Stor entusiasme i Hallingdal
Mange hevder at orientering er i ferd med å bli en byidrett. Det er også et faktum at orientering som idrett sliter mange steder på landsbygda, steder der det tidligere var stor aktivitet. Men i Hallingdal er det stor entusiasme.
Norges Orienteringsforbund gjennomførte på 1970-tallet flere aksjoner for å skape interesse for o-idrettene ute i distriktene. Det ble gjennomført PR-aksjoner i Numedal, Hallingdal, Valdres, Gudbrandsdalen og flere andre dalfører.
I dag ligger orienteringen nede på de nevnte stedene med unntak av Hallingdal. Der er det til gjengjeld stor entusiasme.
- Ja, vi må kunne si det, sier velkjente Pål Gunnar Mikkelsplass (48), som er med i Nesbyen ILs o-gruppe. I tillegg til Nesbyen er det bra aktivitet i Ål og Hemsedal.
Pål Gunnar og broren Eilef begynte så smått å delta i treningsløp på slutten av 1980-tallet. Da gikk skikarrieren mot slutten, en karriere som for Pål Gunnars del omfattet høydepunkter som VM-gull i stafett i 1982 og 1985, sølv på 15 km i Calgary 1988 og sølv på samme distanse i Lahti-VM året etter. Siden ble det mer og mer orientering.
Ål var lenge den beste klubben i Hallingdal. Der har Eivind Torsethaugen, med Hallingdals mest imponerende skjegg vært sentral i mange år. Torsethaugen er arvelig belastet, han er nevø til de berømte Fossum-tvillingene Jon og Ole Hannibal fra Asker Skiklubb, som tok for seg av Kongepokalene i orientering før Magne Lystad for alvor startet sin karriere.
Myr og fjellskog
Anders Fossøy fra Notodden har stått for de fleste o-kartene i Hallingdal og terrengene ligger nesten uten unntak opp mot fjellet med myr, furu- og bjørkeskog. Nede i dalen er det få gode områder, men nå har Nesbyen IL/Bromma IL fått ferdig et nytt kart i lysløypeområdet i Bromma, et område der det riktig nok fantes et kart fra 1975, men som naturlig nok var for gammelt.
- Vi er på utkikk etter flere slike områder, for de tradisjonelle områdene våre gjør det vanskelig å legge brukbare nybegynnerløyper. Det er den store utfordringen for oss, fordi vi delvis må merke deler av løypa og i stor grad må de yngste gå sammen med voksne for å komme rundt. Det skaper ikke samme interessen, sier Pål Gunnar.
Nylig hadde Nesbyen treningsløp på det nye kartet i Bromma og det var full klaff. Løypelegger var ingen ringere enn sølvvinneren på 30 km i på Lillehammer i 1994, Marit Mikkelsplass. Klubben har OCAD og egen printer, den tekniske delen tar Marit og Pål Gunnar seg av. De har hatt kurs, kom ikke der!
Saken fortsetter nedenfor bildet
Leif Roger Hultgreen og Pål Gunnar Mikkelsplass prater kart.
Foto: Hans L. Werp.
Prøve seg ute
Hallingdølenes deltagelse utenfor dalen har gått i bølger. For en del år tilbake var det en del yngre som reiste ut, som for eksempel Erling Hagen, Ål, også kjent skiløper, og Grete Brennhovd fra Hemsedal – nå i Larvik OK. Ellers har Pål Gunnar & Co deltatt mange ganger i Nordvestgaloppen, mens Nesbyen-gjengen i sommer valgte Sørlandsgaloppen for første gang.
- Klart det gir inspirasjon å oppleve andre terreng og et bredere miljø, sier Pål Gunnar. Sønnen Kristen deltok i H 10-12 N, og i god Mikkelsplass-stil freste han rundt løypene i Vestfold. Ytterligere tre andre små ”Mikkelsplasser” deltok også, og ytterligere to-tre Nesbyen-rekrutter.
- Neste år skal vi prøve å få med de andre klubbene til Nordvestgaloppen som går i Sogndal, forteller Pål Gunnar.
De har en karusell, Hallingtreffen, med fem løp hver sesong på rundgang mellom klubbene. Den samler på det meste 120-130 deltagere. Ikke dårlig det! Men kommende helg er det klart for årets store happening for orienteringen i dalen, selveste Hallingmesterskapet. Det er individuelt løp på kartet ”Drifteslepa” ved Nesbyen Alpinsenter sør for Rukkedalen lørdag med Pål Gunnar som løypelegger. Søndag er det stafett med ”kombilag” i Hemsedal og der må Nesbyens UK stokke lag bestående av løpere stinne av kongepokaler, olympiske medaljer og medaljer fra VM og NM.
- For et par år siden startet det 12 lag, men ti av dem ble disket. To poster rett ved hverandre, begge på høydepunkt felte nesten hele startfeltet, ler Pål Gunnar Mikkelsplass.
Mulig relevante artikler