. Det kan godt hende det vil være på sin plass å justere hvordan tallene måles, men en rusten bil blir ikke mindre rusten av at man spraylakkerer rustflekken - det bare ser sånn ut.

Høyst reelle tall
I ganske nøyaktig 2 måneder til hører jeg hjemme i den aldersgruppen som svikter TV aller mest - de som befinner seg i sitt fjerde tiår. Med egen husstand, slektninger, samt venner og bekjente som bakteppe tillater jeg meg å ha stor tro på at de enorme fallene i TV-tittingen er høyst reelle, og kanskje endog enda større enn hva som kommer frem - for hvor ofte står ikke TV-en på uten at noen ser på den...

Husstand
I den husstanden jeg er en del av er det flere år siden fast-telefonen ble sagt opp. Det er enda lenger siden vi avsluttet alle avisabonnement, og det går flere måneder mellom hver gang vi kjøper en løssalgsavis. Nå er det TV-en vi er i ferd med å si adjø til - ikke fullt og helt, men stadig oftere finner pekefingeren veien til av-knappen. Med én bærbar PC per familiemedlem er det nå faktisk vel så naturlig å la "sofakosen" foregå ute på nett som i TV-kassas passive verden.

Slektninger
Nå skal ikke jeg sitte å utlevere mine egne slektninger for hele verden, men et inntrykk spesielt fra familieselskaper er at den yngre garde i stedet for å "mase" om få se på TV, nå heller løper opp på rommet sitt og vier resten av kvelden til Internett.

Venner og bekjente
Jeg skal heller ikke utlevere venner og bekjente, men det slår meg stadig oftere at jeg mottar e-post fra disse på kveldstid. Dersom jeg ringer noen en sen kveldstime er det sjelden de svarer at de satt og så på TV dersom jeg spør om de ble forstyrret. Som oftest er svaret "- Jeg er på nett" eller "- Jeg sitter og surfer".

På NOFs Stormøte sist høst nevnte jeg en histore fra en grillaften. Hos vertskapet bor det en 13-åring. Så raskt den siste matbiten var fortært forsvant vedkommende opp på rommet - ikke for å se på TV, men for å surfe. Når vi forlot selskapet 6 timer senere satt 13-åringen fortsatt og surfet.

Hva har dette med orientering å gjøre?
Svaret er vel kort og godt "Alt og Ingenting".

Ingenting, fordi så lenge orientering i veldig liten grad vises i TV-ruta spiller det liten rolle om TV-seerne forsvinner.

Alt, fordi store folkegruppers bevegelse vekk fra TV og over til Internett betyr svært gode muligheter. For o-idrettens vedkommende dreier dette seg i hovedsak om gode muligheter for økt synliggjøring og økt interesse.

Men, dette forutsetter at vi o-løpere gjør de nødvendige grepene som sikrer o-idretten en aktiv og velfungerende tilstedeværelse på nettet. For to ting er sikkert - TV-seerne vender ikke tilbake til TV-en og ingen gjør Internett-jobben for oss - det er vi o-løpere selv som må sette av tid og penger til å skape innhold på Internett i langt større grad en hva vi har vært villige til så langt - med mindre vårt egentlige ønske er at også Internett-toget skal kjøre fra oss...!!!

******

Linker
TV-titting i fritt fall - satser vi på feil hester? - OPN-artikkel 13. februar 2007.

******

Kilde: Hegnar Online - Dagens Næringsliv - NTB.



Mulig relevante artikler