Anne Margrethe Hausken Nordberg vet å ta seg frem i røft terreng. Her under VM-uttaksløp på Ringerike 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Anne Margrethe Hausken Nordberg vet å ta seg frem i røft terreng. Her under VM-uttaksløp på Ringerike 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Takk for at du angrer Hausken!

Mange spør seg; Hvor har grunnmoralen i o-sporten tatt veien? Selv et medium som OPN.no er reservert med tanke på kritikk av løpere som stiller til start i kjente marker. Men nå tar Anne Margrethe Hausken Nordberg heldigvis bladet fra munnen!



De siste årene har flere store o-begivenheter for verdenseliten funnet sted på norsk jord - både VM og verdenscup.

Gang på gang ser vi at løpere alle tror (les; vet) er så kjente at de har vesentlige fordeler, stiller til start. Dette skjedde under VM i Trondheim og det har skjedd i flere verdenscupløp senere.

Til og med i VM-testløp for juniorer ser vi at dette foregår, så sent som i år.

Klart slik deltakelse gir en flau smak i munnen både for løperen selv og også de rundt, samt o-sportens fanskare, men verken grasrota eller media ønsker å gå for hardt på løperne rundt dette.

Tross alt sitter en orienteringsløper sjelden igjen med noe særlig mer enn knapper og glansbilder etter endt karriere - foruten en hel masse personlige opplevelser av ypperste kvalitet.

Og disse opplevelsene er noe de aller fleste unner den satsende "ungdommen", men samtidig er det slik at dersom enkelte løpere bryter med prinsippet om "selvvalgt vei i ukjent terreng", så er det ikke usannsynelig at de frarøver andre satsende o-løpere store opplevelser, kanskje til og med edelt metall. Sammenligningen med doping er altså høyst relevant.

Dette er noe også Anne Margrethe Hausken Nordberg nå innser, et drøyt år etter at hun til manges overraskelse stilte til start under verdenscupen i Holmenkollen forrige sommer;

- Noe av det beste med orientering er uforutsigbarheten: Velge det du tror er raskeste vei gjennom terreng du aldri før har vært i. Forstå kartet og lese terrenget så godt at du klarer å løpe der du har planlagt – i høyest mulig fart. Det er ikke det samme hvis du har løpt der før. Ingen kan tallfeste sekunder tjent; det kan være alt fra null til svært mange. Men i mine øyne er terrengkjennskap en form for doping innenfor orientering, skriver Hausken nå på sin nettside.

Meget overraskende var det også at verken NOF eller IOF-kontrollør stoppet hennes deltakelse. Også andre norske løpere burde etter OPN.no's skjønn vært stoppet fra deltakelse. I denne forbindelse etterspør Anne Margrethe Hausken en etisk komité, samtidig som hun erkjenner at hun angrer sin start i Holmenkollen. Følgende avsnitt er blant Hauskens ord på hennes egen hjemmeside.

- Når jeg etterspør en etisk komité, er det ikke fordi min sti er så ren og jeg har lyst til å rydde andres. For eksempel var jeg svært usikker på om det var riktig av meg å stille til start på mellomdistansen under VC i Holmenkollen i fjor. Jeg løp, mens Anders (ektemannen Anders Nordberg, red.anm.) sto over. I ettertid skulle jeg ønske jeg var tøff nok til å gjøre som ham, selv om vi begge fikk starttillatelse fra NOF og internasjonal kontrollør. Jeg har nok sjelden hatt så dårlig samvittighet som da jeg forsto at starten var lagt til utsiktspunktet på Vettakollen. Det punktet har jeg løpt innom på trening et tresifret antall ganger. Hvordan løpet gikk er egentlig irrelevant, men det ble min dårligste mellomdistanse det året.

All den tid vi ser at forbundsledelsen og nasjonale og internasjonale kontrollører ikke evner å vise godt lederskap, gjennom å stoppe deltakelse fra mer eller mindre lokalkjente stjerner og også mindre profilerte løpere, men faktisk også fra tid til annen faktisk oppfordrer dem til å delta, er OPN.no helt enig med Anne Margrethe Hausken Nordberg - En etisk komité er noe som trengs, forutsatt at den settes riktig sammen og ikke bare ender opp som et forum for smilende nikkedukker som er ute etter å ha et trivelig teselskap!

Tusen takk for at du tar opp problemstillingen Hausken - Temaet er uhyre viktig - Ikke minst nå som din egen "generasjon" i økende grad er på vei inn i styre og stell og oppgaver som trenere og rådgivere for yngre talenter!

Hele Anne Margrethe Hausken Nordbergs egen kommentar i oppslaget "Etisk komité" på HauksenNordberg.com.

Kommentar Geir Nilsen
Redaktør OPN.no
 


blog comments powered by Disqus


Mulig relevante artikler