Sundby: Mer differensierte ungdomsløyper

Etter NOC-testløpene i Østmarka i vår, skrev Jørn Sundby, som er ansatt som arrangenmentsutvikler i Norges Orienteringsforbund en artikkel i magasinet Veivalg om ungdomsløyper og et tilsynelatende fall i nivået med hensyn til orienteringsferdigheter i juniorklassene.



Bilde: Jørn Sundby i NOF mener løypene for ”hovedklassene” for ungdom er blitt for lette.

Har du fått noen reaksjoner på artikkelen, Jørn?
- Ikke til meg, annet enn noen muntlige. Men artikkelen var ment som et debattinnlegg og dette vil bli tatt opp på ”storsamlinga”. Sundby hadde klarert utspillet med de det burde klareres med i NOF-systemet.

Hvor mye av dette er ”synsing” og hvor mye er klare fakta, Jørn?
- Jeg har ganske mye dokumentasjon på det fra flere år tilbake. Det vil alltid være noen gode i hver klasse og de holder antagelig et bra nivå. Men jeg er sikker på at orienteringsferdighetene breddemessig sett har sunket. Jørn Sundby mener noe er ruskende galt når foreldre, trenere og ledere kommer og sier at 17-18-løypen er for vanskelige. - Det er i hvert fall noe helt nytt som jeg aldri har opplevd tidligere. 17-18-løypene SKAL være vanskelige. Hvis de som konkurrerer i de klassene ikke behersker disse løypene, er noe gått galt tidligere. Og det har jeg en klar oppfatning av at har skjedd de senere år.

Forklar!
- Jeg har lagt løyper ved siden av hverandre fra forskjellige tidepoker. Dagens ungdomsløyper er vesentlig enklere enn tidligere. Det som skal være A-nivå er i virkeligheten C-nivå. Dette gjøres for at årsklassene, 13-14 eller 15-16 skal favne alle. Det har antagelig noe med at en vil holde aldersgruppene i lagene samlet. Men det riktige er å holde den standarden det skal være på de beste trinnene i respektive ungdomsklasser, og henvise de som ikke har kommet så langt o-messig til C- og evntuelt N-løypene.

Men noe av dette skyldes vel rett og slett at det velges helt andre terreng enn før, det er lite ”villmark”, men desto mer lysløyper og nærområder? -
- Ja, det er riktig. Men jeg vil oppfordre klubbene til å legge flere av treningene i vanskelig terreng, komme seg vekk fra klubbhuset eller skoleområdet der de holder til. Et sted må vi oppsøke det som er mer krevende, ellers opplever vi det vi ser i dag, at det faktisk klages over for vriene juniorløyper. Jeg gjentar, da er det noe helt feil!

Hva gjør dere nå?
- Som sagt er diskusjonen startet og vi forfølger den på ”storsamlinga”.




Mulig relevante artikler